(21.10 hodin)
(pokračuje Radovan Vích)

Důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny důchodce stejná a odpovídá 10 % průměrné mzdy, jak ji vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Pro rok 2023 činí tato základní výměna 40 400 korun. K tomuto základu se pak připočítává procentuální výměra alias zásluhová složka. A ta je pro každého příjemce individuální a odvíjí se od jeho předchozí pracovní kariéry, její délky a výše příjmů, tedy pojistných odvodů. Tato procentuální výměra tvoří určující část důchodu.

Konstrukce výpočtu a stanovení výše důchodů dlouhodobě poškozuje nízkopříjmové důchodce, a to starobní, invalidní i pozůstalostní, vdovy, vdovce, sirotky, a to zejména v momentu zákonné valorizace důchodů, která je založena na kombinaci zvýšení základní i procentuální složky důchodu, přičemž vyšší a rozhodující je opět navýšení procentuální složky. V současné situaci nebývalého růstu cen veškerých základních životních nákladů jsou nízkopříjmoví důchodci, především ti osaměle žijící, jednou z nejohroženějších sociálních skupin. Jsou skupinou, která se nachází v pásmu příjmové chudoby anebo jí hrozí pád do dluhových pastí a exekucí. Je tedy nezbytně nutné co nejrychleji důchody, zejména ty nejnižší, zvýšit.

Za nejvhodnější cestu proto považuji zvýšení základní výměry důchodů o 3 procentní body, to je z 10 % průměrné mzdy na 13 % průměrné mzdy, přesně jak to navrhuje sněmovní tisk 258. Je vidět, že vláda ani v právě předkládané kvazi důchodové reformě tuto záležitost neřeší. Základní složka by dnes podle našeho návrhu činila 5 205 korun, čili by se o 1 165 korun zvedla penze každému důchodci. Kouzlem nechtěného je to prakticky stejná částka, kterou vláda sebrala z mimořádné valorizace u průměrného důchodu. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za přednesený návrh. (Hluk v sále.) A následuje pan poslanec Sládeček a pan poslanec Vondráček, který ale stále není přítomen, i pan poslanec Koten, ani toho tady nevidím, takže možná už se jedná o poslední změnu pořadu. Prosím o klid v sále a pana poslance prosím o jeho slovo. Prosím.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji. Milá paní předsedkyně, dámy a pánové, rád bych zde navrhl nový bod na program dnešní schůze, a to s názvem Dovolená pana ministra bakaláře Lipavského na Krymu. (Pobavení v sále.) Pan ministr Lipavský dne 24. 6. napsal na Twitter následující tweet. Cituji. "Koukám, že se moje letní dovolená na Krymu přibližuje." Jelikož pan ministr Lipavský je velmi zkušený a světově uznávaný diplomat a všechna jeho prohlášení mají neuvěřitelný ohlas ve světě, tak jsme uvažovali s některými kolegy, že mu zaplatíme dvouletý wellness pobyt na jeho vytouženém Krymu. Rádi bychom v tomto bodu projednali možný termín jeho odjezdu. Protože se jedná o mimořádně důležitý bod, navrhuji jeho zařazení jako první bod dnešní schůze. Děkuji. (Smích a potlesk v levé části sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy má možnost vystoupit se svým návrhem pan poslanec Radek Vondráček, přítomen ale není, ani pan poslanec Koten, stále není přítomen - není. Ani jedna z jeho přihlášek tedy nebude využita a obě propadají. Byli to již poslední přihlášení, kteří se však nedostavili.

Já jenom načtu omluvy. V mezičase jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí, protože budeme o jednotlivých návrzích na změnu pořadu schůze hlasovat. Omlouvají se poslanci: Kobza Jiří od 21 hodin a následně od 21.15 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Lochman Ondřej od 21 hodin do 22.30, taktéž z pracovních důvodů.

Nyní tedy ještě jednou přivolávám kolegyně a kolegy z předsálí. Hlásí se pan poslanec, předseda Jakob s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vzhledem k tomu, že ta diskuse byla poměrně dlouhá, padla řada návrhů, tak poprosím o dvě minuty přestávky na poradu klubu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vyhlašuji tedy dvě minuty přestávky na poradu klubu TOP 09 do 21.16.

 

(Jednání přerušeno od 21.14 do 21.16 hodin.)

 

Je tedy 21.16, přestávka klubu TOP 09 tak vypršela a přistoupíme k hlasování o navržených změnách pořadu schůze. Nejprve návrhy z grémia. Pokud není námitek, tak můžeme hlasovat návrhy najednou, a pokud není námitek, tak protože tady zazněly na začátku schůze, tak je nebudu opakovat. Ptám se zejména, jestli je námitka na to, abych je opakovala. Není požadavek, abych je opakovala, ani z jedné strany. Vnímám samozřejmě zájem o odhlášení, proto vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se opětovně přihlásili svými kartami.

Jakmile se počet přihlášených ustálí, budeme hlasovat, a to návrhy z grémia. Mám tady jednu faktickou poznámku pana poslance Sadovského, což vnímám asi jako překliknutí, takže ji mažu. Počet přihlášených se ustálil.

 

Zahajuji hlasování o návrzích tak, jak se na nich shodlo grémium. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 3 dnešní schůze přihlášeno 158, pro 158, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme hlasovat jednotlivé návrhy tak, jak je přednesli poslankyně a poslanci.

 

Pan předseda Výborný navrhuje, aby bod číslo 103, tedy sněmovní tisk 462, vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany, byl projednán dnes jako první bod.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu na pevné zařazení bodu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 4 přihlášeno 158 přítomných, pro 139, proti 15. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP