(15.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A prosím vás, zkuste pokračovat v tom, co my jsme vymysleli také. Národní galerie, tam je nějaká nešťastnice, nějaká ředitelka, no, úplné peklo. Já jsem tam vzal Macrona, ukázal jsem mu francouzskou sbírku a byl tam fantastický projekt v Národní galerii. A Nová scéna, proč ji nestaví? Proč to nestaví?

Takže to jsme rádi, že aspoň tato vláda a pan ministr Kupka - ten už nemusí dělat vůbec nic, nechali jsme mu 300 kilometrů obchvatu a dálnic, ten nás také nezve. My když jsme otvírali ten úsek Karlovy Vary, tak jsme ho pozvali, ale to nevadí. Já myslím, že lidé v naší zemi, kteří to trošku sledují, vědí, že kdo, co tady udělal.

Abych se ještě krátce zmínil o tom, co se... Vy to máte za trest tady dneska (Obrací se na ministryni Černochovou.), ale o obraně nemluvím. Tady paní ministryně, která nevím (Se smíchem.), proč si vybojovala 2 % už na příští rok, proto školství má -29, mohla to vybojovat už v roce 2025 z rozpočtu, dostane 48 miliard obrana. Ostatní mají smůlu, všechno je minus. (Ministryně Černochová reaguje.) Prosím? Ne, já to podporuji, ale abyste to utratila všechno. Ale my jsme mysleli, že když dodáte 2 % na obranu, že školství nepřijde o 29 miliard a MMR o 14 a všichni ostatní mají smůlu, ne? Prosím? (Předsedkyně Schillerová reaguje.) Doprava a tak dále.

Prosím vás, k té migraci, dneska to je jen taková ochutnávka (Směje se.), ještě přijdu ve středu (Potlesk poslanců ANO.), ale v pátek nepřijdu. V pátek si klidně odhlasujte lex Babiš II, ale Babiše můžete zabít, ale jen tak se ho nezbavíte. Držím vám palce. No, 145 stran je to. (Ukazuje materiály.) To je ono. Prosím vás, já jsem se tomu věnoval, věřte mi, strašně moc, od ledna 2016 a jako jediný premiér jsem byl ve Frontexu ve Varšavě - kromě tedy polského - Frontex, mají ty satelity. Tam jsem viděl lodě, čekala loď u pobřeží s Tunisem, pašeráci, cigarety, potom šla do Španělska. Ti pašeráci vydělají 6 miliard euro na pašování, ale bohužel i lidí. Ti lidé, kteří přicházejí do Evropy, nepřicházejí, oni neutíkají před válkou. Oni zkrátka jdou za lepší budoucností, protože ti zločinci pašeráci jim to slibují, a platí tisíce euro za to. Co všechno my jsme absolvovali, abychom zabránili ilegální migraci.

Vždyť proč vlastně tato vláda neplní svůj program zase? Co tam máte v programu? Víte, co tam máte v programovém prohlášení vlády, paní ministryně? Já vám to přečtu: "Budeme prosazovat přístup k migraci bez povinných kvót a prevenci nelegální migrace v místě vzniku a ve státech, kudy vedou migrační trasy." Však to je ono. Co já jsem dělal? Říkal jsem, musíme jednat s Marokem. Potom to pustili přes Algeciras do Španělska. S Alžírskem - Angela tam měla kontakt, ty tuny. Libye - byl jsem na konferenci ohledně Libye v Palermu. A samozřejmě Erdogan - prezident Erdogan. Tihle všichni - a vlastně my - jsme měli jednat o tom, aby ti lidé zůstali doma a měli se dobře doma, aby neprchali do Evropy. Evropa není nafukovací. Taková Sýrie, jaká to byla krásná krajina, co všechno jsme tam postavili. Kdyby byl Marshallův plán na Sýrii, celá Evropa se tam zahojí na tom a ti lidé mohli žít doma, doma a spokojeně, jako kdysi dávno.

Takže Frontex. Byl jsem na hranici se severní Makedonií, neuvěřitelný zážitek. Ano, my jsme tam měli 50 policistů a ze Schengenu, z Řecka tisíce ilegálních migrantů organizovaných pašeráky šli do severní Makedonie, která není v Schengenu, a naši tam pomáhali. V roce 2015, kdy Angela udělala fatální chybu a řekla: Přijďte, wir schaffen das. Viktor Orbán si dovolil postavit plot, 170 kilometrů. Díky bohu za to, byla plná Budapešť, jinak bychom to měli my tady. Tady bychom to měli! Všichni ho kritizovali, všichni vítali. A jak se to všechno změnilo. Sebastian Kurz, který také vítal, další volby vyhrál s protimigrační rétorikou. Před dvěma týdny premiér Mitsotakis vyhrál řecké volby, a víte, co měl v programu? Že postaví plot 200 kilometrů na hranicích s Tureckem. Ať nám někdo řekne, kolik dostaly tyto státy, Řecko, Španělsko, Itálie miliard euro z Evropské komise? Obrovské částky.

Tato vláda má něco v programu, SPOLU to má v programu, SPOLU má... co tady mají? "Musíme efektivně bránit vnější hranice." Souhlas. A my jsme vždycky říkali, že žádný ilegální migrant organizovaný pašerákem nemůže vstoupit na evropskou půdu bez souhlasu, bez pozvání. Ellis Island je ostrov při New Yorku, kde všichni naši předci migrovali do Ameriky, a tam je vzali, nebo nevzali. Každý se podrobil nějakému pohovoru, zdravotní prohlídce, všechno. O tom jsem vždycky mluvil, Ellis Island v Libyi. Ale to by se musela Francie a Itálie domluvit, že kdo v Libyi to tam šéfuje, to jsem také byl na té konferenci. Takže tady říkám SPOLU v programu: "Zároveň trváme na tom, aby si každá země EU mohla svobodně zvolit svou vlastní migrační politiku a přístup k žadatelům o azyl." A co z toho? Tak buď Rakušan jednal na vlastní pěst a měl by ho premiér vyrazit, měl by dostat normálně padáka, vždyť to není aby taková věc, taková důležitá věc, vlastně si to on sám schválil. Já nevím, jestli to bylo, my se budeme ptát tedy pana Rakušana, jestli má ten mandát.

Já mám tady rámcovou pozici České republiky (Ukazuje materiál.) z 20. října 2020. "Gestor: Ministerstvo vnitra. Schválil Hamáček, ministr vnitra. Projednávaná věc: Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o řešení krizových situací a zásahů vyšší moci v oblasti migrace a azylu." Tohle my jsme schvalovali na vládě. I mně schvalovala vláda mandát, co můžu říct Evropě a ne. Potom, co jsme v roce 2018 zabili kvóty, samozřejmě Evropská komise nás žalovala. Koho žalovala? Maďarsko, myslím, Slovensko a nás, ano. Potom to skončilo a on se nevzdal, ten šílenec Timmermans, a pokračoval, a tohle je jeho projekt. Já jsem tenhle projekt odmítl v roce 2019 a v září 2020. Na letišti jsem jasně řekl, že jsme proti, a pan Rakušan to odsouhlasil. Pan Rakušan říká, jak je to výhodné. Tak prosím vás, já nevím, v čem to je tedy výhodné. Mě by strašně zajímalo, tedy za prvé, jestli pan Rakušan měl ten mandát, a hlavně, co já jsem vyčítal této vládě, je, že... a já nevím, možná pan Rakušan řekl na tiskovce, že údajně získal 1,3 miliardy korun na ukrajinské uprchlíky, a to je solidarita. Ne povinná - my jsme přijali, protože jsme solidární, a udělali jsme to jak Poláci. (Se smíchem.) Ne tohle, povinná solidarita to je. Jak může být vůbec solidarita povinná? Já vůbec tomu nerozumím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP