(16.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Nárůst na výzkum - mimochodem, prostředky na výzkum dosahují 50 miliard korun. I tam byl nárůst přes velké problémy s rozpočtem přes 1,2 miliardy korun, čili to jsou konkrétní čísla už na schváleném rozpočtu.

Teď nebudu předjímat, co vláda přijme. Vláda je kolektivní orgán, budeme se o tom bavit. Já určitě budu ten, kdo bude připomínat priority naší vlády, mezi něž patří vzdělávání a výzkum. Nevím, co vláda přijme, ale vím, co vláda přijala, a vláda přijala takto sestavený rozpočet s těmito navýšeními, konkrétními navýšeními pro výzkum, vývoj a inovace.

Když mluvíme o podpoře výzkumu, já jsem teď absolvoval několik debat s odbornou veřejností, s akademickou veřejností, otevřených diskusí o tom, jak je potřeba podporovat výzkum, a jednou z věcí, po kterých dlouhodobě volá vědecká veřejnost, vědecká komunita, je zlepšení legislativních podmínek pro výzkum, pro transfer technologií, snížení byrokracie. A právě toto po letech připravujeme ve zcela novém zákoně o podpoře výzkumu, vývoje a inovací. Ta stará takzvaná stotřicítka platí už dvacet let, má spoustu novelizací, ale je potřeba nový zákon. A i na tom naše vláda pracuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane premiére. Je zájem o doplňující dotaz.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane premiére, mohu vaše slova chápat tak, že je pro vás priorita věda, výzkum, to znamená, že nedopustíte tam propad o 10 %? Že je pro vás priorita školství? Dívám se na pana ministra (Beka). To znamená, nedopustíte 30 miliard necelých, který tam je škrt? A prosím právě proto, že jsem bývala ministryně financí a byla jsem zodpovědná za sestavení sedmi rozpočtů, to už se asi žádnému ministrovi nepodaří díky covidu, tak velmi dobře vím, že tento první návrh rozpočtu, který musíte schválit do konce června a musí být zaslán do konce května, vždycky musí schválit ministr financí, než odejde na vládu. To není žádný úřednický materiál. Žádný úředník Ministerstva financí si nedovolí poslat materiál na vládu bez podpisu schválení konkrétním ministrem, v tomto případě ministrem financí, takže ministr financí, váš ministr financí z vaší strany tam prostě provedl tyto škrty, aby mu to vyšlo. Já tomu rozumím. (Předsedající: Čas.) Ale věřím, že mi tady aspoň dáte jasnou odpověď, že jsou to pro vás priority a že to nedopustíte. Děkuji, to mi stačí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Všem jsem nechal dnes o pár sekund vždycky více, ať to všechno můžeme dojet. I vám nechávám, pane premiére, sledujete to velmi dobře, těch pět sekund tam nechávám. Tak prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Možná to u vás bylo jinak, a to říkám při vší úctě ke svému stranickému kolegovi Zbyňku Stanjurovi, jehož kompetence si nesmírně vážím, a i toho, jak vede Ministerstvo financí, ale u nás nerozhoduje ministr financí, u nás rozhoduje vláda. U nás rozhoduje vláda, rozhoduje kolektivně a vláda stanovuje to, jak bude definitivně vypadat rozpočet. Máme nějaký návrh, ten návrh vychází z možností České republiky, zohledňuje rozpočtovou situaci, je veden snahou, abychom dostali finance pod kontrolu, veřejné rozpočty pod kontrolu. Nakonec k tomu směřuje celý náš ozdravný balíček. Ale jak bude vypadat rozpočet na rok 2024? A pan ministr financí Zbyněk Stanjura by vám neřekl vůbec nic jiného. O tom bude teď jednat a rozhodovat vláda.

A pokud se ptáte na to, zda mohu říct, že výzkum a vzdělání jsou priority naší vlády a zda to mohu potvrdit, tak ano, mohu to potvrdit. Jsou to priority, stejně jako je priorita bezpečnost a obrana, stejně jako je priorita energetická bezpečnost, stejně jako je priorita dostavba dopravní infrastruktury, možná jsem na něco zapomněl. Toto jsou jasné priority naší vlády. A to, že jsou to priority, se nějakým způsobem musí odrazit ve státním rozpočtu. To, že je situace složitá - no, je. Kdyby nebyla, kdybychom převzali veřejné finance a státní rozpočty v lepší kondici, tak jsme nemuseli dělat takovýto ozdravný balíček a nemuseli bychom podstupovat všechno to, co podstupujeme. Ale my to děláme právě s ohledem na budoucnost, protože jsme zodpovědná vláda. A protože myslíme na budoucnost, tak chceme, aby se také rozvíjelo vzdělání, aby se rozvíjel výzkum, abychom investovali do dopravní infrastruktury, do obrany, abychom dělali věci, které se neprojevují jenom teď, ale které jsou důležité i pro to, abychom dobře žili v příštích letech.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu premiérovi za všechny odpovědi a všem poslancům za dotazy. V tuto chvíli budou následovat interpelace na ostatní členy vlády a já se vystřídám se svojí kolegyní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a srdečně zdravím. Všem přeji klidné odpoledne.

A nyní vyzývám pana poslance Ladislava Oklešťka, aby přednesl svou interpelaci na pana místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku a aby tak pan poslanec zahájil blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, členové vlády a milí a drazí kolegyně a kolegové, co jste měli tu sílu a vydrželi, chtěl bych zainterpelovat na pana ministra Jurečku, protože mě navštěvují a kontaktují občané, kteří se rozhodli na základě doporučování Ministerstva práce a sociálních věcí jít na podzim roku 2022 do předčasného důchodu. Oni poslechli, oni udělali všechno, co měli, ale důchod jim nějak nechodil. Naštěstí už se objevují tyto případy výjimečně. Ale i tak první důchody začaly, nebo alespoň těm, kteří mě kontaktovali, těm chodily někdy v květnu.

A já bych se chtěl zeptat: tito lidé samozřejmě dostanou důchod zpětně, ale musí platit i nadále zdravotní pojištění a nedostali ještě důchodový výměr. Dostali dvě oznámení o valorizaci, ale nedostali důchodový výměr, a když s oznámeními o valorizaci zašli na zdravotní pojišťovnu, chtěli žádat o to, aby vlastně už nemuseli platit zálohy - zálohy ze svého, a bohužel nemalé, s tím zpožděním důchodů je dostávají do nepříznivé ekonomické situace. A musím říct, že lidé na zdravotní pojišťovně se k nim chovají velice slušně, ale nemohou jim vyhovět. Říkají, ano, my vám to pošleme opět zpětně, až budete mít důchodový výměr. A pan ministr slíbil ve veřejném prostoru, že dá zprávu zdravotním pojišťovnám, asi tak před čtrnácti dny, třemi týdny, aby se tato situace neděla, a ona se děje pořád. Ptám se, pane ministře, jaká uděláte opatření, aby už to konečně skončilo? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom oznámím, že pan ministr je řádně omluven, takže přijde klasicky v souladu s jednacím řádem odpověď do 30 dnů písemně.

S další interpelací vystoupí pan poslanec Julius Špičák a připraví se paní poslankyně Lenka Knechtová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Julius Špičák: Vážená paní předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, já tedy musím říci, že občas tedy nevěřím vlastním uším vzhledem k tomu, co tady prezentoval pan premiér o financování zdravotnictví. Takže zcela objektivně věda a výzkum u nás tedy nevzkvétá. Karlova univerzita je 250. na žebříčku evropských univerzit. Jsou před ní univerzity Kypru, Řecka, Portugalska, pobaltských republik, Budapešti. Máme málo ERC grantů. Náš výzkum je v násobcích horší objektivně, než je výzkum ve srovnatelných zemích, jako je Holandsko velikostně nebo Izrael nebo Rakousko. To je objektivní záležitost.

A je třeba říci zase zcela objektivně, že za naší vlády v podstatě investování do vědy a výzkumu dosáhlo rekordní výše. Předchozí předsedající sepsal Country for Future, v podstatě koncepci výzkumu. Premiér se stal předsedou Rady vlády pro vědu a výzkum, což byl tedy velice silný apel. Bohužel, přišel tehdy covid a došlo k paralýze v podstatě veškeré naší činnosti včetně výzkumu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP