(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já chápu, že tam mají tu agenturu... Sále stejná agentura, která pomáhala vytunelovat OKD a která dnes radí panu premiérovi a píšou ty nesmysly. Ale je neuvěřitelné a pan premiér má fantastický dar, že on je totálně splachovací. Normálně stále opakuje ty lži.

Pan premiér nechtěl chodit na tu Evropskou radu, on se tomu vyhýbal. To není prostředí solidární a přátelské, to jsou jenom kecy na tiskovkách. Tam se bojuje za zájmy. A pan premiér nebojuje za zájmy České republiky, protože jasně to řekl Morawiecki a Poláci. Ten migrační pakt, ten podvod, je ztráta svrchovanosti! A Polák říká: Nikdo nám nebude kecat do toho, kdo bude v Polsku žít!. A pan premiér teď od 1. 7. 2023 bude mít předsednictví vé čtyřky.

Že údajně v minulosti se nic neudělalo. Tak pane premiére, udělalo. Erdogan, s kterým mám já přátelské vztahy, a nestydím se za to, a taky jsem něco vybojoval pro Českou republiku, tak dostal 3 miliardy eur za to, že zadržuje miliony migrantů. Egypt - taky se to domluvilo. A my se stále neumíme pochopit s panem premiérem, protože on stále mluví o návratové politice, azylovém řízení. Jaká návratová politika? Tak si zajeďte na ten Frontex, když tedy jste sem pozvali ty migranty, a potom je někdo naloží do letadla a mají někam odletět, tak ta země, kam letí, je musí přijmout. A to je velký problém. Takže je to nesmysl!

Takže v čem my se lišíme? No my se lišíme v tom, že ty lodě nesmějí vyplout. Nesmějí. Tak se prosím vás naučte, jak to udělala Austrálie. Austrálie měla podobný problém. A v momentě, kdy vrátili první loď s těmi ilegálními migranty... A znovu opakuji, je to kriminální čin! Morawiecki na tiskové konferenci v Bratislavě jasně řekl, nelze podporovat organizace, které se věnují pašování lidí. Neziskovky pašujou lidi! Oni přijdou s tou lodí na hranici Libye, v moři, a tam čekají, až ti pašeráci ty lidi, kteří zaplatili tisíce eur za to, aby přišli do Evropy, kde podle poslední situace už není pro ně místo v Německu a ve Švédsku - to byly země, které zvaly. Teď toho litují. K tomu vám ještě něco řeknu tady. Takže co říká ten Morawiecki? Nelze podporovat ani teroristické organizace. Některé nevládní organizace byly takto označeny.

Takže jaké řešení, pane premiére? No já vám ho řeknu. Navrhněte na Evropské radě, že pošlete velkou loď na Lampedusu, naložte těch 1 500, nebo kolik tisíc migrantů tam je, a odvezte je domů. A tam se o ně postarejme. To je jediné řešení. To bude ten signál! Vy jste signalista, stále vysíláte signály, tak dejte ten signál. (Potlesk poslanců ANO.) Dejte ten signál, aby lidi věděli, že v Evropě pro ně není místo. A kdo je bude chtít, tak si je může pozvat. A ať přijdou, ale budou přesně dopředu vědět, kam jdou. Za prací! Za prací. Takže vy jste to vůbec nepochopil.

Já si pamatuju, jaký problém Německo mělo s těmi, kteří nedostali azyl, aby je dostali z Německa pryč. Protože zkrátka oni přicházejí ze zemí bez souhlasu těch zemí. A proč ta země potom by je měla vlastně si vzít nazpátek? Nemá to logiku? No nemá to logiku. No tak samozřejmě, o čem to je? A pan premiér dneska mluvil, že tedy budou mluvit s Tuniskem. Ano, my jsme tohle všechno řešili, my jsme si to i rozdělili. Sanchez a já jsme měli na starosti Maroko, Angela měla mít Alžír a Tunis. No co Tunis? No tak Tunis bude chtít peníze. Tak jak to chtěl Erdogan. Egypt fungoval. Libye? Musí se domluvit Francie s Itálií.

Takže pan premiér vůbec nechápe, co se děje, mluví o azylovém řízení. Jaké azylové řízení? Když sem nepřijdou, tak není žádný azyl. Jaký návrat? Když nepřijdou, není žádný návrat. Postarejme se o ty lidi tam, kde bydleli - v Sýrii. Vyřešte tu Sýrii už konečně! Je to krásná země. Marshallův plán, ať se všichni domů vrátí. Byla to fantastická země. Takže pan premiér je úplně mimo. To bylo jako neuvěřitelné a nemělo vůbec smysl se s ním dohadovat na tom výboru. Já jsem to nechtěl tam hrotit. Takže tohle všechno víme.

A vy normálně tady jenom manipulujete to, že my máme nějakou společnou pozici. Nemáme společnou pozici. Vy nemáte stejnou pozici jak Poláci. Nemáte, ano? A je to kriminální záležitost. Kriminální záležitost. A co je nejhorší? Vážení kolegové - a vážení občané hlavně. Víte, co se děje v Německu? Normálně ti Němci, a je o tom už tolik článků, mají strach dnes veřejně mluvit. Mají strach normálně. Po hospodách, bojí se říct svůj názor, protože tahle politika, která zničí tu Evropu, to je ideologie. To je ideologie, která má změnit Evropu, kde původní obyvatelé nebudou mít tady už místo na svůj způsob života. Takže myslíte si, že naše provládní média vás o tom budou informovat?

Tady mám článek. Focus, to je seriózní týdeník: "Sexual Delicte, Morde, Raub, die Warheit über Kriminalzuwander". Ano. Sexuální násilí, vraždy, loupení, loupeže. Tady je statistika, kdo to všechno dělá. Tak si už konečně uvědomte, co se děje ve Švédsku. Magdalena seděla vedle mě, byla pyšná, kolik vzali těch migrantů. No dneska nemůže policie chodit ve Stockholmu nebo v Malmö do některých zón, bojí se. Jsou tam ty bandy, kriminalita. Kriminalita. No.

Teď vám přečtu, co se děje v Německu. Protože co se tady stane? Já jsem to tady včera říkal. Německo má plno! Má plno. A už nechtějí brát. A tady je článek: Němce děsí válka klaunů... klanů, ne klaunů. (Opravuje se se smíchem.) Klany, sorry. (Pobavení v sále.) V Porúří si vyřizují účty blízkovýchodní gangy. Gengy, nebo gangy? Gengy, no tak fajn. Němečtí politici zjistili - představte si! - že jejich voliči se přestávají cítit v ulicích bezpečně. No dobrý den! Proč to AfD má 20 %? Proč? No protože dojeli na tu ilegální migraci. Wir schaffen das, ne Angelo? Nešafovala jsi to. Němci mají problém. V Porúří zuří válka přistěhovaleckých klanů. Na berlínských koupalištích se strhly brutální rvačky za účasti desítek imigrantských výrostků.

To vše není jen běžná pouliční kriminalita. Útočníci mají dlouhé nože i baseballové pálky, dřevěné latě s hřebíky i ruční granáty. Spolkový ministr spravedlnosti Marco Buschmann z liberální strany FDP proto vyzývá k tvrdšímu postupu. V rozhovoru pro Bild am Sonntag uvedl, že právní stát by měl ukázat, že už nemíní problém přehlížet jako dříve. Měl by začít tím, že bude zločineckým gangům nekompromisně zabavovat jejich stavovské symboly, tedy luxusní auta či drahé šperky. No to je zajímavé. Buschmann chce více policistů v ulicích a důslednější vyhošťování problematických migrantů. To se zatím nedaří. Obdobně se vyjádřila i spolková ministryně vnitra - no prosím - sociální demokratka Nancy Faeserová. Opoziční křesťanské strany ale odmítly vládu v Berlíně podpořit. Deník Die Welt citoval z jejich vyjádření, podle kterého se vládní politici jen snaží vypustit kouřovou clonu, aby zakryli vlastní neschopnost potírat nelegální migraci a organizovaný zločin.***




Přihlásit/registrovat se do ISP