(Jednání pokračovalo v 15.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji odpolední jednání Poslanecké sněmovny. Nyní se budeme věnovat přerušenému bodu 98, sněmovní tisk 462, dohoda České republiky a USA v oblasti obrany, smlouva, první čtení.

 

Otevírám tedy přerušený bod, kterým je

 

98.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou
a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany
/sněmovní tisk 462/ - prvé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili na 70. schůzi Poslanecké sněmovny dne 27. června 2023. Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali ministryně obrany Jana Černochová, která tam již sedí, a také zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Marek Ženíšek. Budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, do které se přihlásili poslanci... Mám zde také jednu poznámku. Jednání bylo přerušeno po vystoupení poslance Marka Bendy s přednostním právem.

Nyní zde mám přihlášku pana poslance Karla Sládečka a prosím, aby se připravil pan poslanec Michal Zuna. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, vážená paní předsedající. Dámy a pánové, chtěl bych se vyjádřit k podepsané Dohodě mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany. Česká republika je od roku 1999 členem NATO a 24 let jsme žádnou podobnou smlouvu nepotřebovali. Občané České republiky mají negativní zkušenost s pobytem cizích vojsk na našem území, viz dočasný pobyt sovětských vojsk na území Československé socialistické republiky, který se protáhl na dlouhých 21 let. Hnutí SPD nechce na českém území žádné cizí vojáky, ani ruské, ani americké, ani čínské, ani indické, ani... (Hlas z pléna.) České ano, pane kolego. České ano.

O tak závažné otázce by měli rozhodovat všichni občané v celostátním referendu a ne vláda, která nezastupuje většinu voličů, jelikož milion hlasů propadlo. Chtěl bych dále připomenout, že smlouvu s USA neměla žádná strana pětikoalice ve svém volebním programu. Proč asi? Protože by se do Sněmovny nedostaly. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Zuna a připraví se pan poslanec Jan Hrnčíř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Dovolte, abych se taky krátce vyjádřil k projednávanému tisku, k ratifikaci obranné dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy. Jedná se o obrannou dohodu, která navazuje na dokument, který upravuje spolupráci mezi jednotlivými členskými zeměmi obranné aliance NATO, jehož součástí už jsme 23 let, respektive touto smlouvou vázáni, NATO SOFA, která samotná umožňuje i nastavení bilaterálních vztahů mezi jednotlivými zeměmi, což se právě děje. To, že se tak děje po tak dlouhé době, mě mrzí, nicméně jsem velmi rád, že už se tak konečně děje. Budeme 25. zemí, která tímto způsobem bilaterální smlouvu v rámci obranné aliance ratifikuje.

I přesto, že upravuje pouze některé parametry, jako je například plnění úkolů příslušníků ozbrojených sil Spojených států na území České republiky včetně těch jedenácti prostor a vojenských zařízení, tak je to smlouva, kterou Česká republika potřebuje, potřebuje ji z mnoha důvodů a právě proto, aby zajistila svou bezpečnost, svoji suverenitu, aby naplnila to, že je nedílnou součástí západního demokratického světa, tak aby se neopakovaly žádné historické události, tak aby Česká republika nebyla ohrožena děním, které můžeme sledovat na východ od nás, ať už se jedná o události z roku 2008 v Gruzii, 2014 na Krymu a východě Ukrajiny anebo z února 2022 v rámci prakticky celého území Ukrajiny.

Mám za to, že pokud bychom takovou smlouvu neratifikovali, Česká republika by mohla být ohrožena někdy v budoucnu, v nějakých hypotetických letech, například 2028 nebo 2032, právě takovou ruskou agresí, která se děje dnes na Ukrajině. A je jedno, jestli by se jednalo v těchto letech o země v Pobaltí, v Polsku nebo v České republice. To znamená, já tuto smlouvu a tuto ratifikaci naprosto vítám a podporuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Hrnčíř, a ještě než mu udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Pekarová Adamová Markéta od 15 hodin z pracovních důvodů, Andrej Babiš od 15 hodin z pracovních důvodů, Fiala Radim od 15 hodin z osobních důvodů, Nacher Patrik od 15 hodin z rodinných důvodů.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, letos uplyne 55 let od chvíle, kdy do naší země na pozvání některých představitelů tehdy vládnoucí komunistické strany vstoupila vojska Varšavské smlouvy. Nikdy, opravdu nikdy bych si nepomyslel, že tato vláda, která ráda vystupuje jako demokratická, si právě z komunistické strany vezme příklad a pozve do naší země cizí vojska. Tentokrát se jedná o vojska USA. A přece se tak stalo. Ministryně obrany Jana Černochová podepsala smlouvu o obranné spolupráci s USA, která umožňuje pobyt amerických vojáků a vznik amerických základen na našem území. Rád bych ještě zdůraznil, že tato smlouva je pro naši republiku závazná a nelze ji deset let vypovědět. To je další obrovský průlom do suverenity naší země a samozřejmě i zásadní bezpečnostní riziko.

Rád bych vám nyní přiblížil některé otazníky kolem této smlouvy.

Za prvé, smlouva byla schválena v úplné tichosti a za nezájmu médií. Na konci dubna tohoto roku se sešla vláda a schválila znění smlouvy, aniž by ovšem dopředu informovala o jejím projednávání. Rovněž to ticho v médiích bylo všeříkající. Jedná se o dokument, který se zcela zásadně dotkne životů lidí v naší zemi, avšak vláda i média mlčely.

Za druhé, americké základny budou plně v jurisdikci Spojených států amerických. Smlouva stanoví, že se Česko na žádost USA a za účelem plnění svého závazku ke vzájemné obraně výslovně vzdává přednostního práva na výkon trestní jurisdikce. Zároveň vláda navrhuje změnu ústavy, která by jí pak dovolila zcela bez dalších nyní potřebných kroků rozhodnout o pobytu cizích vojsk na našem území až na dobu 60 dnů s tím, že těch 60 dnů je možno opakovaně prodloužit. Poslanecká sněmovna i Senát by mohly celému procesu pouze přihlížet bez možnosti do něj jakkoli zasáhnout. To je absolutní nabourání demokratických principů tohoto státu. Touto změnou ústavy by byl také bez dalšího umožněn vznik amerických základen na našem území, opět bez potřeby schválení Parlamentem a opět bez možnosti tomu ze strany Poslanecké sněmovny a Senátu jakkoli zabránit. Již nyní se vymezují rozsáhlá území, která mají sloužit pro potřeby americké armády. Česká republika dobrovolně předává USA své pozemky, nad kterými dále nebude mít v podstatě žádnou kontrolu. Vojáci a zaměstnanci na základnách nebudou podléhat naší jurisdikci, a vláda se dokonce dobrovolně vzdává i daní, neboť tito lidé budou podléhat zvláštnímu režimu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP