(Schůze zahájena ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 68. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím vás, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 66. schůzi.

Schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 46 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou v pátek dne 9. června 2023.

 

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Toma Philippa a poslance Petra Vránu. Táži se, zda má někdo jiný návrh? Přivolám kolegy z předsálí. Jiný návrh nevidím. Ještě přivolám kolegy. Počkáme, až dorazí z předsálí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno 102 poslanců, pro 100, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme ověřovateli 68. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Toma Philippa a Petra Vránu.

 

Přečtu ještě omluvy. Omlouvá se Koten Radek od 14.30 - pracovní důvody a Voborská Milada od 14.30 z pracovních důvodů. A jinak konstatuji, že omluvy platí tak, jak byly načteny na 66. schůzi.

A nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 68. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst.7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Nyní mám zde přednostní práva k návrhu pořadu. Pan předseda Cogan stahuje. A nyní je přihlášen pan ministr Vít Rakušan s přednostním právem a připraví se pan místopředseda Karel Havlíček. K návrhu pořadu? (Hovor mimo mikrofon.) Pardon, tak jenom tedy... mohu asi tedy ujasnit prosím pěkně pořadí. Nejprve pan ministr, poté pan předseda Babiš a dále pak budeme hlasovat o programu. Je to tak? Taková byla dohoda, pokud to tak vnímám správně. (Hovor mimo mikrofon.) Tak já vás jenom poprosím, jestli bychom si to mohli upřesnit. Necháme mluvit pana ministra, děkuji. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Hezký den. Vážené dámy, vážení pánové, děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, nebojte se, nejdu zneužívat přednostního práva. Já zcela respektuji, kdo je svolavatelem schůze, a samozřejmě respektuji, že se do diskuse pustím v té chvíli, když padnou nějaké relevantní dotazy, a ty jistě tady v diskusi padnou. Já jdu za nás pouze říci, že my jsme pro schválení programu schůze, podporujeme jeho schválení, považujeme za rozumné, abychom k tomuto tématu otevřeli debatu, a to z několika důvodů. My se domníváme, že ta dohoda je nesporným úspěchem dlouhodobého vyjednávání České republiky, a chceme k tomu tady přednést jednoznačné argumenty, které toto podpoří. A za další si myslíme, že je potřeba reagovat na nejrůznější mediální výroky, které se objevují a mnohokrát dokazují, že té problematice do hloubky opravdu málokdo rozumí a málokdo má představu o tom, co Česká republika skutečně schválila.

Migrační politika je určitě tématem, ke kterému tady máme diskutovat, máme vystupovat, a proto říkám i za vládní většinu, že podpora programu této schůze je něčím samozřejmým. Zaznamenali jsme tady řadu mimořádných schůzí, které žádný valný smysl neměly. V tomto případě se domnívám, že ten smysl má, a to právě proto, abychom tady mohli demonstrovat a vysvětlit dohodu, která je jednoznačným úspěchem České republiky, jednoznačným úspěchem evropské politiky a jednoznačným základem pro to, aby se Evropě efektivně dařilo čelit migrační politice. Děkuji za slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní je přihlášen pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, vážená paní předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, kolegové, děkuju za slovo. No, my známe pana ministra, takže předpokládám, že mi bude říkat, že tomu nerozumím. Víceméně já jsem se té problematice věnoval od roku 2015 a de facto až do roku 2021, takže několik let, a jako jeden z mála ministrů nebo premiérů Evropské rady vždycky jdu na místo činu. Proto jsem navštívil Frontex ve Varšavě, proto jsem navštívil Operaci Sophia, to je operace bezpečnostní proti pašerákům, proto jsem byl na konferenci v Palermu o Libyi, proto jsem navštívil Maltu, Itálii. Zkrátka mám tady x projevů k tomu - v OSN, v Davosu, všude.

A my jsme bojovali proti. A znovu je za tím ten šílenec Timmermans. Protože my nechceme, aby někdo za nás určoval, kdo v naší zemi bude žít. Nebudou to dělat ti pašeráci, kteří kasírují až 6 miliard eur ročně, protože pašují všechno - cigarety, zbraně a lidi, kteří za to platí. Takže to rozhodnutí, které udělal pan ministr a které my jsme odmítli v roce 2020, protože po tom, co jsme zarazili kvóty v červnu 2018, Timmermans se nevzdal. Možná jste zapomněli, že nás žalovali. Potom to padlo. A stále a stále pokračovali v tom projektu, který my jsme odmítali. A já tomu nerozumím, co se stalo, že pan ministr to odsouhlasil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP