(9.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou nyní vystoupí paní poslankyně Renata Oulehlová a připraví se paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Přeji vám všem krásný den. Já bych tady jenom chtěla říct panu Michálkovi, prostřednictvím paní předsedající: Pane Michálku, vy a vaše strana často dehonestujete lidi, kteří v životě něco dokázali, kteří mají nějaké výsledky, kteří mají nějakou životní zkušenost. Chápu, že ta vaše životní zkušenost, vaše osobně, ještě není, ale tím jsme prošli všichni. Ale já bych vám strašně přála, nejen vám, ale i celé Pirátské straně, více pokory. Protože pokora není slabost. Pokora je síla obalená něhou. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Válková s faktickou a jako poslední zatím přihlášenou s faktickou je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Milí kolegové, milé kolegyně - teď jsem to obrátila genderovsky. Já jsem chtěla upozornit na jednu věc v této souvislosti projednávaného tisku. Už opakovaně se tady zmínilo ohrožení pasivního volebního práva v tom smyslu, a málo se zatím na to upozorňovalo - ve svém snad již brzo přicházejícím projevu se k tomu ještě vrátím - totiž změna v průběhu projednávání jiného tisku, úplně změna pravidel pro jednoho z nás. V tomto případě, a to by tady mělo také být zdůrazněno, je úplně jedno, jestli jde o předsedu hnutí ANO, nebo jakéhokoliv jiného poslance.

Tady se nastavují jiná pravidla - a chci to říct v té faktické poznámce jako takovou určitou předehru pro ten svůj následující projev - v průběhu hry. A ta jiná pravidla nastavuje pan poslanec Michálek, vaším prostřednictvím, a proto podle mého názoru se nesmí divit, že ho někteří z nás označují jako nebezpečí. Já ho jako nebezpečného neoznačuji, já si myslím, že se známe jako právníci dostatečně dobře, abych znala jeho silné i slabé stránky. Politicky ho nehodnotím, jenom tady na ten mikrofon chci říct, že on mě nikdy nenapadl v souvislosti s kauzou šikany disidentů, to jenom pro pořádek. A myslím si, že spravedlnost je třeba vždycky dodržovat, takže je spravedlivé to tady za pultíkem říci.

A já se vrátím k tomu tisku 312. Myslím si tedy, že takové ty vzájemné kritické výhrady, které zatím nepřesahují tu míru, kterou by musel (Předsedající: Čas.) řešit mandátový a imunitní výbor, tak že jsem za to velmi vděčná. Doufám, že v průběhu toho projednávání (Předsedající: Čas, paní poslankyně!) k ničemu takovému nedojde. (Předsedající: Čas, paní poslankyně!) Je třeba uvést na správnou míru... No dobře, tak snad už budu na řadě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuju, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, já bych si také dovolila zareagovat na pana Jakuba Michálka, prostřednictvím vás, paní předsedající, a znovu bych mu chtěla říct, a všem tady v Poslanecké sněmovně, především koaličním poslancům, že my v tuto chvíli projednáváme zákon o sdružování v politických stranách, který spadá pod Ministerstvo vnitra. Dneska, když jsem jela do Sněmovny, tak jsem opět slyšela v médiích, že zpřísňujeme zákon o střetu zájmů. Ale my schvalujeme zákon o sdružování v politických stranách, který kontroluje politické strany. On nekontroluje veřejné funkcionáře! Veřejné funkcionáře kontroluje Ministerstvo spravedlnosti prostřednictvím odboru střetu zájmů a boje s korupcí.

A já se znovu ptám a znovu vyzývám pana Michálka, proč nepředloží novelu zákona o střetu zájmů, aby tu věc, kterou předkládá, aby kontroloval ten orgán, který je k tomu schválený, který je k tomu určený, který je na Ministerstvu spravedlnosti, který je absolutně apolitický, protože má státního tajemníka, všichni ti úředníci, kteří to vykonávají, mají jasnou odbornost, vysokoškolské vzdělání a tak dále. Oproti Úřadu na dohled nad financováním politických stran, protože tam to jmenování je prezidentem na základě nominace Senátu a Poslanecké sněmovny. Protože je jasné, že tam se kontrolují finanční limity kampaní politických stran.

Takže pane Michálku, já vás znovu vyzývám, předložte zákon, kterého se to týká, předložte tam tu věc, kterou chcete předložit, a přineste ji tak, jak má být správně. Ale i z finančního hlediska, ze všech hledisek je to absolutně nesystémové a protirozumové. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Adámková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, předchozí debata mě vede k tomu, že musíme upřesnit některé věci. Musím říci, že mnohá vystoupení pana kolegy Michálka já očekávám s určitou radostí, protože on většinou je koření něčím, co člověka nutí k zamyšlení. Ne že bych s tím souhlasila, ale všimněte si, ta pokora v tom, že ctím jeho názor a ctím ho.

Tak bych začala dvěma věcmi. Za prvé vaše ukazování, vy jste tím zpochybnil Ampérovo pravidlo pravé ruky ve fyzice, protože tam ty prsty v dlani neukazují na sebe, ale ukazují něco úplně jiného. (Oživení v lavicích ANO.) Takže protože jsem fyzikář, tak promiňte, to musím říci. Ale ono popisuje orientaci magnetických indukčních čar při průchodu elektrického proudu přímým vodičem, popřípadě cívkou. A jestliže tedy palec té pravé ruky ukazuje směr elektrického proudu ve vodiči, pak ty pokrčené prsty ukazují orientaci magnetických indukčních čar. Každý máme jiný... Já ctím vaše vysvětlení, já mám zase jiné vysvětlení. Tak jenom abychom viděli, že ta pluralita názorů je úplná.

A pak bych chtěla připomenout, tady mnozí máte významné humanitní vzdělání, abychom si ušetřili některé věci, tak já nebudu ani říkat, kdo ten citát řekl, jistě to všichni nebo mnozí víte: Pane, s vaším názorem hluboce nesouhlasím, ale budu se bít za to, abyste ho mohl říkat! A já bych si velmi přála, aby tato Sněmovna ctila opravdu tuto klasiku. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Jako poslední přihlášený s faktickou je pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já už se bojím jakkoliv ukazovat, já to celé řeknu a budu mít připaženo.

Za prvé, jestli se tady bavíme o tom, kdo co zdržuje, kdo co obstruuje - prosím vás, já tady mám jeden starý článek. Pirát zkomplikoval snahu starostů, aby je minula majetková přiznání. My tady prožíváme déjà vu, pane předsedo Michálku, prostřednictvím předsedající. Vy už jste nám to jednou udělal. V době, kdy se tady poslanci všech poslaneckých klubů snažili ulevit komunálním politikům, pak to dát dohromady po ústavním nálezu, tak vy jste si dal svůj pozměňovací návrh a zablokoval jste Sněmovnu. Teď jste to udělal zase! Tady sedí pan ministr vnitra, má se řešit sdružování v politických stranách, nemá se zdržovat - já ukazuji otevřenou dlaní, prosím vás - ono už je to asi stejně jedno v této atmosféře, ale pojďme se bavit fakt jako dospělí lidé, aspoň místy. Já vám jenom chci říct, že pojem právní kutilství nebo poslanecké kutilství, které použil kolega Feranec, je velice mírné, zlepšující politickou kulturu v této zemi, protože se to dá označit termíny mnohem, mnohem horšími. A mně je líto pana ministra vnitra, že tady musí sedět kvůli něčemu jinému. No, jindy mi ho není líto, ale dneska speciálně je mi ho líto. (Smích zleva.)

A vy si opravdu myslíte, že v rámci té debaty jsme něco vyřešili? Tady padla odpověď, co to bude stát? Tady padla odpověď, co bude dělat ten skutečný majitel, který se nikdy nevymaže ze skutečné evidence, když je zakladatel, prostě to nezmění? A ostatní otázky? Retroaktivní otázky rozporu, zásahu do pasivního volebního práva. Padly tady ty odpovědi? Nepadly. Protože tady neexistuje řádný legislativní proces.

A protože celý ten střet zájmů patří pod Ministerstvo spravedlnosti, jak říkala kolegyně Vildumetzová, já navrhuju přerušit ten bod do přítomnosti ministra spravedlnosti. Tady nemáme co trápit ministra vnitra, máme trápit ministra spravedlnosti s vaším pozměňujícím návrhem. Uplynul mi čas, paní předsedající. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP