(13.50 hodin)
(pokračuje Nina Nováková)

Jelikož předpokládám, že ti, kteří vytvářeli tento návrh novely občanského zákoníku, nejsou žádní patlové a přečetli si to po sobě, takže prostě předpokládám, že každé slůvko, které tam je, a v zákoně záleží na každém slůvku, má nějaký význam. A ať se dívám, jak se dívám, vidím tam, že při změně pohlaví - to znamená, předpokládají-li předkladatelé zákona, že manželství tedy může být i stejnopohlavní - tak při změně pohlaví zaniká registrované partnerství, to znamená, jsou-li v registrovaném partnerství, a upozorňuji, registrované partnerství přijetím této novely - tam to neznamená, že všichni registrovaní partneři se musí hned jít sezdat, že musí přijmout ten možný institut manželství - to znamená, bude nejméně nějakou dobu trvat, že vedle sebe budou registrovaná partnerství a manželství heterosexuální, manželství homosexuální, a teď vlastně zaniká při změně pohlaví jenom to registrované partnerství, ale zůstává manželství. Znamená to tedy, a já takové případy znám ze svého blízkého okolí, že jeden z heterosexuálního páru, který žije v manželství, a jedna moje známá celý život v sobě dusila, že má lesbickou orientaci, a rozhodla se tedy, že s tím půjde na veřejnost a že chce svazek manželský opustit, ale ona tím, že si tedy změnila v tomto případě, kdyby to dokonala - teď zase nechci rozebírat, a o tom se také diskutuje, co všechno nastává, má-li dojít k oficiální změně pohlaví - tak vlastně manželství tedy by zaniklo, ale podle této novely mohou vznikat homosexuální manželství, i která byla původně heterosexuální.

A tomu bychom se mohli usmívat, kdyby tady už nevisely ve vzduchu další legislativní normy, a to je legislativní norma, která si představuje, že by bylo správné - a není to žádná novinka, s tím už kdysi jedna paní ombudsmanka přicházela - tak že by vlastně pro změnu pohlaví stačilo, abyste si to jenom přepsali na matrice. Čili jdete na matriku a řeknete: Já už nejsem muž, já už jsem teď žena, a když tohle nastane, manželství nezaniká podle dle této novely. Řekněte mi když tak, že to čtu úplně špatně.

Potom je další věc, a zejména to zaznělo z úst kolegyň poslankyň z klubu STAN, a to je tam jasné, že my se nepohybujeme už v tom binárním modelu uvažování - heterosexuálně orientovaní lidé a homosexuálně orientovaní lidé, v tom je to naprosto stejné, se pohybují v binárním modelu, neboli žena a muž, a je tam atrakce, takže jsou přitahováni a vytvářejí pár. A muž ví, že je muž, nechce přestat být mužem, ten druhý muž také nechce přestat být mužem, a přesto vytvoří pár. To znamená, heterosexuální páry, registrované páry, za mě vůbec neopouštějí tu binaritu a v tom jsou s námi naprosto na stejné lodi. Ale tady, dámy a pánové, x-krát zaznělo, že...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, já se vám omlouvám, ale už je tady opravdu značný hluk. Prosím.

 

Poslankyně Nina Nováková: Co kdyby to někdo chtěl poslouchat, prostřednictvím paní předsedající!

Tady několikrát zaznělo, že je diskriminována LGBT, LGBTI+ a takovéhle věci komunita, tím to nijak nedehonestuji, ale tady je jasný signál, že zastánci této novely občanského zákoníku opouštějí binární princip, který homosexuální páry neopouštějí. My jsme s nimi úplně na stejné lodi, jenom se nám to líbí prostě každému jinak, někomu opačné pohlaví, někomu stejné pohlaví. Ale bohužel, homosexuální páry jaksi já bych skoro řekla sedly na lep aktivistům, kteří už předjímají mnohem více, více pohlaví. My nemůžeme zapomínat na to, že tady máme jeden návrh, přepsání pohlaví pouze na matrice, druhý návrh, tady to zase je v luftě, a to je Istanbulská úmluva, takzvaná Istanbulská úmluva, kde se jasně mluví o genderové identitě, a to vůbec nesouvisí s binárním konceptem genderu, protože kdyby to s tím souviselo, tak by tam nemusel být zvlášť v jednom článku zákaz diskriminace na základě pohlaví, sexuální orientace, genderu a genderové identity. Čili vlastně my tady zcela jasně opouštíme ten model, na kterém zatím tedy stojí i biologie, a v podstatě jsme si tady nekladli otázku, kolegyně Bělohlávková mluvila o výchově dětí a o problematice výchovy dětí, ale tak nějak se na to dívala z pohledu rodiny. Já, protože jsem pedagog, tak se na to musím podívat z pohledu toho, co budeme, jaké pravdy, jaké modely společnosti, jakou biologii, jaké informace v biologii budeme předávat našim dětem. Už dnes víme, a tady se několikrát opakovalo, že ty statistiky jsou, tak každý může přijít s nějakými čísly.

Já jsem před lety byla v úzkém kontaktu s panem profesorem Váchou - upozorňuji, že to není Marek Orko Vácha, ale je to fyziopatolog z brněnské Masarykovy univerzity, který si to sledoval a sledoval dopady takzvané genderově citlivé výchovy. A my, protože nemůžeme, respektive prozradilo se to tady z řečí, z projevů všech zastánců novely občanského zákoníku, že tam je zahrnuta i LGBT komunita - nebo komunita, nechci říct slovo komunita, jsou to LGBT, nějak sami sebe charakterizující lidé - že tedy od toho nemůžeme odhlédnout, protože to tady zaznělo od samotných zastánců této novely. Tak já se tedy ptám, a bohužel už některé odpovědi máme, protože nám telefonují maminky, co mají dělat se svými dětmi, že školu navštěvují - jednak děti že se to dozvídají na sociálních sítích, na internetu - a že školu navštěvují neziskové organizace, které tam prosazují, ačkoliv to absolutně není v souladu s rámcově vzdělávacími programy, čili neexistuje žádný pouvoir k tomu, jenom tyto školy prostě benevolentně tam tyto neziskové organizace pouští, a vlastně narůstá počet, a tím se potvrdilo to, co říkal, jak říkám, že mi říkal už před několika lety pan profesor Vácha, protože se to stalo v Británii, najednou narůstá počet dětí, které vůbec nevědí, jakou mají identitu, a kromě toho, že ty děti tedy nevědí, jakou mají sexuální orientaci, nebo váhají a připadá jim to, že vlastně je módní nebýt heterosexuální cisgender - cisgender znamená, že jste s tím spokojen, jakou máte sexuální orientaci, jaké máte tělo a tak dále, prostě že jste úplně v souladu, neboli tady kolega (Dívá se směrem k poslanci Vomáčkovi.), který pravděpodobně je heterosexuální cisgender, je s tím spokojen, ale on je jenom jedna z množin, jedna jednotka z množiny těch různých genderových identit. Kolego, prostřednictvím paní předsedající, já vám to pak dovysvětlím. (Smích a potlesk.) Musíme si říct tedy, jak tuto skutečnost budeme v občanské výchově předávat dětem. Na jedné straně tam chodí neziskové organizace, které jim říkají: Oddělte tělo od psychiky, od sexuální orientace a od své genderové identity, to jsou úplně oddělené kategorie. Na to my nejsme zvyklí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP