(18.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Meziroční pokles porodnosti, který započal na počátku roku 2022, pokračoval i v letošním roce. Během ledna až března se narodilo 22 000 dětí, meziročně tedy o 2 700 méně, tedy o 11 %. A v tomto já vidím jedno ze zásadních poselství zprávy o dlouhodobé udržitelnosti. Musíme v České republice vytvořit vhodné prostředí pro mladé lidi, musíme podporovat prorodinnou politiku, musíme podporovat mladé v této zemi tak, aby si tu chtěli zakládat rodiny, a to je přesně krok, ve kterém současná pětikoalice zcela selhává. Nevidím žádnou snahu o prorodinnou politiku. Nálada spotřebitelů, tedy domácností, je v období vlády pětikoalice na svých historických minimech. Propad porodnosti o 11 % mi v tomto dává za pravdu. Kdo bude zakládat svou rodinu v období, kdy se dostávají do zásadních finančních problémů, kdy občané České republiky čelí bezprecedentnímu propadu reálné mzdy, kdy je jedním z nejvyšších ze všech zemí OECD, kdy vláda v období pádivé inflace chce propad těchto reálných příjmů multiplikovat plošným snižováním tabulkových platů ve veřejném sektoru o 5 %? Odpovím vám. Nikdo. Ještě jednou zopakuji, propad porodnosti o 11 %.

Jednorázový šok v podobě pandemie neovlivní trajektorii veřejných financí v dlouhém období zdaleka tak zásadně jako špatně nastavená hospodářská politika. Počet starobních důchodců má kulminovat v roce 2058, kdy by jich mělo být přibližně 3,1 milionu. To je období, kdy dnes narození dosáhnou 35 let, tedy budou v období svých největších sil na trhu práce. Aktuální propad porodnosti o 11 % tak přímo úměrně souvisí se situací roku 2058. Podíl obyvatelstva ve věku 21 až 64 let na jednoho obyvatele staršího 65 let může klesnout kolem toho období až na 1,66 aktivního pracujícího na jednoho důchodce. Opět se ptám, kde je ta prorodinná politika, abychom snížili dopady tohoto negativního vývoje? Právě zde vidím nejzásadnější dlouhodobý a negativní odkaz současného kabinetu, odkaz, který nás zcela jistě doběhne v budoucnosti.

Navíc, a zde se budu opakovat s tím, co jsem řekla minulý týden, pětikoalice není schopna předložit důchodovou reformu. To, co jsme tu začali projednávat a projednávali v prvním čtení 13 hodin, není důchodová reforma, to je jenom čistá parametrická úprava, která se projednává kvůli neschopnosti ministra financí Stanjury vypracovat reálný rozpočet.

Čas na skutečnou důchodovou reformu byl na přelomu milénia, kdy ještě silné ročníky byly v pracovním procesu dostatečně dlouho a kdy jsme měli mimořádné příjmy z privatizace, které se měly použít k tomuto účelu, desítky, stovky miliard. Opět přímá odpovědnost stran pětikoalice, která jasně souvisí s udržitelností veřejných financí. Navíc mimo to, že pětikoalice není schopna postupně rozumně konsolidovat tak, aby neohrozili hospodářský růst, mimochodem ten máme jeden z nejhorších z vyspělých zemí a opět je to něco, co nás bude stát hodně v budoucnu. Navíc ještě zcela zdiskreditovali rozpočtovací proces. Dostali jsme se do období, že v polovině roku máme vyčerpaný celý rozpočtovaný schodek státního rozpočtu. Navíc v roce, kdy nedošlo k žádné mimořádné události a ceny energií, které byly nepředvídatelnou proměnnou sestavování rozpočtu, se vyvíjejí optimističtěji, než jsme čekali. A do toho si ještě pan ministr Stanjura odložil část schodku, který měl být ve státním rozpočtu, do státních fondů, konkrétně do Státního fondu dopravní infrastruktury, návrh státního rozpočtu na budoucí rok premiér pětikoalice označí za technický a úřední materiál a tak dále a tak dále.

Podívejte se na Twitter, na otce zakladatele TOP 09, bývalého ministra financí, pokud nevěříte mně, který tam jasně potvrzuje, že si nikdy žádný úředník nedovolí předložit návrh rozpočtu, poslat na vládu, aniž by to verifikoval ministr financí. Navíc tam dodává, a já to potvrzuji, je to pravda, že si to vždy ještě zkonzultoval s premiérem. To je naprostá pravda, takže žádný technický a úřednický materiál. Přestaňte prosím lhát.

Dnes je potřeba provádět postupnou rozumnou konsolidaci s tím, že budeme myslet na naši budoucnost, budeme podporovat hospodářský růst a vytvářet prorodinnou politiku. To je jasný a zřejmý odkaz, který čtu ve zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Bohužel, pětikoalice jasně ukázala, že za rok a půl vládnutí toho není schopna. Jediné, co předvedla, je právě diskreditace rozpočtovacího procesu, která je dnes již zřejmá a kvůli této rozpočtové politice budou do budoucna růst úroky z dluhu, protože se Česká republika stává nedůvěryhodným partnerem.

Ještě posledních pár čísel. Chci říct, že my jsme to jednou dokázali navzdory tomu, co tady tvrdíte a o čem tady mluvíte jasnou a zřejmou nepravdu - dokázali jsme, že jsme schopni dovést republiku k přebytkovým státním rozpočtům, a na rozdíl od řady ministrů financí z třicetileté historie jednotlivých stran vládnoucí pětikoalice my jsme měli na ANO dva ministry financí, kteří měli rozpočtové přebytky. Přebrali jsme republiku po vládě, myslím, když jsme přebrali Ministerstvo financí, která dramaticky zvyšovala dluh z úrovně 30 % až na úroveň 44,4 % HDP. Mimochodem, Petr Fiala a Zbyněk Stanjura byli součástí této vlády, a tedy se dnes historie jenom opakuje. Nám se podařilo snížit dluh až na 30 %, přišla pandemie, přesto jsme z Ministerstva financí odcházeli s nižším dluhem, než když jsme na Ministerstvo financí vstoupili. To je přesně cesta, kterou dnes je potřeba jít, a jeden ze základních závěrů předložené zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Chci se zeptat, jestli se někdo hlásí do všeobecné rozpravy? Jinak vám přeju hezký podvečer, vystřídali jsme se v řízení schůze. Pokud tomu tak není, končím všeobecnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo? Není.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do ní se nikdo zatím nehlásí. Ptám se, zda je zájem se přihlásit do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím i podrobnou rozpravu.

Předpokládám, že ani v tuto chvíli není zájem o závěrečné slovo, nicméně poprosím zpravodajku, aby nás seznámila s návrhem usnesení.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Děkuji za slovo. Tak tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí v září 2022."

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za přednesení návrhu usnesení. Já jsem mezitím zagongoval, aby mohli dorazit kolegové z předsálí.

 

Všichni víme, o čem budeme hlasovat. Usnesení načetla paní zpravodajka.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 379, bylo přihlášeno 156 poslanců, pro hlasovali 118, proti nikdo. Návrh usnesení byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP