(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A máme další faktické, paní poslankyně Peštová a poté pan poslanec Nacher.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se to pokusím ve stručnosti vysvětlit. Každá obec má nějaké náklady s odpady, pak má nějaké příjmy, které má z odpadu, ať je to EKO-KOM, kolektivní systémy, mají třídicí linky a tak dále. A když potom sečtete náklady a příjmy, tak vám něco zůstává a občan, pokud se podílí větší částí na té nákladové položce, nemusíte tolik dotovat z obecní kasy. A pokud k tomu nepřistoupíte, potom je to to politikum, jak jsem říkala, že se pohybujete třeba na částce - 650 korun dáte na občana a zbytek zaplatíte ze svého. Nemůžete tady míchat dohromady daň z nemovitosti a odpady, to s tím nemá co společného. Spousta obcí řeší přes daň z nemovitosti to, co musí potom dotovat v odpadech. Takže říkám, to jsou dvě neslučitelné věci, každý to řeší po svém. Proto říkám, že nechci zasahovat do toho, jakým způsobem se k tomu ty samosprávy staví, to v žádném případě. Ale já jsem pouze vysvětlovala, že ty limity, to minimum a maximum, tam bylo dáno hlavně z toho důvodu, když jsme přecházeli přes Legislativní radu vlády, tak jsme byli upozorněni, že tam musí být nějaká hranice, kde to končí. Vy tu hranici teď posouváte a mě zajímalo, proč ji posouváte - na nějakých 1 500, což bylo v rámci mezirezortního připomínkového řízení vzneseno SMOČRem, který řekl o 25 %, to znamená 1 500 - a dáváte ji na 1 800? Proč to třeba není 2 000 anebo proč to třeba není 2 500 - jak vy říkáte. Chceme tu hranici podstatně vyšší, že jo, protože nevíme, co se stane za rok, za dva, za tři. To jsou otázky, které já se jenom ptám, a čekala jsem pouze odpovědi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poslední zatím pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dobrý den. No, já mám pocit, že kolegové Vomáčka a Kuchař nám v tom udělali guláš trochu. (Smích a potlesk v sále.), protože... A tím bych vlastně mohl skončit, když to vzbudilo takový zájem a úspěch. Ale ne, víte, o co jde? Tam jde o to, že v momentě, kdy obec potom po státu chce něco, nějakou participaci, nějakou podporu, stát celkem logicky, ministr financí vždycky řekne: ale vy přece můžete si zvýšit koeficient třeba u daně z nemovitosti, vy si můžete zvýšit, vybrat tohle a tamto. A takhle to je, to je realita. Já to zažívám i v Praze a je to tak, a to jsem tam v opozici. To znamená, na to my upozorňujeme, ano, a dopředu říkáme, je tam ta vata, a dopředu říkáme - nebo já za sebe, že se obávám, že bude použita právě pro tohle. Máte možnost si to zvýšit, tak si to zvyšte. Takže se vlastně potom přehazuje to břímě na obec, toť vše.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jsou vyčerpány všechny faktické poznámky a já se táži, jestli ještě někdo chce vstoupit do rozpravy? Nikdo. V tom případě rozpravu končím.

Je zájem o závěrečná slova, pane ministře? (Ministr: Děkuji.) Pan zpravodaj rovněž nemá zájem.

Takže zagonguji, pustíme se do hlasování. A prosím mezitím, než dorazí kolegové z předsálí, aby zpravodaj garančního výboru nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko.

 

Poslanec Jiří Havránek: Určitě. Děkuji za slovo. Přicházejícím kolegům a vám všem si dovolím přečíst návrh hlasovací procedury. Kdybychom tedy, jelikož nezazněly žádné návrhy zde ve třetím čtení, tudíž bychom postupovali opravdu tak, že bychom nejprve hlasovali pozměňovací návrh A, což znamená sněmovní dokument 2520 kolegyně Elišky Olšákové. Následně bychom postupovali k návrhům B1, B2, B3, B4, B5 paní kolegyně Zuzany Ožanové a jako poslední pozměňovací návrh bychom hlasovali ten nejvíce diskutovaný pozměňovací návrh C1 pana kolegy poslance Miroslava Zborovského. Následně bychom hlasovali již o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Pokud nikdo nemá nic proti navržené proceduře, tak vás prosím, abyste nás provedl hlasováním po jednotlivých bodech, a pustíme se do hlasování.

Poprosím všechny v sále, aby se prosím ztišili, abychom slyšeli, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji. Jako první tedy budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu, který v usnesení je pod písmeny A1, A2, sněmovní dokument 2520, paní poslankyně Elišky Olšákové. Ve zkratce se jedná o poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace, rozšíření i na pozemky, které se stavebním pozemkem stanou teprve v budoucnu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. A pokud... (Navrhovatel: Nesouhlas.) Ano, teď jsem se chtěl zeptat, navrhovatel nesouhlasí. (Zpravodaj: A stanovisko garančního výboru je také nedoporučující.) Rovněž.

A já tedy zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 329, přihlášeno bylo 145, pro bylo 14, proti 113. Výsledek je: zamítnuto. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji. Nyní přistoupíme k pozměňovacímu návrhu pod písmenem B1, paní kolegyně poslankyně Zuzana Ožanová, vyloučení obcí a příspěvkových organizací zřízených obcemi z povinnosti platit místní poplatek, sněmovní dokument 1784.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.) A jaké bylo stanovisko výboru? (Taktéž nedoporučující.)

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 330, přihlášeno 146, pro bylo 69, proti bylo 63. Zamítnuto. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní bychom tedy přistoupili k pozměňovacímu návrhu pod písmenem B2, znovu paní kolegyně Zuzana Ožanová. Stručný popis: nemožnost uložit zvýšení poplatků v případě zaplacení po splatnosti, ale v poplatkovém období. Jinak je to sněmovní dokument 1785.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.) Stanovisko výboru? (Taktéž nedoporučující.)

Můžeme zahájit hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 331, přihlášeno 146, pro bylo 6, proti 82. Výsledek je: zamítnuto.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní tedy postoupíme k pozměňovacímu návrhu pod písmenem B3, paní kolegyně Zuzana Ožanová. Poplatek ze psů - zpřesnění věkové hranice ve vztahu k limitu pro sníženou sazbu poplatku. Jinak je to sněmovní dokument 1786.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlas.) Stanovisko výboru? (Bylo taktéž nedoporučující.)

Děkuji. Zahajuji hlasování, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 332, přihlášeno 146, pro bylo 18, proti 71. Výsledek: zamítnuto.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji. Nyní pozměňovací návrh B4, paní kolegyně Zuzana Ožanová. Poplatky za komunální odpad, přechod poplatkové povinnosti dětí, které vlastní nemovitou věc, na jejich rodiče, v první navrhované variantě. Jinak je to sněmovní dokument 1787.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Stanovisko zpravodaje? (Ministr Blažek: Nesouhlas.) Stanovisko výboru? (Stanovisko výboru je nedoporučující. Ministr Blažek: To je v pohodě. Poslanci se smějí.) Pardon, já jsem neslyšel? Já jsem řekl zpravodaj, ale myslel jsem navrhovatele, samozřejmě. (Oživení v sále, smích.)

 

Poslanec Jiří Havránek: A oba jsou negativní.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ještě že pan zpravodaj je tady přede mnou a koukám se na něj.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: A já jsem vám jako navrhovatel odpověděl jako zpravodaj a je to v pořádku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ale v každém případě začneme hlasovat. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 333, přihlášeno 146, pro bylo 10, proti bylo 70. Výsledek je: zamítnuto. Můžeme pokračovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP