(16.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tvrdě zakročíme proti nelegálnímu hazardu. Já jsem měl spíš pocit, že tam něco dlužíte nějakému sponzorovi, když to tady někdo už navrhoval, snížení té daně.

Takže to byla jedna věc. No, a toto je ještě důležité. Teď to hledám. Tady jsem viděl někde ty hypotéky, ale já to nemůžu teď najít. (Hledá v podkladech.) Že jste slibovali, že uděláte něco s hypotékami. Takže to se asi... Dostupné bydlení, strana 26, 25... Stavebník, jo: Zajistíme zvýhodněné hypotéky na první bydlení. Snížení povinné spoluúčasti. No to by bylo super! Přímá pomoc státu se spoluúčastí. Bonus za každé narozené dítě! No tak super! Tak proč to neuděláte? Toto je váš program. (Ukazuje.) Barevně, moc hezký. Spolu Česko dáme dohromady. No, vy jste to Česko úplně rozdrbali. Takže plňte ten váš program, tady máte skvělé věci a bude to v pohodě. Tak pokud vaši voliči, kteří vás volili a teď vidí, že vlastně všechno to byl jenom výmysl, tak já nevím, ale je možná, že jsou vám tak věrní, že všechno odpustí.

Takže ty majetkové daně - já tomu jako nerozumím. U nás si myslím, že je jiný sentiment a že byste měli z toho odejít.

Potom tady mám... Tak programové prohlášení vlády, já jsem vyhodnotil, tak já nevím, jestli bude zase nové nějaké. Jestli tedy veřejnost, novináři se na to neptají, že byste tedy po tom balíčku ho přepsali, jestli bude definitivní. Já mám takový pocit, že se to mění vlastně každý týden, ty vaše představy, jak... co vlastně chcete dělat. Jak chcete plnit ty... Vy jste se vyjádřil, že završením úsporného balíčku - to není žádný úsporný balíček, ale daňový - jsme naplnili jeden předvolební slib. A já jsem nedohledal, jaký je to slib. Fakt jsem to nenašel, snažil jsem se.

Green Deal. No, prosím vás, ten Green Deal a ti vaši provládní novináři stále melou ten nesmysl. Stále říkáte, že já jsem měl podepsat nějaký Green. Žádný Green Deal jsem nepodepsal. My jsme vybojovali s vaším přítelem, polským premiérem Morawieckým, že Česká republika a Polsko a nikdo nemá žádný konkrétní závazek. To, že chceme snižovat emise, to je snad jasné, ne? To chceme. Chceme. Ale ne za cenu zničení Evropy, ne za cenu, že se vrátíme do jeskyň a budeme jezdit na kole nebo chodit pěšky. Takže už to přestaňte opakovat! Přestaňte to opakovat, protože to není pravda.

Za naší vlády na Evropské radě jsme udělali politickou dohodu, že se budou snižovat emise. A to přece nemůže nikdo nikomu vyčítat. A hlavně jsme tam prosadili, že nemáme závazek 55 % snížit. Nemáme závazek. Takže to je jedna věc. Takže například Dánsko má 70 % výroby energie z obnovitelných zdrojů, a my kdybychom měli 40, tak to je 110 děleno dvěma, tak je to akorát, to je 55. A to si myslím, že jsme tam ještě probojovali do závěrů taxonomii. Jádro. Ta Ursula teď říká, že jádro nemá být emisní zdroj. No to se úplně zbláznila! Takže tam jsme bojovali a vybojovali jsme to a já myslím, že vy v tom pokračujete, a to je dobře, že chceme to jádro. Takže ten skutečný Green Deal přišel až s vaší vládou. Až s vaší vládou.

A vy jste například slíbil před volbami, že nedovolíte zákaz spalovacích motorů. A obviňoval jste nás, že neřešíme ty emisní povolenky. Já jsem navrhoval v září 2021, aby emisní povolenky byly maximálně 30 eur. To je spekulace! Někdo na tom vydělává. Ano, je to příjem rozpočtu, je to dobře, je to ten Modernizační fond, akorát vám se to nedaří dostat do rozpočtu. Ale ta směrnice MiFID měla být zrušena. Já doufám, že po příštích evropských volbách tohle skončí, protože to ničí průmysl. Sám komisař Thierry Breton na rozdíl od toho šílence Timmermanse řekl, že pokud skončí výroba aut se spalovacími motory, tak bude 600 000 nezaměstnaných - 600 000 z automobilového průmyslu.

Váš problém je, pane premiére, že vy jste vůbec nepochopil, jak máte prosazovat ty zájmy v Bruselu. Vy jste vlastně tam ani moc nepospíchal, na rozdíl ode mě, který jsem tam spěchal. Naše vláda vznikla 13. prosince 2021, už 14. prosince 2021 jsem - ne 2017, pardon, 2017 - a už 14. prosince 2017 jsem tam seděl! Protože to je to místo, kde je potřeba bojovat za české zájmy! Já vím, že máte koaličního partnera a Piráti, když to vypadalo, že pan Bartoš bude premiérem, tak chodil po Evropě, a oni by to dali, i dneska by předal řízení České republiky do Bruselu a do Evropského parlamentu. Vůbec nechápu, jak můžete mít, nechápu, proč vůbec máte ministra na EU, ale tam toho člověka, který mluví o tom, že bychom vlastně si chodili jenom pro příkazy do Evropy a plnili to, co si ti zelení fanatici vymyslí v té Evropské komisi, kterou nikdo nevolil, a co jsou úředníci, které tam posílají jednotlivé členské státy. Tak tomu jako nerozumím.

Evropská rada je místo, kde se tvrdě bojuje za ty zájmy. A bohužel vy jste to nevyužil v rámci českého předsednictví. No a samozřejmě pokud se bavíme o například migraci, která teď znovu ožívá, zase někdo přichází, nějaké kvóty, tak ano, my jsme tady vzali stovky tisíc ukrajinských uprchlíků, stojí to plno peněz, i Polsko i Slovensko i Maďarsko i Německo, ale ten Brusel - a vy jste nevyřídil ani euro. Oni nám nic nedali.

Řecký premiér teď znovu vyhrál volby a jedno volební heslo bylo, že postaví téměř 200kilometrový plot s Tureckem. A historicky Řecko, Itálie, Španělsko - všichni dostávali miliardy eur, i když tu migraci organizovali pašeráci a byla to ilegální migrace. A my tady jsme přijímali, a správně, uprchlíky před válkou - a na to nám nedala Evropská unie peníze? Na to jste si musel půjčovat? Tak já nechápu, proč jste to tam neprosadil. Protože zkrátka je to špatně a minimálně nám to Evropská komise měla zaplatit. Normálně to měla zaplatit a měli jste společně bojovat. Ale vy jste to neudělal a nakonec jste si na to půjčil. Mohl jste řídit Evropu, nedělal jste to. A nakonec to dopadlo, jak to dopadlo.

Mimochodem ten Green Deal, tu politickou dohodu, tehdy jsme souhlasili s tím, že budeme používat jádro. A že každá země bude mít vlastní cestu, jak emisních cílů dosáhne. A až za vaší vlády, pane premiére, se řešila již detailní prováděcí klimatická legislativa, ten klimatický balíček Fit for 55 představený Evropskou komisí v létě 2021. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP