(10.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Druhé riziko. Riziko pozastavení plateb ze strany Evropské komise s důvody vazby na svěřenecký fond. Všechna opatření k eliminaci tohoto rizika byla splněna, což potvrdila Evropská komise v zaslaném listing letteru ze dne 21. 10. 2022. To je dopisem, kterým Evropská komise ruší všechna předchozí varování.

Takže já doufám, že je snad každému jasné, že dneska to, co se tady děje, je opravdu nadbytečné z pohledu čerpání dotací, a opravdu každý z toho musí úplně cítit, že to jde jedním konkrétním nenávistným směrem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou je přihlášen pan poslanec Brož, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych faktickou poznámkou reagoval na kolegu pana Havlíčka, kdy bych zejména reagoval na jeho apel na zdravý rozum zbývajících poslanců pětikoalice. Já se vrátím do roku 2006/2007, kdy se s přílepky poměrně roztrhl pytel v předvolebním období a všichni lidé, média si kladli otázku, jak souvisí zákon o státních symbolech s odškodněním klientů zkrachovalých bank nebo živnostenský zákon s chovem nosorožců v zoologických zahradách. Skočím do roku 2023 a ptám se: Jak souvisí zákon o sdružování v politických stranách se zákonem o střetu zájmu? Na první pohled nijak. Podle mě tedy ani na druhý pohled, ani na třetí pohled, ani na čtvrtý, ani na další.

Připomenu tedy, a vrátím se zase do té historie, několik výroků. Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti ODS, nyní radní Magistrátu hlavního města Prahy: Přílepek je nekvalitní jev, který vede k nekvalitě právních předpisů.

Dovolím si citovat dalšího, myslím, že obecně velmi respektovaného politika: Je to bohužel strašidelná daň předvolebnímu času, a to mluví se o tom předvolebním času, ne o tom, že nejsme ani v polovině volebního období. Obecně platí staré britské úsloví, že člověk si nemůže být jist svým životem, majetkem ani svobodou, dokud Parlament zasedá. Před volbami to platí dvojnásob. Připomínám, to bylo před volbami, ne v polovině, kdy se dá všechno projednávat normálním způsobem. A pokračuje: To, co se tady odehrává, je skutečně už za hranicemi, ale svědčí to také o tom, jak je slabá vláda a vládní koalice. Už vůbec nemá ten prostor pod kontrolou a tady ve Sněmovně už si každý dělá, co chce - tvrdí Marek Benda.

Takže kolegové, zamyslete se nad těmito slovy a přestaňte se nechat vydírat Piráty. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Balaštíková, připraví se pan poslanec...

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych chtěla zareagovat na předřečníka, pana Michálka, prostřednictvím vás, paní předsedající.

Pane kolego Michálku, prostřednictvím nerovnoměrných dotací v EU bylo zničeno české zemědělství. Tak to prostě je, bylo, právě díky těm dotacím. Já vždy říkám, že pokud by byly zrušeny všechny dotace v EU na zemědělství, naši zemědělci to přežijí. Jak to přežijí Němci, Francouzi, Rakušané, o tom nejsem přesvědčená, to nevím. Není to správné, ale tak se to děje. A vaše vláda to ještě vylepšila tím, že jste ty naše slabé dotace, které naši zemědělci mají, tak jste je ještě ponížili, pan ministr financí to ještě více seškrtal, takže naši zemědělci jsou ještě méně konkurenceschopní. Divíte se vysokým cenám našich potravin, přitom děláte všechno pro to, aby to zemědělství šlo úplně do kolen.

Tak já nevím - chcete tady mít jenom krásnou zelenou zemi? Zaplatil vám za to někdo? Nebo je to úmysl? Nebo je to neznalost? Obávám se, že to možná bude kombinace toho všeho, od každého tak trochu. A jenom vám chci říct, že pokud budu moci, tak já klidně budu prosazovat úplný zákaz dotací do zemědělství na celém území EU. A také zákaz toho, co sem vozí z třetích zemí, co naprosto neodpovídá našim evropským standardům. A já jsem potom zvědavá, jestli se sem ještě budou ty německé jogurty vozit, jestli se sem ještě budou vozit ty brambory odjinud, protože ty jejich ceny budou tak vysoké, že my se teprve začneme smát. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se... s faktickou je přihlášen pan poslanec Bureš, poté paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem si původně říkal, že nebudu vůbec vystupovat, protože si kolegové, když vidím 71 připravených do rozpravy, obstruují úspěšně sami svá vystoupení, ale na jednu věc musím reagovat. Ale koukám, že tady není moje kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, tak prosím vás, buďte tak hodní, vzkažte jí někdo, že Marek Poledníček bude rezignovat k poslednímu červnu na mandát krajského i městského zastupitele, neboť se funkce člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ujímá 1. července.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou poznámkou, zatím jako poslední. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla doplnit svou předřečnici Kláru Dostálovou, prostřednictvím vás. Jestliže Evropská komise nemá žádné výtky a vše bylo zhojeno, tak tedy nechápu ten myšlenkový pochod pana poslance Michálka, prostřednictvím vás. Protože když já se kouknu do té své praxe, když jste tedy dostali nějakou, nebo měli nějakou výtku od Evropské komise, což vlastně pan poslanec Michálek určitě bude vědět, že to byl takzvaný infringement, tak jsme museli okamžitě... zahájili jsme jednání s Evropskou komisí, jestli to musíme zhojit v rámci toho, že otevřeme zákon a budeme ho muset novelizovat. Pokud se to nedalo zhojit třeba vyhláškou a museli jsme ten zákon otevřít, tak potom to mělo logiku, protože my jsme museli zhojit. Kdybychom nezhojili, okamžitě nastupuje odůvodněné stanovisko, kde hrozily ty pokuty a tak dále.

Takže já se jenom ptám, co to má za smysl, když toto Evropská komise po nás nevyžaduje, a vy přesto urputně, urputně se snažíte tento zákon změnit prostřednictvím novely úplně jiného zákona? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Brázdil s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Možná ne s faktickou, ale s procedurálním návrhem. Kolegové, kolegyně, já bych vás rád poprosil, jestli bychom mohli přerušit to jednání do přítomnosti ministra financí. Jednak si myslím, že dneska vy všichni mu budete chtít popřát, je Zbyňka. A možná během toho přání padnou taková slova jako něco v tomto smyslu: Ty, Kubo, už to stáhni, ty nevíš, že já mám problém s rozpočtem? Víš o tom, že mi to zase něco zatíží ten rozpočet? A možná - a já jsem opravdu ho žádal, vás, pane Michálku, prostřednictvím, vlastně to není oslovení, já jsem vás žádal, vlastně je to oslovení, pane Michálku, zkuste se zamyslet, stáhněte to, odblokujete to, všechno už je odehrát... Všechno to funguje, vy jste borec, vy jste to udělal. A teď ale náhle se posuneme a my budeme dál pokračovat v normálním projednávání. Umožněte to! Kolegové, zvedněte ruku pro to, abychom počkali na Zbyňka, popřejeme mu, a možná pan ministr nakonec řekne ta slova: Kubo, stáhni to.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zaznamenala jsem váš procedurální návrh, abychom přerušili tento bod do přítomnosti ministra financí. Jen podotýkám, že pan ministr je omluven řádně, je na zahraniční cestě.

Prosím, pan předseda Michálek s protinávrhem, předpokládám.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že pan ministr je omluven, a jestli je tedy potřeba nějaký čas na odpočinek, tak já dávám protinávrh, aby bylo jednání Poslanecké sněmovny přerušeno pouze na pět minut. Myslím si, že to je doba dostatečná, během které se případně kolegové můžou zotavit.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dáváte tedy návrh na přerušení na pět minut? Na zotavení. Ne, ne, to není důvod. Dobře. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Všechny vás tedy odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Já zagonguji a přivolám ještě kolegy z předsálí. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

Jako první budeme hlasovat o protinávrhu pana předsedy Michálka na přerušení na pět minut, poté o návrhu pana poslance Brázdila, který chce přerušit jednání do přítomnosti pana ministra financí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP