(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane premiére, dalším bodem našeho pořadu jsou ústní interpelace, které jsou určené předsedovi vlády České republiky a ostatním členům vlády.

 

137.
Ústní interpelace

Dnes bylo za účasti ověřovatelů vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16, na ostatní členy vlády poté od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí nám byly rozdány na lavice.

Upozorňuji všechny poslance a interpelované členy vlády, že pokud budou vyčerpány interpelace na předsedu vlády Petra Fialu, bude ihned zahájen blok interpelací na ostatní členy vlády.

Nyní dávám tedy slovo panu poslanci Janu Sílovi, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády Petra Fialu. Připraví se prosím pan poslanec Radim Fiala.

 

Poslanec Jan Síla: Vážený pane premiére, dovolte, abych vás interpeloval ve věci té, že vaše vláda za devatenáct měsíců své vlády dokázala zajistit nejdražší energie potravin pro naše občany, podporovat a neřešit nejvyšší inflaci v České republice, zvýšit daně, snížit důchody, nezajistit dostatek léků, hlavně pro děti, sebrat zemědělcům dotace, zajistit přijetí nejvíce uprchlíků, podporovat cenzuru a trestat lidi s nesprávným názorem, pozavírat pošty, udělat z ČR primární cíl atomových zbraní Ruska v případě války Spojených států proti Rusku.

Vzhledem k současné situaci a probíhající válce na Ukrajině, do které se členové NATO, potažmo Spojených států, stále více zapojují, hrozí naše zavlečení do války s Ruskem. Pochopitelně, prioritní bude likvidace takzvaných logistických center, které slouží dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Lidé v Moravskoslezském kraji jsou velmi znepokojeni vykupováním pozemků kolem Mošnova, kolem mošnovského letiště, s cílem zde postavit takzvané logistické centrum armády Spojených států, to znamená vlastně americké vojenské základny, o které jsem vás tady už několikrát interpeloval.

Rusko má dostatek hypersonických raket s jadernými hlavicemi. Mošnovské letiště je z tohoto hlediska první na ráně. Jste vzdělaný a řekl bych slušný člověk, proto moje otázka zní: Nemáte pocit, že vaše vláda již dost poškodila české občany a je čas, abyste svoji vládní misi ukončil, než bude ukončena rozzlobenými občany? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Slovo má nyní předseda vlády Petr Fiala.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, pěkné odpoledne. Vítám vás u pokračování interpelací. Dopoledne jsme se zabývali písemnými, teď máme ústní a mám tedy příležitost odpovídat na otázky, které pokládají poslanci.

Na úvod odpovědi na interpelaci pana poslance Síly, na jeho sugestivní otázku, mohu jenom říct, že samozřejmě chápu, že opoziční strana by si přála, aby tu naše vláda nebyla a byla tu jiná, na které se by se podíleli, ale my nejenom že jsme získali potřebnou důvěru občanů a Poslanecké sněmovny, ale také děláme kroky, které jsme občanům slíbili, i kroky, které jsou nutné z hlediska toho, jakým výzvám a jakým problémům Česká republika s ohledem na to, co se děje kolem nás, čelí. A ta interpretace toho, co jsme udělali, je určitě jiná než ta, kterou jste nabídl vy.

Připomenu, že naše vláda dokázala od počátku řešit jednu krizi za druhou a řešili jsme je úspěšně. Provedli jsme tuto zemi novou vlnou covidu bez lockdownu, bez zavírání škol, bez omezování podnikatelů, dokázali jsme se vyrovnat s následky ruské agrese na Ukrajinu tím, že jsme například zajistili pro Českou republiku dostatek energií, a musím poznamenat, že bylo riziko, že Česká republika nebude mít například dostatek plynu. Všechno naše vláda zvládla, zastropovali jsme ceny energií, dokázali jsme si bez sociálních problémů a bez dopadu na občany poradit s obrovskou uprchlickou vlnou, vyřešili jsme ceny pohonných hmot a další a další věci, které bych tady mohl dlouze připomínat.

Ale já chci odpovědět na vaši otázku, a proto k tomu, co se děje s projektem Mošnov a s logistickým centrem Armády České republiky. Především chci říct, že Armáda České republiky obdržela nabídku Moravskoslezského kraje být jedním z účastníků strategického rozvoje projektu Velký Mošnov v roce 2021, a ta nabídka byla Ministerstvem obrany akceptována, takže interpretace, že to nechtějí lidé v Moravskoslezském kraji, že to nechce Moravskoslezský kraj, určitě je mylná.

Pro Ministerstvo obrany, které koordinuje zaštiťování obrany České republiky a zabezpečuje plnění závazků ve vztahu k Alianci, je výhodná tato lokalita, dislokace logistického centra ve východní části České republiky, a navíc Mošnov má tu výhodu, že je napojen na dopravní infrastrukturu, železniční, dálniční síť, letiště. Jeho výstavbou bude dosaženo navýšení schopnosti sil a prostředků ozbrojených sil České republiky a budou vytvořeny další podmínky jak z hlediska plnění úkolů obrany, které armáda má, tak tím, že takovéto centrum určitě napomůže rozvoji Moravskoslezského kraje. Nakonec proto je to také v zájmu Moravskoslezského kraje.

Mohl bych zde ještě delší dobu vysvětlovat výhody, které to má pro Moravskoslezský kraj, pro Českou republiku, pro bezpečnost České republiky, pro obranyschopnost České republiky, mohl bych zde dál vysvětlovat výhody, které ta lokalita má z hlediska napojení na leteckou, železniční a silniční infrastrukturu, mohl bych zde vysvětlovat i tu výhodu, že například toto letiště je schopno přijímat velké dopravní letouny, a tak dále, ale nechci pominout ten podtón nebo to, co v té vaší otázce zaznělo, a to je, že tam budou nějací američtí vojáci nebo že to bude nějaká základna.

Neexistuje, to chci jasně říct, neexistuje žádný záměr ani návrh, aby američtí nebo jacíkoliv jiní vojáci ze zahraničí v Mošnově působili. Nic takového nikdo nepřipravuje, nic takového se nikde neobjevuje, žádný takový záměr nebo návrh není. Jakékoliv působení vojáků zahraničních sil včetně působení vojáků Spojených států musí být vždy oboustranně domluveno a schváleno v souladu s Ústavou České republiky. Nic takového nehrozí, nic takového se neděje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane premiére. Táži se pana poslance, jestli má zájem ještě o doplňující dotaz.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za odpověď, ale nemohu s vámi souhlasit z jednoho prostého důvodu. Vy opět říkáte, že tam není žádná pravděpodobnost, že by tam byla americká základna. Při poslední interpelaci jste mi odpovídal, že nebudete zvyšovat daně z nemovitostí, opakoval jste to několikrát. Přesto to děláte. Dneska říkáte, že tam nebude plánována žádná americká základna. Jak mě chcete přesvědčit nebo ujistit lidi v Moravskoslezském kraji, že to je pravda? Protože já vás mohu ubezpečit, že příští týden, co já mám zprávy, tam bude velká demonstrace proti tomuto vašemu vládnímu záměru. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP