(16.40 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já už opravdu velmi krátce a už nebudu reagovat, ani kdyby kdokoliv další vystoupil před otevřením rozpravy. Já si myslím, že všichni poslanci přihlášení do rozpravy si zaslouží čas na to, aby mohli vystoupit a k tématu se vyjádřit, a i pro paní zpravodajku budu reagovat souhrnně na konci, až budou dány otázky ostatních kolegů. Tak já nechám tu debatu proběhnout, ale každopádně ještě vystoupím a na dotazy odpovím.

Prostřednictvím pana místopředsedy, pane kolego Babiši, nedělám z vás pitomce. Nedělám. To prostě tak není. A věc, kterou bych chtěl říct, a přiznávám se k ní, na rozdíl od vás jsem všude nebyl, všechno jsem nezažil a s každým jsem nejednal. V tom máte pravdu. V těch zbylých věcech už nikoliv.

Chtěl bych vám říci, že na hranicích jsem samozřejmě také byl, a to na několika vnějších hranicích Schengenu už i v rámci výkonu své funkce. Byl jsem se na hranicích podívat, když Bělorusko se snažilo instrumentalizovat migraci v Pobaltí, kde ta situace rozhodně také nebyla jednoduchá. Mimochodem na prostředky proti instrumentalizaci migrace právě tento migrační pakt schválený Českou republikou velmi konkrétně na základě pobaltské zkušenosti reaguje. Takže také další dobrý instrument, jak čelit tomu, co se prostě stávat bude, že státy jako Rusko, Bělorusko a podobně migraci budou zneužívat k politickým tlakům na Evropskou unii. To prostě tušíme. A tenhle pakt přece není žádná pozvánka. Tenhle pakt ošetřuje, jakým způsobem s migranty, kteří do Evropy přicházejí, zacházet. A ti migranti by samozřejmě přicházeli, ať už nějaký pakt bude, nebo nebude. Doteď jsme žádný pakt neměli a vidíme, jaký byl migrační nápor v loňském roce. Nespojujme přece počty migrantů s tím, jestli byl, nebo nebyl přijat tento pakt. On naopak má určit jasný proces, jakým způsobem navracet lidi do třetích a bezpečných zemí, jakým způsobem zpřísnit hraniční procedury, aby se sem ti lidé už na hranicích dostávali podstatně hůře a byli řádně evidováni, a dává vybrat z těch tří typů solidarity, o kterých jsem hovořil. Na to jste vůbec nereagovali. Vůbec jste nereagovali na to písmeno c), že je to i solidarita, která je samozřejmě jiná než finanční a relokační. Je to přímo uvedeno v tom usnesení jako takovém.

Já vás opravdu nechci poučovat, to bych si nedovolil. Já nejsem schopen asi sledovat všechny mentální pochody a souvislosti, které ve vašem projevu byly. Jenom říkám, že toto je pozice sebevědomé, evropsky zodpovědné České republiky, která chrání bezpečí svých občanů, a třeba i tím, že odmítla povinné relokace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě jedno přednostní právo - paní zpravodajka Mračková Vildumetzová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já jsem očekávala, že v tom druhém vystoupení pan ministr vnitra mi odpoví na to, jestli měl mandát od vlády v rámci toho, aby schválil takové nařízení. Na to mi bohužel v žádném případě neodpověděl, takže já to beru, že mandát neměl, protože když se podívám i na zápis z toho jednání, tak to hlasování tam není. A mě by opravdu zajímalo, jak hlasovali jednotliví členové vlády. Očekávala jsem, pane ministře, že to uděláte. Neudělal jste to. Neodpověděl jste na otázku, proč to neprojednal výbor pro evropské záležitosti. Proč to neprojednal? Vyjádří se nám tady k tomu popřípadě pan předseda výboru pro evropské záležitosti? Když tomu tak v minulosti bylo, můžete mně vysvětlit, z jakého důvodu to na tom výboru nebylo projednáno? Muselo se to nějakým způsobem tajit? Nebo proč to bylo? Odpověď, že nevím, proč Polsko hlasovalo proti? Já nevím, pane ministře. Vy jste byl na Radě ministrů. Já jsem tam nebyla jeden dva dny, tak předpokládám, že asi byste to měl vědět, proč Polsko hlasovalo proti. Zároveň jste na to neodpověděl.

Především bych chtěla říct, když tady mluvíte ohledně těch realokací, tak znovu bych chtěla zdůraznit, že to, co se tady vybojovalo v minulých letech, tak jasně to tady řekl - vy mluvíte o solidaritě, ano, ale vy jste schválil povinnou solidaritu! A to je velký rozdíl. Bude určen minimální počet relokací z členských států, kde většina žadatelů vstupuje do EU, do členských států. Kvóta bude 30 000 přerozdělených migrantů, kde se samozřejmě dá očekávat, že tu budeme muset přijímat migranty především z Itálie, Španělska, Řecka. Pokud je nepřijmeme, tak to budeme muset zaplatit penězi, to znamená 500 000 za jednoho migranta za rok, s tím, a to jste vy neřekl, že pokud Brusel uzná, tak bude jak tu hodnotu, kolik se bude platit za toho nepřijatého migranta a kolik bude v uvozovkách to číslo, kolik se bude přerozdělovat, tak to si ten Brusel bude pak dělat, jak chce, a může si to jakkoliv navyšovat! A to je to, o čem tady hovořil Andrej Babiš, že to číslo může být daleko větší. Vy hovoříte o tom, že nám dneska odpoledne ukážete nějakou výjimku v rámci toho, že jsme byli solidární, ano, a je jasné, že lidé v rámci Ukrajiny prchali před válečným konfliktem a bylo to dobrovolné. Znovu to zdůrazňuji, bylo to dobrovolné! A ti lidé jsou dneska na dočasné ochraně. Vy říkáte, že je to do března příštího roku, a říkáte, že pak se budou tedy řídit azylovým zákonem. Ale nebudou se náhodou řídit, pane ministře, cizineckým zákonem a nebudou žádat o dlouhodobý pobyt? A teď já se vás ptám: co tedy bude za rok, za dva? Ano, když tedy říkáte, že nám tu výjimku přinesete. Já jsem ji neviděla, nikdo o ní neví, nikde není uvedena. Vy pořád říkáte, že nám ukážete tu výjimku, že jste ji dojednal. Ale já se ptám, co bude tedy potom? Co bude následně, v budoucnosti? Protože vy jste ministr vnitra. Vy jste ta nejhlavnější osoba v rámci zajištění bezpečnosti našich občanů. A já se ptám, a vy to moc dobře víte, že v rámci nelegální migrace ti lidé nechtějí do České republiky. Oni hledají jiné cíle a dneska to vidíme. Jsme tranzitní zemí. A vy si myslíte - takže prakticky to bude tak, že dojde k povinné solidaritě, to znamená, jakým způsobem ty lidi donutíme nebo jim přikážeme, aby byli v tom daném státě? To jsem v žádném případě nepochopila a myslím si, že právě tam je to velké ohrožení bezpečnosti, protože jestliže ten člověk chce do jiného státu, tak si myslím, že právě pokud mu něco budeme nařizovat, tak to určitě nemůže mít žádný úspěch. Přece nemůžeme něco nařizovat.

Ale především úplně to nejdůležitější je to, že vy jste ohrozil naši suverenitu. Vy jste prakticky dal souhlas k tomu, že my už nebudete mít možnost rozhodovat si, kdo přijde na naše území a kdo tady bude žít. Já vás znovu z tohoto místa, pane ministře vnitra, vyzývám, abyste mi odpověděl na ty otázky, které jsem vám položila, a to je, jaký mandát jste měl od vlády České republiky a jaké bylo konkrétní hlasování jednotlivých členů vlády a proč jste tuto záležitost nikomu neřekl, proč jste ji zatajil a proč jste ji neprojednal na výboru pro evropské záležitosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. A vzhledem k tomu, že nikdo s přednostním právem se již nehlásí, tak zahajuji všeobecnou rozpravu, do které eviduji nejprve dvě přihlášky s přednostním právem, a jako první vystoupí pan místopředseda Karel Havlíček a dále má přednostní právo pan premiér Petr Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já to vezmu z jiné strany, ale ono to má samozřejmě velkou souvztažnost.

Nebudeme zvyšovat daně. To se netvrdilo jenom v roce 2021 před volbami. To bych možná ještě pochopil trochu, změnila se situace. To se tvrdilo ústy pana premiéra ještě na podzim roku 2022. Žádná daň z příjmu pro právnické osoby, žádná daň pro živnostníky, žádná daň z nemovitostí a tak dále. Jak to dopadlo? Během několika měsíců všechno jinak. Lhali jste! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP