(14.00 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Ale mě by zajímal názor například místopředsedkyně Olgy Richterové na kandidaturu pana Poledníčka, protože Piráti byli ti, kteří nám říkali, že oni tady přece respektují zákon, když jsme jednali o panu Köpplovi. Jim šlo o to dobro, jim nešlo o pozice, jim šlo o to dobro. Tak mi řekněte, paní místopředsedkyně Richterová, prostřednictvím pana místopředsedy, jaký názor mají Piráti, když politik, člen KDU-ČSL, kandiduje do Rady. To vám nevadí? (Potlesk z lavic poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Bureš a připraví se s faktickou pan poslanec Feranec.

 

Poslanec Jan Bureš: Vážené kolegyně a kolegové, já jsem taky z Karlovarského kraje, jsem navíc ještě z Ostrova. S Markem Poledníčkem spolupracuji možná dvacet let v politice, byl dokonce mým místostarostou v uplynulém volebním období v Ostrově a je to člověk, který se mediální scéně věnuje velmi dlouho, velmi intenzivně, velmi aktivně, má skutečně v ní obrovský přehled, takže já musím říct, že nejde jenom o politickou nominaci, ale jde o nominaci člověka, který k této problematice určitě bude mít co říct. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a máme zde několik faktických poznámek. Pan poslanec Feranec, následně pan poslanec Bělica a další.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající, dámy a pánové, jenom krátce zareaguji na to, co říkal pan Výborný. Já pana Pondělníčka (Poledníčka) neznám, nechci se k němu vyjadřovat. Mně jenom přijde zvláštní, když jsme to řešili tady Köppla, řešili jsme prostě, jak ten člověk v té Radě nesmí působit ve prospěch strany nebo hnutí. A v tomto případě někdo působil - a nevím, jak je starý pan Pondělníček (Poledníček) - celý život, protože když byl zastupitel, asi prosazoval politiku té strany a tak dále, a teď bude zvolen. Najednou je tam zeď, on si vyresetuje tu paměť, tu svoji, a najednou bude úplně jiný člověk? Fakt si myslí, že to takhle funguje? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Bělicu, poté paní poslankyni Peštovou.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Já si myslím, že pan poslanec Bureš to tady potvrdil. Jasně že se jedná o politickou nominaci. Já bych se rád zeptal paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně Richterové, ale vždyť ten člověk v současné době je členem politické strany. A to vám, Piráti, nevadí, že budete volit někoho, kdo je členem politické strany, do vámi deklarované a politické funkce v rámci Rady? Děkuju. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Bureš.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající, já bych taky ráda slyšela tu odpověď od paní poslankyně Richterové, prostřednictvím vás. Já jsem ji pozorovala, když tuto otázku položil pan kolega Králíček, vaším prostřednictvím, takže si hrála s telefonem, pak se šla zeptat pana poslance Výborného, prostřednictvím, a tam asi dostala odpověď, že nemá reagovat. Ale já bych přesto tu reakci ráda slyšela. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Já bych připomněl ještě jednu skutečnost. Marek Poledníček už v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání byl, on už tam působil. A pokud mě paměť neklame, tak byl zvolen i hlasy hnutí ANO. To je o těch dvojích metrech. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Králíček s faktickou, poté paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Robert Králíček: Na pana Bureše, prostřednictvím, pane Bureši, máte pocit, že pan Köppl nerozumí mediálním problémům, že se nepohyboval v mediálním prostředí, že je to úplný nýmand, který do Rady nepatří? Tak jaký je rozdíl mezi panem Köpplem a panem Poledníčkem, kterého jste tady vychválil? A za druhé, ano, my jsme tam pana Poledníčka možná zvolili, protože my jsme respektovali nějaké dohody, ale vy jste pana Köppla vyměnili za místo pro Piráty a vy jste nás vystrnadili z té Rady, abyste tam měli většinu, protože máte stoosmičkový nebo možná stodevítkový parní válec, ale jenom dva roky. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Feranec s faktickou.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, dámy a pánové. Já jenom zareaguji na to, co říkal pan Bureš. Tak jestli jsem to správně pochopil a neznám pana Pondělníčka (Poledníčka), pan Pondělníček (Poledníček) byl lidovec, Poledníček, pardon, byl lidovec kdysi, potom se stal naprosto nezávislým členem RRTV, přestal být, potom se zase stal a teď zase přestane být. A furt je to všechno v pořádku. Mně to přijde divné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a vzhledem k tomu, že zde žádnou faktickou poznámku již nemám, tak tímto končím rozpravu. Závěrečné slovo, pane předsedo? Případně nám ještě zopakujte návrhy na hlasování.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Závěrečné slovo nemám a ještě jednou opakuji, vybíráme tři, pardon, obsazujeme dvě místa, máme tři návrhy, pan Petr Buchta navržen - Piráti a Starostové, pan Vladimír Pikora, navržen hnutím ANO, a pan Marek Poledníček, navržen koalicí SPOLU. A nyní prosím pana předsedajícího o ukončení rozpravy a hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozprava už byla ukončena a můžeme zahájit hlasování o tajné volbě.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 143, přihlášeno 171, pro bylo 145, proti byli 2. Výsledek: přijato.

 

Tímto tedy přerušuji bod a přecházím k bodu číslo

 

117.
Návrh na volbu členů Dozorčí komise Národní sportovní agentury

Máte slovo, pane poslanče, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. V souvislosti s novelou zákona č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, budeme nově obsazovat pět členů Dozorčí komise Národní sportovní agentury. Je to první volba, první kolo a je to novela nedávná, takže nebudu tady zdržovat znovu opakováním. 5 členů té nově vznikající Dozorčí komise volí Sněmovna a odvolává, 5 členů volí a odvolává Senát.

Volební komise Poslanecké sněmovny tedy vyhlásila lhůtu do 16. května do 12 hodin. Obdrželi jsme 5 návrhů, pardon, 6 návrhů od poslaneckých klubů, které jsme promítli do usnesení číslo 101 ze dne 16. května, a na těch 5 nově obsazovaných míst je 6 následujících návrhů: paní Andrea Hoffmannová - navržena Piráti a Starostové, čtu je v abecedním pořadí, Jakub Janda - navržen SPOLU, Pavel Klíma - navržen SPOLU, Jan Richter - navržen hnutím ANO, David Šimek - navržen SPOLU a Arnošt Štěpánek - navržen Piráti a Starostové.

I zde zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, a pokud členové dnes budou zvoleni, tak jim čtyřleté funkční období započíná dnem volby. I zde, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy a pak o hlasování, o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, otevírám rozpravu. Vidím zde jednu přihlášku. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji. Kolegyně, kolegové, dovoluji si rezignovat v rámci nominace do Dozorčí komise Národní sportovní agentury. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pane předsedo, chcete k tomu něco?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, já tu rezignaci beru na vědomí. A jenom spíš technicky to vím, že volební komise umí... nebo to připravit operativně, to znamená pro vás, na volebním lístku v reakci na tuto právě oznámenou rezignaci budete mít připraveno 5 jmen, nebude jich tam tedy 6, tu rezignaci promítneme do připravených volebních lístků. To znamená pro vás všechny, kteří budete zde volit nebo rozhodovat se, tak na 5 nově vznikajících míst máte 5 kandidátů.

Samozřejmě připomenu pro jistotu: máte právo označit kroužkem čísla před jménem u všech. Pokud byste pro někoho nehlasovali, aby lístek nebyl neplatný, je potřeba v tom případě označit jméno nebo číslo před jménem křížkem tak, aby byl lístek platný.

Prosím tedy, pokud už není rozprava, pane předsedající, o ukončení rozpravy a hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tímto tedy končím rozpravu a zahajuji hlasování o tajné volbě. Kdo je pro? Proti?

Hlasování číslo 144, přihlášeno 169, pro bylo 119, proti 2. Výsledek: přijato.

 

Ještě tedy - před přerušením 65. schůze - ještě tedy tímto přerušuji tento bod pro tajnou volbu.

Před přerušením 65. schůze jenom upozorňuji, že zítra bude pokračovat, a to v 9 hodin. Čili ještě jednou opakuji - čtvrtek 1. 6. v 9.00.

A připomínám ještě členům organizačního výboru, že schůze organizačního výboru bude 10 minut po ukončení nebo přerušení této schůze.

 

Poslanec Martin Kolovratník: A já ještě k průběhu volby stanovuji na vydávání lístků a provedení volby 20 minut, takže volební místnost bude otevřena do 14.30 a výsledky voleb oznámím zítra v 11 hodin při pokračování této schůze po písemných interpelacích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji.

 

(Jednání skončilo ve 14.11 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP