(17.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Jenom bych chtěl říci, že prostě násilí přece nemá úplně žádnou národnost, a neměli bychom si říkat, že mezi Ukrajinci, kteří sem přijdou, jsou samí andělé, to rozhodně ne. Neměli bychom si ani říkat, že je to nějaká globálně celkově nebezpečná skupina lidí, kteří tady něco ohrožují. Prostě jednoznačně čísla kriminality při počtu Ukrajinců žijících na území České republiky tomu nenapovídají. Mně je každý takový případ líto, stejně jako je mně líto každý případ vraždy v české či jakékoliv jiné národnostní skupině, ale je to prostě násilný trestný čin a jako takový bez jakýchkoliv dalších přívlastků určitě bude vyšetřen.

Co se týká ukrajinských mužů, pane poslanče, vy víte, že nám tuto možnost v podstatě institut dočasné ochrany neumožňuje. My nemáme žádnou možnost kádrovat, kdo k nám na území České republiky přichází, a uplatňovat tady nějaký ukrajinský právní titul o tom, zda se někdo vyhnul, nevyhnul mobilizaci a také - a to je potřeba si uvědomit - řada těch mužů, proto se jejich počet zvyšuje, už mají tu brannou povinnost dokonce i za sebou. Jsou to lidé, kteří mají po výkonu vojenské služby nebo už byli zproštěni výkonu vojenské služby, ano, takže je logické, že s postupující dobou války nám roste i počet mužů, kteří na území České republiky přicházejí.

Ano, přiznávám, ta první vlna, kdy to byly v podstatě výhradně matky s dětmi, je samozřejmě v téhle chvíli pryč, ale my uplatňujeme institut dočasné ochrany, a pokud ten člověk splňuje zákonná kritéria vycházející z institutu dočasné ochrany, jaký právní titul bychom použili k tomu, abychom toho člověka jakýmkoliv způsobem řekněme vykázali z České republiky, poslali na bojiště v cizím státě, když to není věc, nad kterou my právním způsobem máme jakýkoliv dohled? To je věc, kterou my tímhle způsobem nekádrujeme.

Ale znovu bych se vyhnul té interpretaci, prosím, že Česká republika je plná nějakých dezertérů. Česká republika je plná utečenců před hnusnou ruskou válkou!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Doplňující otázka, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já nechci, pane ministře, abyste mi vkládal něco do úst, co jsem neřekl. Mně se jedná čistě o to, že dneska je tam vyhlášena branná povinnost, je tam povinnost od 18 do 60 let nastoupit. Kde se tady ti muži vzali, se ptám? Bylo tam nějaké přechodné období na začátku toho válečného konfliktu, kdy se prchalo nekontrolovatelně, ale dnes osoba překračující ukrajinsko-slovenskou hranici nebo jinou, ukrajinsko-polskou hranici, to znamená z Neschengenu do Schengenu, a žádající o nějaký status, který by potom byl upraven vízem dočasné ochrany, musí přes oficiální hraniční přechod. Není možné - já jsem si to ověřoval - aby ukrajinští celníci propustili muže mezi 18. a 60. rokem věku, který bude někam odjíždět do západní Evropy žádat o vízum dočasné ochrany legálním způsobem. To znamená, víte, jak to probíhá? Ti muži chodí s pomocí převaděčů za 500 dolarů vedle hraničního přechodu. Vyhnou se tomu prostě, protože bohužel taková je realita, a potom tady žádají o vízum dočasné ochrany. Já se jenom dotazuji a ptám se, protože mi volá spousta lidí, diví se prostě, co tady ti mladí muži dělají. Jestliže jsem v nějaké zemi na příjmu, věřte mi, že celá řada lidí se nechová slušně. To bylo jenom předmětem mého dotazu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pan ministr, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já tomu rozumím a určitě nebudu tvrdit, že tady nejsou lidé, kteří se nějakým způsobem své povinnosti vyhnuli. Já pouze říkám, že když se tito lidé objeví na krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině, jsou to lidé, kteří sem přišli z válečné země, tak právě zcela podle dikce dočasné ochrany, jak je stanovena, je jim ochrana v té zemi, pokud utekli před válkou, poskytnuta.

Prosím, nerozporujme ani ten fakt, že řada těch mužů se sem skutečně legálně dostala. Jsou to lidé, kteří třeba přichází už po splnění branné povinnosti, byli propuštěni z armády a podobně a hledají svoji rodinu, která žije někde v bezpečí, nechtějí být v zemi, která je stále ještě zmítána válkou. Dokonce se nemůžeme v té zemi bavit ani o žádných bezpečných lokalitách. Prostě ta bomba tu a tam padá stále ještě na Kyjev, na hlavní město. Válka jako taková prostě neskončila.

Jediné, co odpovídám - a já nehodnotím správnost, nesprávnost jejich počínání, já pouze tvrdím, že my z pohledu českého práva nemáme žádnou možnost, jak tyto lidi v poskytnutí dočasné ochrany nějakým způsobem odmítnout.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Interpelace tímto vypršela.

Než přejdeme k dvěma posledním, načtu dvě omluvy: omlouvá se paní poslankyně Věra Adámková od 15 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Marek Výborný od 14.30 hodin z pracovních důvodů.

Nyní poděkuji panu ministrovi a předám slovo panu poslanci Lubomíru Wenzlovi, prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená paní ministryně, na konci měsíce května letošního roku jsme se dověděli, že byla uzavřena smlouva na nákup bojových vozidel pěchoty, které mají nahradit starou techniku tohoto typu. Vždy jsem se vyjadřoval, že podporuji a i nadále budu podporovat nutnost modernizace naší armády. Na okraj chci uvést, že nejsem spokojený s formou, která byla zvolena pro informování poslanců, členů výboru pro obranu, o tomto kroku, ale na to jsme si tak už, byť neradi, zvykli.

V této souvislosti se vás chci, paní ministryně, zeptat a dovědět se odpovědi na následující otázky. Za prvé, zda cena za dodání nakonec 246 kusů této techniky je konečná, nebo zda budou ještě další finanční náklady v rámci této zakázky v následujícím období, v kladném případě, o jaké se jedná? Za druhé, zda byla dodržena technická specifikace techniky tak, jak byla nastavena? Za třetí, v případě, že došlo ke změnám v požadované specifikaci, u kterého typu techniky v tomto tendru a v jakém rozsahu? Za čtvrté, zda bude podíl českého průmyslu na plnění této zakázky ve výši 40 %? Bude se jednat o výrobu zde v České republice, a ne pouze o dovoz ze zahraničí přes českého obchodníka? Za páté, zda podpisem smlouvy nedošlo k riziku vzniku právního napadení této akvizice, které by mohlo vést k vynaložení dalších finančních prostředků na vrub České republiky v budoucnu. Děkuji vám, paní ministryně, za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byla první interpelace, dostanete odpověď písemně. Nyní prosím tu druhou.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážená paní ministryně, jsme za polovinou doby vašeho pověření, které je stanoveno pro jednání ohledně případného pořízení letadel páté generace typu F 35 pro armádu České republiky. Vždy jsem byl pro, mít moderní armádu, a podporuji kroky vedoucí k její modernizaci. Vycházeje z informací z otevřených zdrojů se vás chci zeptat na následující:

Za prvé, zda stále platí, a jednání jsou i takto vedena, co se týče stanovené ceny a počtu letadel? Za druhé, jaké další náklady a v jaké alespoň přibližné výši bude Česká republika muset vynaložit v případě uzavření smlouvy o dodání tohoto typu techniky? Za třetí, zda jste, paní ministryně - a předpokládám, že vnímáte složitou situaci našich občanů a naší země - stále přesvědčena o správnosti tohoto postupu? Neuvažujete o variantě, která se nabízí, to znamená využití i nadále stávajících prostředků po provedené modernizaci, byť by letoun nesplňoval kategorii letounů páté generace? Děkuji vám, paní ministryně, za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení vaší interpelace. Opět shrnu, že paní ministryně je řádně omluvena a v souladu s jednacím řádem odpoví písemně do 30 dnů.

Také konstatuji, že jsme tímto vyčerpali veškeré přihlášky k dnešním ústním interpelacím na členy vlády, takže končím projednávání ústních interpelací.

Připomínám, že zítra, v pátek 16. června, budeme v 9 hodin pokračovat, a sice v přerušené 66. schůzi Poslanecké sněmovny. Přeji všem klidný podvečer a večer.

(Vrací se po nějaké době k mikrofonu, již byl vypnut zvuk.) Ještě je potřeba formálně ukončit schůzi. Jelikož jsme již o návrhu na vyřazení zbývajících neprojednaných bodů schváleného pořadu 65. schůze Poslanecké sněmovny hlasovali, konstatuji, že jsme v tuto chvíli vyčerpali schválený program 65. schůze Poslanecké sněmovny, a já tuto schůzi končím.

Připomínám, že zítra, to je v pátek 16. července, bude v 9 hodin pokračovat přerušená 66. schůze Poslanecké sněmovny a pět minut po jejím skončení bude zahájena 69. schůze Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze skončila v 18.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP