(9.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych vás informoval, že podvýbor pro přípravu a návrh státních vyznamenání završil letos svou činnost - a projednali jsme to na organizačním výboru. Podvýbor přijal usnesení číslo 13, ve kterém je soubor 151 jmen konkrétních osobností, které navrhujeme vyznamenat a dnes o nich hlasovat. Celkem se podvýbor zabýval 159 návrhy, jež jsme obdrželi od veřejnosti, také od poslanců a od poslankyň. Tady jenom pro srovnání, loni naše usnesení obsahovalo 34 návrhů.

Celý proces proběhl standardně, členové podvýboru si vyslechli obhajoby navrhovatelů, posoudili každý návrh a stanovili nebo případně upravili druh vyznamenání tak, aby odpovídal oceňované oblasti, a následně jsme přijali usnesení, které je součástí tohoto materiálu. Kromě samotného usnesení je také dokument, který obsahuje úplné charakteristiky navržených osobností i s odůvodněním navrhovatelů, s těmito návrhy jste se mohli v případě zájmu seznámit, tento materiál byl dán elektronicky.

Jak jsem již řekl, organizační výbor daný materiál projednal a postoupil na schůzi Poslanecké sněmovny k projednání a ke schválení. K proceduře a k dalším záležitostem se vyjádřím v obecné rozpravě. Děkuji, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane místopředsedo, prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan místopředseda Bartošek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já zde chci pro pořádek uvést, že na Řád bílého lva máme nominováno 12 osobností, na Řád Tomáše Garrigua Masaryka 33, medaili Za hrdinství 24 jmen a na medaili Za zásluhy máme 76 nominovaných osobností. V průběhu projednávání, a co se týká procedury, jsme došli k návrhu, že u některých stran byla některá jména rozporována, takže jsem navrhoval, abychom hlasovali en bloc, protože 151 jmen je poměrně velké množství hlasování - to znamená, předpokládal jsem, že zde bude shoda. Došli jsme k takovému kompromisu, že některá jména byla rozporována s tím, aby se hlasovala individuálně v rámci té skupiny. To znamená, já potom v rámci procedury budu navrhovat, abychom nejprve hlasovali o těch jménech, která byla rozporována, a poté bychom hlasovali v rámci daného řádu anebo dané medaile en bloc o všech jménech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, vážený pane navrhovateli, já bych možná poprosil, přestože jsme se o tom bavili v úterý na grémiu a domlouvali jsme tuhle proceduru, ale měl jsem pocit, že ta procedura bude znamenat, že se bude hlasovat zvlášť o pěti jménech, dneska už jsme asi na třiceti a možná by zazněla ještě další. Pak navrhuji a pokládám za správnější vůči těm lidem, abychom hlasovali o každém jménu zvlášť. Já jsem měl pocit, že tady existuje nějaká široká dohoda. V okamžiku, kdy ta dohoda není a každý z klubů má pocit, že se potřebuje vůči nějakému jménu vymezit, pak ať tak, prosím, projeví hlasováním o každém z těch jmen zvlášť. Takže toto je můj návrh k proceduře.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Zaznamenala jsem návrh. (Velký hluk v sále.) Prosím, pan místopředseda Bartošek.

Prosím, kolegové, kolegyně, jednáme teď o způsobu, jakým budeme hlasovat. Aby bylo jasno i vám, prosím o klid a sledujte vystoupení řečníků. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. K panu poslanci Bendovi, vaším prostřednictvím. Já to beru, nechť to hlasujeme jako protinávrh. V případě, že projde váš návrh, půjdeme po jménech, v případě, že ne, zachováme původní návrh, který prošel organizačním výborem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní tedy se táži, zda se ještě někdo hlásí do všeobecné rozpravy? Není tomu tak, končím všeobecnou rozpravu.

Táži se na závěrečné slovo? Není zájem.

A nyní bychom přistoupili k rozpravě podrobné. Otevírám podrobnou rozpravu, do které se hlásí pan předseda Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Já zde načtu návrh usnesení k tomuto bodu: "Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle § 8 zákona č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních, návrhy na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání spolu s charakteristikami kandidátů, které tvoří přílohu tohoto usnesení." Tolik návrh usnesení, přičemž příloha bude obsahovat jednotlivá jména a kategorie návrhu nebo udělení státních vyznamenání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane místopředsedo. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak.

Táži se na závěrečné slovo? A popřípadě, zda byste mohl ještě upřesnit či zopakovat návrh procedury.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Máme zde dva návrhy procedury: protinávrh pana poslance Marka Bendy, který hovoří o tom, že všechny návrhy budeme hlasovat individuálně podle druhu vyznamenání, a můj návrh původní je, že budeme hlasovat nejprve jména, která byla vyčleněna z těch bloků, například Řád bílého lva, tady je jedno jméno, to znamená, nejprve to jedno jméno, které je rozporováno, že projde, nebo neprojde, určíme hlasováním, a poté bychom hlasovali en bloc celý Řád bílého lva, kde je 18 navržených osobností. Tímto způsobem bychom postupovali ve všech dalších kategoriích.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Nyní tedy budeme hlasovat o návrzích na proceduru, které padly během rozpravy.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Odhlásím vás tedy a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Jako první budeme hlasovat protinávrh pana předsedy Bendy, abychom hlasovali jednotlivě o jménech, a jako druhý budeme případně hlasovat návrh pana místopředsedy Bartoška. Zagonguji.

 

A nyní bychom přistoupili k hlasování o návrhu pana předsedy Bendy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 165, přihlášeno 147 poslanců a poslankyň, pro 139, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o jednotlivých návrzích tak, jak je bude předčítat pan místopředseda. Prosím, máte slovo. Kolegové, kolegyně, prosím o klid!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že se skutečně jedná o 151 hlasování, tak vás chci poprosit o dvě věci. První, že budu uvádět pouze jména bez titulů a hodností, jestli s tím nemáte problém, protože v podkladech máte potřebné informace, a druhá, že čas na hlasování bych nechal zkrátit z 20 na 15 vteřin, jestli s tím nemáte problém. Nikdo to nerozporuje...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, to znamená, že v tomto případě je zde návrh, abychom zkrátili dobu pro hlasování z 20 na 15 minut. Doufám, že... Ano, byl by to hezký víkend. (Veselo v sále.) Omlouvám se, z 20 na 15 vteřin.

Ještě, než vám dám slovo, přečtu omluvu, protože to hlasování bude dlouhé, pravděpodobně. Takže omlouvá se Pavel Svoboda od 11 hodin z pracovních důvodů. Prosím. (Hluk v sále, poslanec Adamec k hlasování mimo mikrofon.)

Je zde nějaký problém ohledně odhlášení?

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní místopředsedkyně, já mám připomínku. Teď už mi dvakrát vypadlo hlasovací zařízení bez toho, aniž byste upozornila, že nás odhlásíte. (Někteří poslanci se přidávají.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, ale nejsem si vědoma toho, že bych vás odhlašovala, takže pokud je to možné, tak se přihlaste opět svými hlasovacími kartami. Pan místopředseda Bartošek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP