(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže pokud by vláda tohle zrealizovala, tak získá 100 % firmy, která má v Nizozemsku pronajatý terminál na LNG na pět let, která má 20 % distribuce plynu, která má lithium, které chtěli ukrást před minulými volbami, a my jsme tomu zabránili a dali jsme ho na ten ČEZ. A jsem rád, že pan premiér teď navštívil tu lokalitu, kde je to lithium, no, a tam může realizovat tu strategii. No ale to se nestalo.

Vláda a pan premiér neustále opakují, že my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze. To je absolutně nesmysl, protože úspory obyvatelstva za čtyři roky naší vlády stouply o 900 miliard. Takže v podstatě je to nesmysl říct, že - a opakuje to i ten člověk z ČNB - nemůžete navyšovat platy, protože to způsobí inflaci! Co to je za pitomost? To jako že když navýšíme platy, tak rohlík nebude stát tři koruny, ale deset? Nebo co to je za nesmysl? Já tomu nerozumím, protože je to totální nesmysl! Protože zkrátka vládě ta inflace vyhovuje. A je to de facto inflační daň. Ano.

Takže vláda, protože tady udělala tu atmosféru, že máme nějaký problém ve veřejných financích, což je nesmysl, žádný nemáme, tak inflaci hází na nás, absolutně nepochopitelně. A ti teoretici, kteří defilují v televizi a vykládají o inflaci - no tak proč pan Rusnok, když byl guvernér, a předtím, než navýšil ty úroky na 7 %, proč neovlivnil kartel výrobců ropy? Ne? Mohl jít na to zasedání šejků a něco tam povídat. No protože na to neměl žádný vliv.

Emisní povolenky - když pan premiér na mě křičel, že s tím musíme něco udělat, no tak my jsme dělali. My jsme se snažili, a on potom neudělal s tím vůbec. Emisní povolenky, ano. Výrobci elektřiny z uhlí musí platit emisní povolenky. Emisní povolenky, a k tomu se ještě dostanu, samozřejmě ničí cena emisních povolenek, ničí průmysl. A po tom katastrofálním předsednictví to bude mít dopad samozřejmě na majitele aut, na majitele nemovitostí a tak dále.

Takže opakovat to, že my jsme způsobili inflaci, je nehorázná lež. Nehorázná lež. Nemá to logiku. Inflace, znovu opakuji, ceny energií ze zahraničí, lipská burza, emisní povolenky a samozřejmě celkově ta situace v Evropě. No a válka na Ukrajině, ano. Cena obilí a tak dále. Takže to způsobilo inflaci. A vláda místo toho, aby s tou inflací něco udělala, jak my jsme to udělali, a my kdybychom byli ve vládě, tak bychom byli snížili cenu elektřiny na 1 500 korun, tak neudělala nic. Proč neudělala nic? Protože zkrátka v roce 2022 kvůli inflaci zinkasovala o 140 miliard korun navíc a tento rok, pokud vím, tak už je to 59 miliard. Takže je to téměř 200 miliard, které zinkasovala vláda kvůli inflaci. Je to inflační daň. No a po tom, co samozřejmě ta inflace teď klesá a asi bude klesat, no, tak aby na to navázala vláda, že vzala lidem peníze kvůli inflaci, tak je teď brutálně zdaní, protože stále tvrdí, že my máme nějaký problém.

Podle mě ten problém je, že naše vláda zkrátka není schopna... není schopna a ani nechápe, že má příjmy. To je ten hlavní problém. Hlavní problém je, že vláda stále mluví o výdajích, mluví o tom, jak by se mělo šetřit. No, oni sami nešetří. Samozřejmě nezmrazili si ani ty platy, které my jsme schválili, to zmrazení, mimo justici a státní zastupitelství, už v září 2021. Potom s námi tady pětikoalice pokrytecky hlasovala pro, protože věděla, že po volbách to Senát shodí. Všude jsou nominanti, různí poradci a kolegové z politických stran pětikoalice, tři zbytečná ministerstva - takže to šetření samozřejmě by mohli ukázat lidem u sebe. Já jsem tam četl, že pan Bartoš má dokonce čtyři auta, já nevím, co všechno tam mají. Takže nešetří, ale vyzývají lidi, aby šetřili. A ti naši lidi, samozřejmě někteří, ještě stále žijí z těch úspor díky nám. Ale kolik lidí už muselo vypovědět předčasně penzijní připojištění? Kolik lidí je v prodlení s placením nájmu? Já nevím, jestli pan premiér ví, kolik stojí takový pronájem 3 + kk v Praze. Víte, kolik stojí? Třicet sedm tisíc bez energií. No a teď přijde pan ministr financí Stanjura a navýší majetkové daně. No tak co asi udělá majitel toho bytu? Je jasné, že to bude chtít od těch nájemců.

Takže ta vláda neřeší vůbec příjmy. No, a samozřejmě pan premiér to minule vysvětloval, a to je správné vysvětlení, že každá domácnost má příjmy, i firma má příjmy, a potom má výdaje. U státu z nepochopitelných důvodů to tak není. Stát, kdyby měl dostat razítko od auditora, tak nikdy ho nedostane. Protože samozřejmě ten rozpočet je o výdajích. Takže pokud dnes máme tenhle šílený deficit, který máme, no tak uvidíme, jestli vůbec pan ministr financí přijde se změnou toho deficitu, nebo zkrátka to nechá na ty příjmy, na náhodu.

Pokud byste byli zastropovali elektřinu na 1 500 korunách, tak vůbec se nemusela řešit ta windfall tax. To je samozřejmě nesmysl. Celá windfall tax, nejdřív to pan ministr financí odhadoval na 100 miliard, potom, teď řekl, že se spletl. Teď to bude, nevím, 60 nebo kolik, a spoléhá se na to inkaso. A co my slyšíme vlastně mezi firmami? Že je to další zásah proti firmám, a to takovou formou, že od 1. 7. tohoto roku firmy budou platit zálohu na daň. A ta windfall tax se spočítá potom v červnu 2024. A tam se ukáže, jestli ty firmy neplatily... jestli mají ten zisk předpokládaný, na základě kterého Finanční správa vlastně požaduje ty zálohy. Ale já mám informace, že zkrátka vláda a stát si nehorázně půjčí vlastně ty peníze, protože ty zálohy budou pravděpodobně vyšší než ve finále ta daň. Tudíž stát bude muset vracet. No a samozřejmě že vám nezaplatí úroky!

Rusnok tady zničil hypoteční trh. On ničí české firmy, které nemají možnost mít euro úvěry a mají jen korunové úvěry. Ano, 7 %. Sedm procent. A myslíte si, že ty firmy, které budou platit ty vysoké zálohy, a potom se zjistí, že nemají takový zisk, že jim ten stát zaplatí tu úrokovou míru? No samozřejmě jim nezaplatí! Takže to je další absolutní nesmysl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP