(11.20 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Končím tedy 66. schůzi Poslanecké sněmovny. Připomínám, že za pět minut bude zahájena 69. schůze Poslanecké sněmovny.

A ještě s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová a následně pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte, abych shrnula, co se tady právě stalo. (Hlasitě. Velký hluk v sále.) Právě jste s největší pravděpodobností protiústavním způsobem schválili protiústavní novelu, která je navíc krystalickým přílepkem. Hůř už jste to opravdu udělat nemohli! Jen vás musím varovat, že příště bude chtít pan předseda Michálek politiku zakázat třeba vám.

Hnutí ANO se bezesporu obrátí na Ústavní soud, pokud projde ten zákon i dalšími fázemi legislativního procesu. Nicméně nyní vzhledem k atmosféře, kterou jste tady vytvořili, a vzhledem k tomu, že my se musíme poradit, jak dál v této věci, beru si dvě hodiny pauzu na poradu klubu hnutí ANO. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní předsedkyně. Nyní se s přednostním právem ještě hlásil pan předseda Fiala, než vyhlásím přestávku.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano, dámy a pánové, dovolte, abych i já shrnul pocity nebo stanovisko hnutí SPD po tomto zákonu. (Velký hluk v sále.) My jsme nehlasovali pro pozměňovací návrh pana Michálka z Pirátů, protože jsme podle judikátu Ústavního soudu přesvědčeni o tom, že jde o porušení ústavy, tak jak řekl Ústavní soud, že Parlament porušil ústavu v minulých věcech, kdy hlasoval přílepky, které evidentně nesouvisely s tím zákonem. My jako hnutí SPD nebudeme hlasovat pro takovéto přílepky, a zvlášť když jde o přílepky, které do těchto zákonů vkládají Piráti. A i já žádám čas na poradu klubu poslanců hnutí SPD v délce dvou hodin. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já si dovolím požádat všechny předsedy poslaneckých klubů, aby přišli ke mně. Vzhledem k tomu, že je nahlášená nová schůze, tak abychom se domluvili na postupu.

Nyní ještě pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, není možné si v tuto chvíli, v tomto okamžiku ukončené schůze vzít přestávku. Pokud byl vyčerpán program schůze, a ten byl vyčerpán hlasováním o daném návrhu zákona, tak není možné si žádat pauzu, protože není k čemu. Vy jste dostala na základě nějakých zvyklostí možnost ještě vystoupit, ale není možné nyní brát pauzu. My musíme tu schůzi uzavřít, ta je uzavřena, vyčerpána a za pět minut, tak jak byla řádně svolána, se svolá další mimořádná schůze. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Respektuji. Nezaznamenala jsem, že paní místopředsedkyně už ukončila, tak si ji vezmu za pět minut, až se zahájí schůze. Každopádně my dnes nebudeme chtít jednat vzhledem k situaci, která se tady stala, vzhledem k tomu, jak vy pošlapáváte demokratická práva a jakým protiústavním způsobem jednáte. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Tím pádem ruším svůj požadavek, aby se tady u mě setkali všichni předsedové poslaneckých klubů, protože si myslím, že už bylo řečeno vše na mikrofon. A za pět minut tedy bude zahájena další schůze. Děkuji.

 

(Schůze skončila v 11.23 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP