(12.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A jako by toho nebylo málo, tak souběžně se zveřejněním šokující zprávy o hospodaření státního rozpočtu v letošním roce přišlo ještě s nejasnou zprávou o tupých škrtech v roce letošním. A toto letošní snížení nespecifikovaných výdajů na provoz - a já jsem to tu už řekla, co by to znamenalo, znovu to zopakuji: 10 % z provozu, 4 % z objemu mezd. Reakce některých ministrů jsme slyšeli, takže opět překvapení. Pan ministr to tak řídí. On přece říkal: já nebudu dělat ty PR schůzky, co jste dělala vy na Ministerstvu financí s ministry, pak jste šli na tiskovku. Ne, on jim to sděluje v eKLEPu, tam se dočtou, kolik jim škrtne příští rok. Pak jim to nadiktuje na vládě a pak řekne: to vláda, já, nic, to vláda, anebo horlivé úřednické pero.

Tak žádné horlivé úřednické pero nic bez svolení a zadání politické reprezentace si nedovolí udělat. Ani ten návrh rozpočtu na rok 2024 by neodešel, kdyby na takzvaném referátníku - už asi víte, co jsou referátníky, že ano? - na takzvaném referátníku nebyl podpis ministra. To by si žádný úředník nedovolil. Takže ministr dobře věděl, co posílá za hrůzu, potichu, do eKLEPu. To jsem se teď dotkla rozpočtu na rok 2024, ale tomu se určitě budeme věnovat v následujících týdnech a měsících - nebo já určitě - naprosto podrobně.

Valorizace na rok 2024. Co na to říkáte, lékaři z řad pětikoalice? Co na to říkáte, že jsme tady krvavě vyjednali nějaký kompromis, když jste loni po několika měsících našeho bránění vzali zdravotní pojišťovnám 14 miliard, domluvil se na tři roky nějaký kompromis zpomalení valorizace, aby vědělo zdravotnictví, pojišťovny, na čem jsou, tak se dočteme teď v eKLEPu, že se na rok 2024 nevyplatí? Jste s tím v pohodě, lékaři, pětikoalice nebo vy, kteří se tím zaobíráte? Jste s tím v pohodě?

Jste v pohodě s tím, že jsme se tam dočetli, že se školství vezme 30 miliard? Fakt jste s tím v pohodě, když ještě 15 tam máte přidat na základě zákona, který tady schválila tato pětikoaliční - nebo my jsme pro to taky hlasovali -, zákona o pedagozích, kde se vlastně navyšuje - vadilo nám, že jenom učitelům -, kde se navyšuje učitelům plat a dává se, stává se ze zákona mandatorním výdajem, což bude stát nějakých 15 miliard, a 30 se vezme? 12,5 dopravě, když už je tam 30 miliard díra? No potěš pánbůh. Potěš pánbůh, naprostý chaos, nejistota, a to napříč celou ekonomikou, obce a kraje nevyjímaje.

Popravdě řečeno, všimla jsem si, že skrývat znepokojení nad tímto naprosto zbytečným chaosem už opravdu začíná být obtížné i pro některé politiky v dresu vládní pětikoalice. Já si tu situaci z minulého čtvrtka, kdy nás Ministerstvo financí kromě očekávané zprávy o aktuálním výsledku hospodaření zavalilo ještě informací o daňovém balíčku číslo 2, šokujícím návrhem státního rozpočtu na příští rok, tím prvním návrhem, a k tomu ještě zmíněnou nejasnou zprávou o tupých škrtech v letošním roce, dovolím přirovnat k následující situaci. Pološílený kuchař spálí v troubě rybu na uhel. No a namísto toho, aby se omluvil hostům u stolu, otevřel troubu, rybu vyhodil, vyvětral, poučil se ze svých chyb, tak v marné snaze svůj nezdar zamaskovat zapálí kuchyňskou linku a pak ještě v koupelně způsobí povodeň. Tak zhruba do takové situace naprostého chaosu hodil ministr financí nejen své vládní kolegy, ale také města, kraje, obce, ale samozřejmě všechny, kdo se ve fiskální politice České republiky musí z jakéhokoliv důvodu vyznat. Kdo chce plánovat, investovat, stavět, podporovat růst, řešit problémy, je naprosto paralyzován a ztracen. V tuto chvíli totiž neví nikdo nic.

Co víme a známe, je návrh rozpočtu na příští rok, ke kterému se sice ministr financí pro jistotu už jakoby ani nezná, přestože ho společně se svým týmem sestavil, podepsal a předložil vládě a jednotlivým ministrům k analýze. To ani jinak být nemůže, kolegové. Nemůže. Návrh rozpočtu počítá, tak jak jsem si ho v tom vnitřním eKLEPu přečetla, dámy a pánové, s následujícími parametry - vyberu ty nejzásadnější.

Ministerstvo školství minus 29,3 miliardy; Ministerstvo dopravy minus 12,5 miliardy; Ministerstvo pro místní rozvoj minus 13,6 miliardy; Ministerstvo zdravotnictví - rezort minus 4,4 miliardy a snížení valorizace plateb za státní pojištěnce minus 14 miliard; Ministerstvo průmyslu a obchodu minus 14,9 miliardy; Ministerstvo vnitra minus 8,2 miliardy; Ministerstvo životního prostředí minus 7,9 miliardy; Ministerstvo zemědělství minus 5 miliard; Ministerstvo spravedlnosti minus 2,5 miliardy; Národní sportovní agentura minus 1,7 miliardy; věda a výzkum - pecka! - 10 % dolů, takže zhruba 4 miliardy korun jen z národních zdrojů. A tak bych mohla dále pokračovat.

To nezakecáte. Neříkejte "horlivé úřednické pero". Tak se nebavíte mezi sebou? Tak vám to diktuje ministr financí? Takže co? Nebo vlastně víte vy vůbec, co v tom je? Přece není možné. To není normální.

Můžeme si na příkladu vědy a výzkumu ilustrovat, co se vládní pětikoalice chystá dopustit. Současné výdaje na podporu našich výzkumníků a inovátorů ze státního rozpočtu představují asi 40 miliard korun. Po desetiprocentní redukci by poklesly na 36 miliard korun. To by nás katapultovalo v nominálních cenách někde na úroveň let 2018, 2019, tedy pěkných pět šest let nazpátek. Ale ve skutečnosti je to ještě horší, protože reálná hodnota každé koruny v důsledku pádivé inflace samozřejmě výrazně poklesla. Takže při zohlednění inflace bychom se s financováním vědy, výzkumu a inovací vrátili zhruba v čase do let 2014 a 2015. To je ta vaše podpora vědy a výzkumu, kvůli které jste zřizovali speciální ministerstvo, speciální ministryni, aby vybojovala takovýto kolaps?

Sedí mezi vámi celá řada vysokoškolských pedagogů, lidí, kteří se angažují ve vědě. Jste s tím spokojeni? To ráda budu slyšet, až ten rozpočet budeme projednávat. No a ministr financí, když je na to tázán v České televizi v diskusním pořadu, kam s ním samozřejmě šli jenom přikyvovači, protože on nechodí do žádných pořádných střetů, těm se vyhýbá, tak na to řekl: počkejme, až bude ten schválený rozpočet. Takže já nic, já muzikant, počkejme, až bude. Já jsem to asi ani nenavrhl, já jsem tam asi ani nebyl. A to číslo taky nesouhlasí.

V době, kdy svět technologií prochází průmyslovou revolucí, svět se změní před očima rychleji než kdy jindy, zodpovědné státy naopak investují rekordní částky do udržitelnosti a konkurenceschopnosti svého průmyslu s vědomím, že vítězové berou vše a zakrnělí zůstanou o žebrácké holi, tak v té době hodlá Česká republika ostrouhat investice do své budoucnosti na úroveň před deseti lety.

A mohu pokračovat na dalším příkladu. Zdravotnictví, už jsem vám ty částky jmenovala, minus 18,4 miliardy, takový je návrh rozpočtu na příští rok. Je s ním spokojený pan ministr zdravotnictví? V jaké situaci? V situaci, kdy se naše zdravotnictví ještě nevzpamatovalo z loňského snížení plateb za státní pojištěnce a přijetí inflací neodpovídalo navýšení těchto plateb pro letošní rok. Jinými slovy, v době, kdy zdravotnictví naplno čelí dopadům umělého snižování státního rozpočtu na úkor rezerv zdravotních pojišťoven vytvořených v letech minulých, v době naší vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP