(13.30 hodin)
(pokračuje Romana Bělohlávková)

A zazněla zde také v kuloárech pro mě jedna velice nebezpečná věta. Protože její autorka tady není, tak nebudu jmenovat, ale zazněla zde věta, že právní řád této země se přece musí přizpůsobit změněné společnosti. A víte co, to je špatně. Právo se nepřizpůsobuje lidem, ale lidé se musí přizpůsobovat právu. To bychom se dostali na tak šikmou plochu, že bychom se nestačili za pár roků divit. Toto zkrátka pravda být nemůže a nesmí.

A na závěr skončím tím, co včera. Znovu připomínám, že nejsem zastáncem toho, aby registrované partnerství zůstalo v podobě, v jaké bylo přijato v roce 2006, a myslím si, že je opravdu namístě, aby se spousta věcí, které v něm nejsou spravedlivě nastaveny, aby se změnila, aby se narovnala a aby se vyšlo vstříc mnoha požadavkům, které z LGBT+ komunity zaznívají. Ale na druhou stranu trvám na tom, a znovu to opakuji, že adopce dětí pro mě jsou nepřekonatelné a nikdy nezvednu ruku pro zákon, který by je stejnopohlavním svazkům umožňoval. A stejně tak si stojím za tím, že manželství je svazek muže a ženy a nechci, aby se tento pojem rozšiřoval na jakékoliv další způsoby a formy soužití. Děkuji vám za pozornost i za vytrvalost, těm, kteří zde ještě jsou.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, paní poslankyně.

Vystřídali jsme se při řízení schůze a ještě jedna organizační, s náhradní kartou číslo 20 bude hlasovat pan místopředseda Skopeček.

Co se týče postupu, nyní jsou faktické poznámky. Je jich tam pět a jako první s faktickou paní poslankyně Eva Fialová, poté pan poslanec Bernard, Zuna, Balaš a další. Paní poslankyně, vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Moc děkuji za to vysvětlení, já tu včera byla, ráda si zdroje vezmu, ale mám jiný dotaz. Říkáte, mluvíte o vzorech a tak dále. Tak, kde jsou vzory v rodinách, kde je matka samoživitelka a dlouhodobě se tam nevyskytuje žádný muž anebo vůbec není otec znám? Protože některé maminky potom, že prahnou po dítěti, si pořídí dítě s kýmkoliv a otce udávají jako neznámého. Takže tam ty biologické vazbě také nejsou známy, ani v životě se je to dítě nedozví, a při adopcích, při klasických adopcích, také neznáte kolikrát původ samotného toho dítěte, neznáte anamnézu a tak dále. Pokud rodiče mu to nechtějí říct, tak také se nedoví o tom, že je adoptován. Tak se pojďme bavit tedy otevřeně úplně o všech, anebo i o těch pozitivech na druhou stranu, co přináší mít děti v duhových rodinách. Protože někdy kolem lásky versus odložené děti někde v dětských domovech jako, tak to je taky, pojďme to zvažovat na obě dvě strany a opravdu pojďme tu diskusi vést seriózně na všechny možné případy, které můžou vzniknout, a nejenom účelově, který se nám teď hodí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času, jenom velmi poprosím oslovovat mým prostřednictvím.

Nyní s další faktickou je pan poslanec Josef Bernard, připraví se pan poslanec Michal Zuna. Tak, zase dvě minuty.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já taky všem kolegům, kolegyním chci poděkovat za tu dá se říct z 95 % racionální diskusi. Ta debata se mi velice líbí, ale chtěl bych narovnat některé věci, abychom to tady dali do rovnováhy. Zaznělo tu několikrát například, že zažíváte ze strany podporovatelů tohoto zákona nenávistné maily, nenávistné příspěvky. Já vás chci ubezpečit, že to samé je na naší straně. Takhle zavalenou mailovou stránku odpůrci, jako mám já a jako mají mí kolegové, máme také, a prostě jsme poslanci, poslankyně a musíme to strpět, musíme to vydržet.

Zaregistroval jsem připomínky na svého kolegu pana Exnera, rozumím jim. Na druhou stranu my jsme nechtěli hrotit diskusi a úplně smlčujeme první homofobní vtip na půdě této Sněmovny za dobu našeho mandátu a nebudeme to dál rozšiřovat, nebudeme se kolem této záležitosti dál motat. A pak tu zaznívají některé argumenty, které je potřeba si říkat, o čem jsou - tři generace že by byly potřebné. No, tak si řekněme, kolik bychom potřebovali let? 48 let, protože manželství v té podobě, jak ho navrhujeme, v Holandsku je zavedeno někdy v roce 2000, 2001, dejte si k tomu dvě generace, je to 48 let. Budeme čekat 48 let s návrhem tohoto zákona? My samozřejmě jsme schopni předložit relevantní i zahraniční i naše studie, které jasně říkají, že děti, ač vychovávané buďto v duhové rodině, anebo v normálně heterosexuální rodině, mají stejný nárok na svůj rozvoj, nijak to neovlivní jejich budoucí vývoj. My se těšíme, že to budeme moct v odborné diskusi na výborech samozřejmě (Předsedající: Čas!), tyto studie, představit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Michal Zuna se svou faktickou a s reakcí na rozpravu, pak vystoupí pan poslanec Vladimír Balaš. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já jsem chtěl faktickou poznámkou zareagovat na výstup paní poslankyně, vaším prostřednictvím, samozřejmě. Mě velmi překvapilo to, co tady zaznělo, a sice to, že by se právo mělo, respektive že lidé by se měli přizpůsobovat právu. Pokud mám za to, právo vytvářejí zákonodárci, to jsme my, volení zástupci, a tudíž mně to přijde jako oxymóron, že to vlastně není možné. Pokud my jsme volení zástupci, volí nás lidé, my vytváříme ten legislativní rámec. A také by mě zajímalo, co by si o vašem výroku mysleli lidé, kteří žili a prožili čtyřicet let v komunismu, když ti lidé se měli přizpůsobovat tomu právu, tomu nastavenému právu v průběhu těch čtyřiceti let. Stejně tak bychom se mohli bavit i o druhé republice, třetí republice.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času a nyní pan poslanec Vladimír Balaš s reakcí, poté pan poslanec Šimon Heller. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl také odmítnout tu právně-filozofickou tezi, že by se lidé měli přizpůsobovat právu, a ne právo lidem. Lidé mají dodržovat právo, ale kdybychom tu tezi přijali, tak tady žijeme v době, kdy platí oko za oko, zub za zub. Někdy se to dá změnit legislativně, někdy dynamickým výkladem, je to samozřejmě možné, a my máme tu možnost změnit legislativu tak, abychom nikoho nediskriminovali.

A jenom k té diskusi, která tady zaznívá o tom, jaká je důležitá harmonická rodina. V ideálním světě samozřejmě, ale my nežijeme v harmonickém světě. A je dokázáno, že nejvíc zneužívání dětí je v celých rodinách jejich biologickými otci. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP