(17.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Rybáři, ne, nasadí... Já jsem tam byl s profesorkou Adámkovou, ona je za myslivce, střet zájmů, ona střílí ta zvířata, já je hladím. A to je jedno. Takže ti rybáři nasadí ryby za 250 milionů a za 100 milionů to ty vydry a kormoráni, nebo co to je, sežerou. No tak potom honitby, někdo lobbuje zase, aby honitba byla menší, zase nějaký lobbing. Včely. Normálně jim vzali peníze. Zahrádkáři, ti jsou šťastní, že jsem tady prosadil ten zahrádkářský zákon. Když nás paní Richterová školila z toho covidu, tak říkám, prosím vás, pojďme řešit ten zahrádkářský zákon.

Takže je potřeba i tady se jich zeptat. S nimi nikdo nemluví. Byl tam nějaký politický náměstek z Ministerstva zemědělství a paní Kovářová také. Ale oni na ně zkrátka kašlou.

Takže my jsme měli jiný přístup. My jsme byli tady pro lidi, my jsme tady byli pro všechny, snažili jsme se a také jsme měli nějaké výsledky a jsme na to pyšní, že jsme zlepšili životní úroveň lidem. A bohužel jsme v tom nemohli pokračovat. A měli jsme samozřejmě vždycky na paměti naše důchodce, matky samoživitelky a zdravotně postižené občany. Tak pokud berou zase důchodcům peníze, pokud nechtějí dávat příspěvek na péči, tak to je skutečně katastrofa. Takže naším cílem vždy bylo, je a bude ukázat úctu ke stáří a podporovat ty, kteří byli v minulosti opomíjeni tradičními stranami. Za našich vlád jsme proto důchody zvyšovali, aby naši senioři měli důstojný život, a to byla naše priorita.

A mimochodem, tahle vláda nemá žádné číslo v tom programu. My jsme tam měli plat učitelů, měli jsme tam čísla. Já mám rád čísla. Oni nemají žádné číslo. Vždycky tam mají - pokud to finanční situace dovolí. Tak to tam mají. Není tam nic.

Takže nám záleží na tom, aby naši senioři měli důstojný život. Já považuji za absolutně skandální, že vlastně tady bylo řečeno, že - já nevím, to snad ani úředník nemohl vymyslet, nebo to vymyslel pan ministr financí - že důchodci je hospodářská škoda. Hospodářská škoda. Takže naši důchodci jsou pro tuto vládu hospodářská škoda. To je jako neskutečné. Jak můžou vůbec mluvit o lidech, kteří vybudovali tuto zemi, naši zemi, jak takhle můžou vůbec o nich mluvit a se k nim chovat a tak dále? My jsme chtěli, aby naši senioři měli důstojný život, proto jsme snižovali DPH na léky, navyšovali jsme ty důchody. Měli radost z těch slev. Byly neuvěřitelné příběhy, kde ta babička nejezdila za vnučkou do jižních Čech, protože zkrátka neměla na jízdenku. A toto všechno skončilo a samozřejmě je to špatně.

My jsme splnili naše sliby vůči důchodcům za naší vlády, a protože tahle vláda - vlastně ten hlavní nepřítel je naše vláda, tak všechno, co my jsme dělali, tak oni se snaží to likvidovat. My jsme posílili také podporu pro zdravotně postižené občany, zvýšení příspěvku na péči, zvýšili jsme rodičovský příspěvek na 300 000, z 220 na 300. A v programu jsme měli 400 000. A po - já nevím, kolik tam je, 550 dní tato vláda tam je, a nakonec pan premiér po roce a půl řekne, že tedy asi jo. Rok a půl. A každá ta strana říká něco jiného. Takže ani vlastně nevíme, co se navrhuje.

My jsme poskytli podporu pěstounům, zavedli jsme náhradní výživné pro samoživitelky, ukončili jsme ústavní péči pro nejmenší děti, zaměstnancům jsme odstranili karenční dobu a zavedli elektronickou neschopenku. No a samozřejmě i když přišla pandemie, tak se nám podařilo udržet míru chudoby a nezaměstnanosti jako na jedné z nejnižších úrovní v celé Evropské unii. Ano, o tom, že jsme předávali zdravé finance - a mimochodem jsem zapomněl, že vlastně dneska jsem byl u Xavera a slíbil jsem mu, že řeknu tady na mikrofon, že vlastně tenhle graf (ukazuje do sálu) jsem ukázal poprvé u něj, tak se podívejte na můj rozhovor u Xavera v rádiu, já vím, že není oblíbený u mainstreamu, ale tam mě aspoň nechají mluvit, k Moravcovi už nechodím, to je zbytečné, no a na Primě to také bylo jako že když jsem chtěl reagovat, tak padla další otázka, ale dobrý.

No, takže my jsme, a znovu to zopakuji, 21 předali zemi takhle - inflace 5,4 %, šestá nejméně zadlužená, devátá nejvíce prosperující, růst reálných mezd 8,2 % a snižování daní o 504 miliard a 229 miliard do zdravotnictví a pan Kupka měl připraveno 300 kilometrů dálnic a obchvatů, tak stačí, doufejme, že pan Stanjura mu nevezme ty peníze. Takže když to tu porovnám, vláda Petra Fialy inflace 16,5 teď, třetí nejvyšší v Evropě, zadlužujeme se nejrychleji, když slibovali, že nebudou, propad na osmé místo, index prosperity propad o tři místa na dvanácté, největší propad reálných mezd ze zemí OECD, plán na zvyšování DPH, vodné, stočné, teplo, léky a další. Právě to, co lidi potřebují. Nedostupné léky a tak dále. Takže to jsou čísla. To je Eurostat, to je Český statistický úřad.

A my jsme, ano, to už všichni zapomněli, jak jsme začínali v roce 2014, kde pan premiér říká, že to byla socialistická nebo nevím jaká, a pan Jurečka tam byl s námi tehdy, co jsme všechno dělali. A bylo to naše hnutí, které skutečně navyšovalo důchody a platy, a nejen před volbami, ale po celou dobu našeho působení, plnili jsme ta čísla. A tato vláda zkrátka nemá nic.

Mimochodem, i tehdy jsme starším (nad) 85 let navyšovali důchody o 1 000 korun měsíčně. V prosinci 2020 jsme kvůli dopadu covidu dali každému seniorovi jednorázový příspěvek 5 000 korun. Takže ve vládě jsme se snažili napravit letité křivdy. 2019 jsme zvýšili základní výměru důchodů z 9 na 10 % průměrné mzdy, to znamenalo více peněz pro lidi s nízkými důchody. A zavedli jsme to výchovné.

A teď vy to všechno chcete těm důchodcům vzít. A mě fascinuje to, jak pan ministr Jurečka tady ukazoval nějaký graf, nevím, do roku 2050. Vždyť to Ministerstvo financí teď předkládá návrh rozpočtu na 2024 a výhled do 2026. A kdo tedy ví, co bude 27, 28, 29 a tak dále? Na základě čeho to někdo může tvrdit? My jsme měli dva roky přebytkový důchodový účet. A když jsme končili, tak byl téměř ten výsledek vyrovnaný. Takže mě jen fascinuje i to, že když někdo nás obviňuje, že jsme měli udělat, a to opakujou média, samozřejmě, protože média jsou na straně pětikoalice, a když to tady najdu... tak tady je náš program, o té důchodové reformě. To někdo říká, že jsme se zavázali dělat důchodovou reformu. Ne, my jsme měli v programu: sestavíme odborný pracovní tým pro důchodovou reformu, který zhodnotí dosavadní návrhy, aktuální situaci a předpokládaný vývoj a předloží návrh řešení, které zachová stávající nároky, definuje standard plošného zabezpečení ve stáří na principu solidarity, posílí princip zásluhovosti a bude motivovat lidi v aktivním věku, aby využívali podporované formy individuálního zajištění na stáří. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP