(1.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní zpravodajka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla navrhnout, tak jak jsem již avizovala, zkrácení lhůty pro návrh tohoto zákona ve výborech na dobu 30 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Váš návrh jsem zaregistroval, pak o něm dám hlasovat. A nyní vystoupí řádně přihlášená paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, řešíme zde novelu zákona o důchodovém pojištění a postavení českých důchodců, a to nejenom těch současných, ale i budoucích, a způsobu, jakým současná vláda s nimi zachází. Jsem přesvědčena, že je naší povinností zajistit důstojný život všem občanům naší země, a to zejména těm, kteří se celý život snažili, pracovali a pracovali pro rozvoj a blahobyt celé společnosti. Bohužel v poslední době naše vláda podniká kroky, kde naše české důchodce, a to nejenom, tak jak jsem říkala, ty současné, ale i budoucí - nechci říct úplně ožebračuje, ale okrádá. Někteří by možná namítali, že veřejné finance jsou omezené a vláda musí čelit řadě výzev, nicméně to vládu neopravňuje k tomu, aby zanedbávala potřeby našich seniorů a zlehčovala jejich situaci.

Podám konkrétní důkazy. Ráda bych zmínila neúměrně nízké důchody, které jsou poskytovány. Ale ony se odvíjejí přece od našich příjmů. Takže proč naše příjmy v našem produktivním věku, našich dětí, nás a všech dalších, jsou tak nízké, že důchody, které pak vypočteme, neodpovídají tomu, co musíme na svůj život vynakládat? (Hluk v sále.) Náklady v naší republice nejenom pro důchodce neustále rostou...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, paní poslankyně, ale požádám vás, kolegyně a kolegové, opět o ztišení. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: A důchody vůči tomuto nárůstu cen energií, potravin a dalších komodit zůstávají nedostatečné. Mnoho důchodců se potýká s vážnými finančními problémy a žijí těsně kolem hranice chudoby. Je to nepřijatelné v moderní společnosti, která si zakládá na tom, že je spravedlivá a sociálně soudržná. Je jednoduché důchodce, a nejen je, poslat na úřad práce žádat o dávky, ale kde na ty dávky naše společnost ve výsledku bude brát, když nemá na to, aby zajistila rozumný život našim seniorům?

Dalším problémem, který bych ráda pojmenovala nebo zmínila, je zvyšování věku pro odchod do důchodu. Naše vláda tvrdí, že tato opatření jsou nezbytná z důvodu demografických změn a dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému. Nicméně přesunutí důchodového věku má negativní dopad na ty, kteří se nedožijí věku, aby vůbec do toho důchodu mohli odejít, a to z nejrůznějších důvodů. Je to zdravotní stav, těžké pracovní podmínky či nedostatek zaměstnání, nedostatek pracovních míst, která budou pro důchodce, pro seniory k dispozici. Takže to jsou faktory, které budou ovlivňovat možnosti stárnoucí populace, jak se uplatnit na pracovním trhu a kdy budou moct do důchodu odejít.

Musíme se zaměřit ale i na kvalitu zdravotní péče, a to nejenom pro seniory, ale pro celou společnost. Vláda omezila přístup k některým zdravotním službám a lékům, což vede k nezbytným nákladům a finančním obtížím nejen pro seniory. Zdravotní péče je základním právem každého člověka bez ohledu na věk či sociální postavení a je naší povinností zajistit její dostupnost pro všechny věkové kategorie a pro seniory zvláště.

Věřím, že je v našich silách - a podotýkám v silách nás všech - abychom našli spravedlivé a udržitelné řešení pro naši společnost. Ale je naší povinností chránit ty, kteří přispěli k našemu rozvoji a prosperitě. Vláda by měla přijmout konkrétní opatření, která zvýší výše důchodů a zlepší životní podmínky našich seniorů, a to jak současných, tak těch budoucích. Podle mého je velmi důležité, abychom do důchodového systému investovali a zajistili jeho dlouhodobou udržitelnost, a ne finanční prostředky do tohoto systému krátili.

Konstatovala bych, že zatím není nikde úplně zmiňováno, jaké budou náročné profese. Pan ministr konstatoval, že to je teprve připravováno, že to bude součástí další důchodové reformy. Takže jsem u toho, že tato novela důchodovou reformou není, je to jakýsi předskokan. Nevím, jestli jsem to dobře pochopila.

A jsem zpátky u zdravotní péče, protože investovat do dostupnosti a kvality lékařských služeb pro starší generace by mělo být povinností nás všech. Zavedení programu prevence a podpora péče o duševní zdraví jsou vedle toho všeho také klíčové. Zajistí totiž, aby naši senioři měli přístup k pracovnímu procesu, aby mohli pracovat v důchodovém věku a aby nemuseli odcházet právě do předčasných důchodů.

Já tady nevidím ze strany vlády jakoukoliv podporu rodin, jakoukoliv podporu zaměstnavatelů, aby měli zájem věkové skupiny 50+, 55+, 60+, 65+, aby vůbec tito zaměstnavatelé tyto lidi měli chuť zaměstnávat. Ona totiž jaksi ta pracovní schopnost těch věkových skupin trošku upadá. A bohužel nás všech. Takže vidím tady daleko víc problémů než jenom to, abychom řekli - změníme systém valorizací, zlikvidujeme mimořádné valorizace důchodů a zvýšíme odchod věku do důchodu.

Vážené kolegyně a kolegové, máme odpovědnost zajistit důstojný život pro naše seniory. Musíme jednat a prosazovat změny, které povedou ke zlepšení jejich situace. Měl by nastat čas a měli bychom ukázat, že jsme skutečně zastánci sociální spravedlnosti a solidarity. Myslím si, že společně můžeme dosáhnout spravedlivějšího a lepšího života pro všechny současné i budoucí důchodce, ale mělo by to být na základě dialogu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nevidím nikoho, kdo je přihlášen. Ještě pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, řádná přihláška.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Mé vystoupení bude něco na rozhraní faktické poznámky a promluvy v rozpravě. Já jsem byl přihlášen do rozpravy, nebyl jsem v sále v tu chvíli. Myslím si, že jsem měl být zařazen na konec, nikoliv vyřazen, podle jednacího řádu. Já nicméně na svém vystoupení netrvám, protože si nemyslím, že bych v tuto chvíli nějak konstruktivně posunul tu debatu ještě nějakým novým směrem. Spousta mých předřečníků v podstatě řekla to, čemu bych se věnoval já, totiž že považuji za velmi nebezpečnou a škodlivou tu rétoriku a ty náznaky, že snad důchodci jsou ti, kteří projídají peníze mladým rodinám s dětmi, a vytváření mezigeneračního napětí. (V sále je velký hluk.)

Já bych jenom poukázal na to, že všechny západní země vynakládají na důchody více než Česká republika, a ty náklady na důchody klesají směrem na východ. Tak jestli nás vláda pana premiéra Fialy chce směřovat na západ, tak by to měla dělat důsledně. Těmito návrhy nás směřuje spíše na východ. Děkuji za pozornost, těším se na hlasování, doufám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP