(19.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My jsme byli dobrovolně solidární. Ne povinně solidární. A ten Morawiecki má pravdu. A já si myslím, že pan premiér by ho měl podpořit na té Evropské radě a je to strašně důležité.

Takže ještě jednou, pan Rakušan neříká pravdu. My jsme měli jinou pozici. My jsme vždycky říkali, že pašeráci s těmi migranty nemají vyplout, že ty lodě nemají vyplout, že je to riziko, a v tom se hlavně lišíme. Ono se to může zdát někomu směšné, že to není důležité, ale já si myslím, že je to důležité. A pokud pan Rakušan tvrdí, že nás se to netýká, tak já vám říkám, že se nás to týká. Tady máme jenom článek, 18. 6. tohoto roku: Na jihu Moravy policie jen za první červnový týden zachytila tolik uprchlíků jak za celý květen. A obává se, že migrantů bude s přicházejícím létem přibývat. S větším množstvím uprchlíků se potýkají další evropské státy. Ano, takže jsou tady. A není podstatné, co ten Brusel rozhodl, ne? Tady další článek: Pronásledování v Břeclavi. V autě bylo deset lidí, převaděč dostal pouta. No, tak... Další: Konec cesty. V dodávce se mačkalo dvacet čtyři migrantů. Policisté je chytli u Javorníků. Ano, oni jdou do toho Německa, ale když to Německo je plné, tak za chvíli se stane co? Kam oni půjdou, když se to nezastaví? A teď? Dne 20. června 2023: Za pokus o dvě vraždy a znásilnění dnes Vrchní soud v Praze potvrdil Afghánci Esmatu Shirzadovi výjimečný trest 22 let vězení. Naneurčito ho také vyhostil z České republiky. No, pan Shirzad, to je migrant, který získal azyl v Německu roku 2015, tak šel na Silvestra do Karlových Varů, na Nový rok. V prvních hodinách nového roku podle rozsudku časně ráno zaútočil zavíracím nožem na sedmatřicetiletou ženu, která s ním nechtěla mít sex. Pobodaná žena nezemřela díky pomoci lékařů. Poté Shirzad napadl devatenáctiletou ženu, natlačil ji na plot a s nožem ji donutil k pohlavnímu styku. Tady máte 4. června 2020: Za znásilnění šestnáctileté dívky na Litoměřicku dostal Afričan dva roky. Strašně málo.

A to já nechci tady zkrátka. Sorry, musíme to říkat takhle, my máme naši kulturu, my máme náš způsob života a my jsme svrchovaná země. A vy nemůžete zkrátka se podvolit tomu, co ti šílenci v Bruselu, kteří mají jiné představy... Já tady ani nechci číst nějaké články, kde někdo, nějaký šílenec říká, že roku 2100 už tu nebudou ani původní obyvatelé Evropy. Ne, to fakt nechci. Takže je to fakt katastrofa. Pan Rakušan tomu... to nepochopil. Věřte mi, že já jsem tomu věnoval strašně moc energie. Od roku 2015 jsem strávil na tom strašně moc času, navštívil jsem všechno možné, protože - ano, jsem detailista. A bohužel tady jde jednoznačně o to, že by to měla ta Evropská rada zvrátit.

Vy jste normálně dovolili v rámci předsednictví tuhle legislativu. To se nikdy nemělo stát. Evropská rada za nás - my jsme to nedovolili, ale když ten Brusel viděl, že jim jdete na ruku, že... Vždyť sám Vondra, váš poslanec, říkal, že vás ten Timmermans podvedl. Tak já nevím, jestli vás tady podvedli znovu, nebo je to strategie, že ti Piráti to nadiktovali Rakušanovi. Já tomu nerozumím. Nerozumím tomu. Je to peklo. Je to velký problém. A my zkrátka chceme, aby pan premiér to zvrátil a aby skutečně získal ty informace o tom, jaké to je velké riziko. Takže já chci jenom, a to už je ten poslední bod, to navrhnout, aby tenhle migrační pakt, který ohrožuje naši bezpečnost, byl zrušen a aby Česká republika zrušila svoji pozici, a celá vláda. Děkuju. (Potlesk poslanců zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vystřídala jsem řízení schůze. Jenom ujištění k názvu toho bodu - zrušení migračního paktu ČR? Jenom aby bylo jasno, jak má... pozice ČR...? (Hovor mimo mikrofon.) Děkuji.

A jako další je zde přihlášen s přednostním právem pan předseda Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, děkuji za slovo. Já se hlásím také ke změně bodu programu. A jako první bod svého programu, paní předsedající, mám návrh na odstoupení od migračního paktu Evropské unie, který podepsal, nebo schválil pan ministr vnitra. Takže já se ve svém vystoupení k takříkajíc prvoinstančnímu schválení změn migrační a azylové politiky na úrovni Evropské unie budu, jak to tady dělám velmi často, držet faktů, konkrétních informací, citací a čistého popisu nejrůznějších souvislostí této záležitosti. A udělám to proto, že jsem viděl několikrát v televizích, jak se pan ministr vnitra prsí nad tím, jak dotáhl skvělou dohodu. A já tady tvrdím, že tato skvělá dohoda o migraci, nový migrační pakt, pro který zvedl ruku, bude znamenat desetitisíce, v budoucnu desetitisíce imigrantů z různých muslimských zemí do České republiky. Neříkám, že to bude hned zítra nebo příští rok, ale ve finále to tak dopadne a žádná dohoda - tam dokonce je napsáno, v tom migračním paktu, že jde o relokaci minimálně 30 000 lidí z té... z jaké země.

Zdůrazňuji také, že v této věci nejde o žádné teoretické floskule a nezávazné politické proklamace, ale o závaznou a vynutitelnou unijní legislativu, o změnu klíčových právních předpisů v oblasti azylu a migrace na úrovni Evropské unie, a tím samozřejmě i pro všechny její členské státy. A tato změna azylové migrační politiky přichází proto, že ty státy pochopily, že už to nedokážou, různá města - nezvládneme to. Jak říkala paní Merkelová wir schaffen das, zvládneme to. Nezvládnete to. A my jsme vám to říkali, že to nezvládnete. Některá německá města už nemají ani finanční prostředky, protože je potřebují na tolik sociálních dávek, tolik investic pro imigranty z muslimských zemí, že nemají. A německá vláda po mnoha, mnoha letech skončila i v deficitu státního rozpočtu. Města prostě skončí deficity státního rozpočtu. Je to jednak jak obrovské bezpečnostní riziko, tak samozřejmě je to i velká, obrovská finanční zátěž.

Dohoda z minulého týdne je de facto vstupní vyjednávací pozicí k budoucímu závaznému nařízení o řízení azylu a migrace, které budou povinny členské státy aplikovat do své legislativy, právních řádů a praxe přímo bez jakýchkoliv změn či výjimek. Takže ještě jednou řeknu to slovní spojení: budou povinny aplikovat. Takže neexistuje žádná varianta, že bychom se z toho nějak mohli dostat, maximálně budeme za ty migranty platit, ale to, k tomu se ještě dostaneme. Tato dohoda bude také základem pro jednání předsednictví Rady Evropské unie s Evropským parlamentem a pro následné finální hlasování o definitivní podobě těchto unijních závazných norem. A o čem se moc nehovoří? Toto budoucí nařízení o řízení azylu má zavést společné azylové řízení v rámci celé Evropské unie, které budou muset jednotlivé členské státy provádět a jeho pravidla dodržovat v případech, kdy migranti žádají o mezinárodní ochranu. Dosud je tato problematika výsostnou kompetencí členských zemí a jejich národního azylového práva. A to jsme přece chtěli, abychom si my sami mohli rozhodovat, kdo u nás bude žít a za jakých podmínek. A je to tak správně. A to je jediná pro nás představitelná a přijatelná možnost, která se právě teď změní.

Zjednodušují se i jednotlivá procesní opatření, například se má zkrátit trvání azylového řízení na šest měsíců, což je též kontraproduktivní a v řadě případů to neumožní dostatečně prověřit minulost žadatele o azyl a to, zda o sobě uvádí relevantní a pravdivé údaje. Spousta těch žadatelů přichází bez dokladů, jenom s mobilem, takže je opravdu složité ověřit, kdo jsou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP