(14.10 hodin)

 

Poslankyně Marie Jílková: Posledním pozměňovacím návrhem pod písmenem I je můj pozměňovací návrh, kterým se za účelem zvýšení právní jistoty stran pracovněprávního vztahu navrhuje uvést pravidlo možnosti podávat opakovaně žádost o rodičovskou dovolenou do zákoníku práce. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 100, přihlášeno 168 poslanců a poslankyň, pro 107. Návrh byl přijat.

 

Táži se paní zpravodajky, zda bylo o všech návrzích hlasováno?

 

Poslankyně Marie Jílková: Vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Ještě zde máme k hlasování, prosím, paní poslankyně Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající. Já mám úplně k tomu hlasování o návrhu paní Babišové, že bychom ho asi měli zopakovat. Já jsem hlasovala správně, ale paní zpravodajka tady vyjadřovala nějaký názor. Já jsem se ptala kolegů, ale na výboru se to neprobíralo, protože ten návrh padl až na plénu. Takže tady se zpravodajka má vyjadřovat pouze za výbor a vyjadřovala svůj osobní názor. Tak bych doporučila hlasování o lhůtě zopakovat, protože předpokládám, že sama máte ráda, když je všechno v pořádku podle jednacího řádu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, máte pravdu. Paní zpravodajka na můj dotaz - za což se tedy samozřejmě paní zpravodajce omlouvám, že jsem ji k tomu navedla - vyjádřila svůj názor, což neměla, protože tento návrh nebyl projednán ve výboru. Čili v tomto případě... Pan předseda.

 

Poslanec Marek Benda: Já se moc omlouvám paní kolegyni Ožanové, myslím, že ta námitka měla zaznít v tu chvíli a nemůžeme se vracet k hlasování 3, 4, 5 zpátky jenom kvůli tomu, že tam zazněla nějaká informace, která byla nepřesná. To si opravdu tady zavádíme nějaký precedent, který je zcela nemyslitelný. Já jsem tady pár vstával a protestoval proti tomu, aby zpravodaj vyjadřoval svůj osobní názor, ale je třeba to říct v tu chvíli a nemůže být na základě toho zpochybněno následné rozhodnutí této Sněmovny hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně Ožanová, omlouvám se, ale pokud dáváte návrh... Dáváte námitku? Námitka se dává v případě, že jste hlasovala nějak a na sjetině máte jiný výsledek. Nedávala jste námitku, dobře. (Poslankyně Ožanová žádá o vystoupení.) Nemáte ale přednostní právo.

Přátelé, prosím pěkně, já se omlouvám za tu chybu, která tedy vás mohla ovlivnit, ale je pravdou, že bychom se museli vracet ke všem hlasováním, zda tedy jste byli všichni ovlivněni... Zvažte, jestli je toto opravdu nutné.

Paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Tak já tady teď od svých kolegů, protože jsem poprvé poslankyní, získávám tady od nich zkušenosti, že se to stalo už v minulém volebním období, že dokonce byla pauza, kterou si vzal tady pan poslanec Bauer, a potom se vrátil x hlasování. Takže já myslím, pokud se cítí moje kolegyně, a těch kolegů je víc, tím ovlivněná, tak to jedno hlasování asi nás nezabije. Je 14 hodin 13 minut. Stejně jsme prostě natáhli. Souhlasili jsme s tím všichni. Já bych navrhovala, aby se to zopakovalo, aby se znova řeklo vlastně, že se jednalo o změnu účinnosti, z jakého důvodu a že to vlastně bylo načteno až nyní, tudíž tam nebyl názor výboru. Já si myslím, že to snad není nic proti ničemu. Všichni to kdysi udělali, tak jsem byla poučena. Tak to udělejme znovu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan ministr Stanjura s přednostním právem.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já myslím, že máme najít řešení. Řešení není tak, že si řekneme, něco zopakujeme. Podle mě řešení jednací řád předpokládá. Tím hlasováním jsme přijali usnesení, to usnesení může zpochybnit někdo, kdo hlasoval pro, když to zpochybní, je-li to zpochybněno, tak se opakuje hlasování. Fakt si nemyslím, že můžeme kdykoliv říct, tak se vrátíme a opakujeme znovu. Podle mě takový institut v jednacím řádu je. Takže prosím někoho, kdo hlasoval pro a chce, aby se zopakovalo, aby zpochybnil hlasování. My to klidně podpoříme a budeme postupovat podle jednacího řádu, ale fakt nemůžeme jen tak si říct, budeme hlasovat znovu o tom samém. (Hlas z hloučku před řečništěm.) Jo, takhle, nebylo to přijato, tak to nejde, tak to nejde revokace, omlouvám se. Já jsem chtěl najít... Pak to musím prohlásit...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já bych to tedy s dovolením rozhodla následujícím způsobem. Prohlásila bych toto hlasování za zmatečné. Nevím bohužel to číslo, jestli někdo mi může poradit, které číslo... Ano, já vím, jaké to bylo hlasování, bylo to hlasování v pořadí jako první o legislativně technických úpravách, ale neznám číslo hlasování, takže jestli chvilku mi dáte strpení... (Šum v sále.) Mějte prosím chvilku strpení, zjišťujeme pořadí hlasování. (Následující asi dvě minuty se vyčkává na informaci o číslu sporného hlasování.) Tak moment. Máme tady od vás zatím dva návrhy, jeden je 88, pan ministr říká 85. Já bych počkala, až nám toto sdělí zaměstnanci organizačního výboru (správně odboru), abychom nehlasovali o něčem jiném. (Krátká pauza.)

Tak už jsme se shodli, že je to hlasování číslo 88. Já ho tedy prohlašuji za zmatečné a budeme toto hlasování opakovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP