(9.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan místopředseda Havlíček má zájem o vystoupení v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane premiére, za odpověď. Já to nebudu prodlužovat, protože souhlasím, že jsou důležitější body, jenom bych uvedl ještě na správnou míru dvě nebo tři věci. Nebylo to na základě tlaku hnutí ANO, bylo to na základě tlaku médií, kterým se toto nelíbilo. Nebyla to úplně banální částka - 500 korun na hodinu až do výše 500 000 korun za rok. Nepovažuji to za úplně částku nepodstatnou. Rozumím tomu, že to neměl být přímo váš poradce, děkuji za vysvětlení, byl to poradce tedy na Úřadu vlády, ale nepochybně vycházím z toho, že z jejich informací rovněž čerpáte.

Já jsem zde cíleně řekl to, že to do značné míry nevyčítám ani těm, kteří o to ten zájem měli - třeba redakci nebo tomu redaktorovi - to, že má zájem někde pracovat a mít za to něco zaplaceno, je věc jedna. A stejně tak jsem nehodnotil to, jestli se mi líbí nebo ne, jestli někdo píše jako provládní nebo protivládní, to je skutečně čistě na rozhodnutí té redakce a jsme ve svobodném světě, každý si může psát, co chce, hájit zájmy, koho chce, to je zcela jejich rozhodnutí.

Stejně tak jsem nezpochybňoval to, komu zadáváte případnou inzerci, jako to zadávala vláda minulá. Vycházím z toho, že to nepochybně děláte podle nějaké čtenosti, a pokud by bylo nějaké zadání inzerce třeba pro tohle vydavatelství, tak co k tomu mohu říct? Pokud se prokáže to, že je to čtené a že to je vaše zájmová skupina, nebo že to je skupina taková, která bude šířit informace, které vy potřebujete někam dostat, na tom nevidím nic špatného. A je úplně jedno, jestli je to MAFRA, jestli jsou to - nevím - Hospodářské noviny, Economia, jestli je to nějaké jiné vydavatelství, třeba i tohleto vydavatelství. Mně šlo čistě o to, že redaktoři tohoto vydavatelství chtějí být a uzavírají smlouvy, i když se nakonec zrušila, na ne úplně nepodstatné částky, s Úřadem vlády, což logicky svádí k tomu, že to nemusí být zcela fér. A konečně na to jsem neupozornil já, znovu říkám, na to upozornila nezávislá média.

Ale poprosil bych ještě o poslední zodpovězení toho třetího dotazu, možná jste si ho tam nepoznamenal - jenom, pane premiére, jestli na vás nebo na vaše blízké kdokoliv v minulosti vyvíjel jakýkoliv tlak anebo aktivitu ve smyslu určité reciprocity právě vůči tomuto vydavatelství. Stačí říct jenom: Nikdy nic takového u nás nebylo v tomto, a já to respektuji, beru, anebo řeknete: Ano, bylo, ale my jsme tomu třeba odolali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan premiér má zájem vystoupit ještě v rozpravě? Ano, má. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Takže pokud jsem to správně pochopil - a já to nerozporuji, to je názor pana místopředsedy Havlíčka - jestliže někdo je externím spolupracovníkem nějakých médií a tam vyjadřuje nějaké názory, pak nemá možnost poskytovat analytické služby státu. To chápu, respektuji. Já si toto nemyslím, ale je potřeba si pojmenovat jasně to - a jednoduchými slovy popsat - co vlastně naznačujete.

Pokud jde o nátlak z jakékoliv strany, já vlastně ani moc nerozumím, na co se ptáte. Jako že by nějaký nezávislý deník vytvářel nátlak na vládu? No, to dělá každý deník, když píše o tom, co vláda dělá, co vláda dělá špatně, co má dělat lépe. To je přece podstata demokracie a tak to má být. A jinak vůbec nechápu, na co se ptáte. Ano, média na nás vyvíjejí určitou formu nátlaku a to je správné, protože reprezentují zájmy občanů, reprezentují nezávislé názory v prostoru, kritizují vládu, každou vládu, kritizují opozici, a tím na nás vytvářejí určitou formu tlaku, který je legitimní, který je správný a který je v pořádku.

Já nevím, čemu se divíte a jak by to mělo být jinak. Nebo máte na mysli nějakou jinou formu nátlaku? A pokud máte pro tento dotaz nějaký důvod, tak nám ten důvod sdělte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan místopředseda Havlíček se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane premiére, samozřejmě že média vytváří svým způsobem určitý nátlak přirozenou cestou, a to, že každá vláda potom je v určitém střehu, to jsem skutečně nemyslel. Já jsem měl konkrétně na mysli to, jestli z tohoto vydavatelství někdo z jejich reprezentantů buď u vás, nebo u lidí, kteří vám jsou blízcí, byl nebo s nimi zprostředkovaně jednal o tom, že by měla být poskytnuta určitá reciprocita, například na bázi zadávání inzerce nebo například na bázi zaměstnání konkrétního člověka nebo uzavření smlouvy s konkrétním člověkem z této redakce jakožto reciprocita za to, že toto vydavatelství nebo tento deník v minulosti nebo v současné době píší tak, že to vyhovuje vládě. To je všechno. A stačí, když tam řeknete: Ne, nikdo takový nás o nic takového nežádal - já to plně respektuji, anebo třeba řeknete něco jiného. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan premiér má zájem vystoupit v rozpravě.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: V případě své vlády a sebe mohu říct ne, ale v případě vlády České republiky bohužel ne říct nemůžu. Jestliže tady jsme měli třeba Mladou frontu DNES, její šéfredaktor Jaroslav Plesl je největším obhájcem Andreje Babiše, a to i v době, kdy byl ve vládě Andrej Babiš, a přečtu si z dokumentů, které mám, že inzerce státu za vlády Andreje Babiše do Mafry představovala 140 milionů korun, tak pravděpodobně máte pravdu, že v té době tu takový nátlak byl. Nebo když nám oba zúčastnění pánové říkali, že šéfredaktor Lidových novin István Léko i Andrej Babiš, že spolu chodili hrát tenis, a pak jsme četli v Lidových novinách velkou obhajobu každého kroku Andreje Babiše, tak zde nepochybně takové spojení bylo. Čili předpokládám, že mluvíte z vlastních zkušeností a ze zkušeností hnutí ANO. To mě mrzí, že taková praxe tady byla, my jsme s tou praxí skončili, na nás žádný nátlak žádní novináři nevyvíjejí, my nikomu z tohoto hlediska také nenasloucháme a nevycházíme vstříc. A to je konečně ta politika, jaká má být.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan místopředseda Havlíček se hlásí do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Můžu už teď to uzavřít svým návrhem? Nebo... (Předsedající: Dejte návrh.) Můžu? Děkuji. Já už to nebudu dále prodlužovat. Řekl jste to politicky, pane premiére. Já tomu rozumím, tomu politickému sdělení. Nepochybně víte, k čemu jsem mířil, a protože jsem nedostal úplně jasnou, zcela zjevnou odpověď, já v tomhle případě navrhuji usnesení, že "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí pana premiéra ve věci interpelace poslance Havlíčka na předsedu vlády ve věci najímání novináře deníku Forum24 Úřadem vlády". Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Nyní tedy se vypořádáme... Ještě se někdo hlásí do rozpravy? Ne? Já tedy rozpravu končím.

Pan místopředseda Havlíček načetl návrh usnesení, všichni jsme ho slyšeli, a zní tedy, že nesouhlasí s odpovědí pana premiéra, stručně řečeno. (Hlas z pléna.)

Odhlásíme, je tady žádost o odhlášení. Všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. (Poslanec Michálek se hlásí z prostoru před řečnickým pultíkem.)

Pan předseda Michálek má... (Poslanci volají z lavic.) Prosím pěkně, je tady návrh na hlasování, tak až si to rozmyslíte, je potřeba hlasovat. (K poslanci Michálkovi.) Hlásíte se do čeho? S přednostním právem. Prosím. (Nesouhlasné výkřiky z pléna: Má se hlasovat! Jedem! Poslanec Michálek gestikuluje k předsedající.) Prosím pěkně, já zagonguji, připravte se, budeme hlasovat.

 

Hlasujeme o návrhu pana místopředsedy Havlíčka.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 383, přihlášeno 85 poslanců a poslankyň, pro 39, proti 46. Návrh byl zamítnut.

 

A já končím projednávání této interpelace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP