(12.20 hodin)
(pokračuje Ondřej Lochman)

Pozměňovací návrh E3 pana poslance Blahy. Zde se vypouští kompetence Ministerstva dopravy v podobě schvalování, provedení a používání dopravních značek, světelných a akustických signálů či dopravních zařízení. Dochází tímto k redukci administrativy. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko předkladatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 65, přihlášeno 175, pro bylo 172, proti nikdo. Přijato.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Následuje E4 - pozměňovací návrh pana poslance Blahy. Ruší se udělování výjimek z věku pro motoristické sportovce, dojde zde k redukci agendy vykonávané Ministerstvem dopravy. Nově bude věc řešit příslušná komise příslušného sportu. Stanovisko je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 66, přihlášeno 175, pro bylo 168, proti nikdo. Přijato.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Následuje E5 pana poslance Blahy. Zde je to pouze formální úprava, která reaguje na v mezidobí přijatou změnu zákona o silničním provozu. Stanovisko doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 67, přihlášeno 175, pro bylo 170, proti nikdo. Přijato.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Pozměňovací návrh E6 pana poslance Blahy. Navrhuje se dřívější zrušení povinnosti - tedy již od 1. 1. 2024 - mít u sebe řidičský průkaz nebo technický průkaz a průkaz o profesní způsobilosti, k čemuž jinak dojde až 1. 7. 2025. Souhlasné stanovisko výboru.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 68, přihlášeno 174, pro 170, proti nikdo. Přijato.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Nyní jsme u pozměňovacího návrhu pana poslance Blahy E7. Zde se jedná o již zde dříve velmi diskutovaný zákaz jízdy vozidla v dané dny a v daném čase. Nově nebude platit pro jízdu do místa vykládky, je-li na území ČR, a navazující jízdy bez nákladu do místa bydliště řidiče nebo sídla nebo provozovny dopravce. Jde tedy o ty kamiony, o kterých jsme se tady bavili, jsou to ty výjimky. Stanovisko výboru zde bylo již dříve doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Jaké prosím? (Zpravodaj: Doporučující.) Doporučující. Stanovisko pana ministra? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 69, přihlášeno 173, pro 28, proti 111. Zamítnuto. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Pozměňovací návrh E8, který navrhuje především řídit linkové autobusy na trasách pod 50 kilometrů již od 18 let. Stanovisko výboru je - bez stanoviska.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 70, přihlášeno 174, pro bylo 42, proti 107. Zamítnuto.

 

Pan místopředseda Skopeček.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně. K hlasování číslo 69 - byl jsem pro, na sjetině mám proti. Nicméně nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Hlasování se nezpochybňuje. Můžeme pokračovat, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Nyní tedy pozměňovací návrh E9. Pozměňovacím návrhem pana poslance Blahy se navrhuje zjednodušení podmínek pro zakotvení speciálního procesu pro výměnu řidičského průkazu vydaného v zahraničí. Neodpovídá Vídeňské a Ženevské úmluvě. Zůstane zde tedy podmínka mít řidičský průkaz na stejnou skupinu vozidel. A to by zde asi stačilo. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Souhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 71, přihlášeno bylo 174, pro bylo 171, nikdo proti. Přijato.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Tím jsme se vypořádali s pozměňovacími návrhy pana poslance Blahy. Nyní jsme v bodě 24, tedy jenom pro přehled, a je to pozměňovací návrh F pana poslance Kotena. Předkladatel navrhuje zrušit povinnost absolvovat dopravně psychologický pohovor, dále navrhuje odstranění přestupku v podobě překročení nejvyšší dovolené rychlosti v obci, odstranění rozšíření pravomoci příslušníků Policie ČR ve služebním stejnokroji obecně na policisty, odstraňuje možnost odejmout tabulku z poznávací značky nebo RZ vozidla a odstraňuje zákaz řešení přestupku domluvou, odstraňuje také kumulaci sankcí. Stanovisko výboru v tomto případě je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 72, přihlášeno 174, pro bylo 17, proti bylo 143. Zamítnuto.

 

Paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Jenom prosím pro stenozáznam. U hlasování číslo 69 jsem byla proti, a na sjetině mám pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nezpochybňuje se hlasování. Můžeme pokračovat. Pardon. Ještě je zde jedna žádost.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji. Také u hlasování číslo 69 jsem byl proti, a na sjetině mám, že jsem byl pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rovněž se nezpochybňuje. Pane zpravodaji, můžeme pokračovat.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Nyní... Tedy pouze v proceduře jsme si odhlasovali, že v případě toho, že nebude odhlasován... Jenom chviličku, tady je to složitější. Tak v případě neodhlasování hlasovat pozměňovací návrh H5 a H2, takže ty jsou hlasovatelné. Takže pokračujeme nyní pozměňovacími návrhy H5 a H2. Nyní tedy hlasování o bodu H5.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nechci do toho vstupovat. Nemá tam být G6 teď a G7?

 

Poslanec Ondřej Lochman: Ne, ne, ne. Je to spojené. Takto to bylo v proceduře, kde jsme si odhlasovali, že pozměňovací návrh pana poslance Kotena, že v případě odhlasování jsou nehlasovatelné. (Předsedající: Rozumím, rozumím.) Naopak v případě neodhlasování máme hlasovat H5 a H2. Ony jsou spolu tematicky spojené.

Nejprve tedy pozměňovací návrh H5 pana poslance Sládečka. Zde se navrhuje zrušit zadržování řidičského průkazu v některých případech a dále se navrhuje zrušit ustanovení, ve kterém je porušena presumpce neviny u těžké újmy na zdraví. Stanovisko je nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 73, přihlášeno 172, pro bylo 13, proti 145. Zamítnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP