(15.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Vích bude reagovat s faktickou poznámkou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, paní předsedající. Budu reagovat na vystoupení pana kolegy Žáčka a pana poslance Koláře. Já se potom ptám, na co vlastně tedy to NATO je, když tedy máme smlouvu NATO SOFA, víme, co je artikl 4, víme, co je článek 5, víme o tom, že tady existuje Host Nation Support, tak se potom ptám, na co vlastně tu dohodu děláme? Proč vlastně tu dohodu uzavíráme, když jsme součástí NATO? Prostě podle mě je ta smlouva, nebo dohoda, zbytečná, už jsem se tady k tomu vyjádřil, a je pro nás nevýhodná.

Co se týká pana poslance Koláře - naopak, my dále sbíráme ty podpisy pod tu petici a nevidím žádný důvod, abychom tu petici nějakým způsobem ukončili. Takže děkuju. To je z mé strany všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To byla zatím poslední faktická poznámka. Nyní s přednostním právem paní ministryně Černochová.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju, paní místopředsedkyně. Jak jsem včera slíbila, vždycky v nějakých intervalech budu reagovat na své předřečníky.

Možná bych začala tím, co tady říkal pan kolega Hrnčíř. Nevím, jestli zrovna byl v sále, když jsem vystupovala včera, ale jak říkal, že jsme s nikým tu dohodu neprojednávali a že jsme v nějaké tajnosti dávali něco na vládu - není to pravda, pane kolego Hrnčíři, prostřednictvím paní místopředsedkyně. My jsme ještě před jednáním vlády informace o tom, co je obsahem té smlouvy, dávali i kolegům z opozice. Bylo jasné, kdy to na tu vládu jde, i jsem informovala prostřednictvím vašeho kolegy, pana poslance Vícha, že by to mělo jít na vládu v měsíci dubnu. Takže nic takového není pravda.

Pan kolega Hrnčíř zmiňoval i změnu ústavy, toho článku 43. Také jsem to tady včera říkala. Změna ústavy tady leží někde v nějakém druhém čtení, já sama jsem do toho načetla pozměňovací návrh, aby ta případná změna článku 43 platila až od nového volebního období, tedy aby se Sněmovna jako suverén, respektive Parlament jako suverén rozhodl, jestli chce nové vládě, která vzejde z řádných nebo mimořádných voleb, dát tuhle pravomoc. To je všechno. To přece je fér. My v tuhle chvíli nic neměníme, žádný článek 43. Ale to, že potřebujeme vysílat vojáky v případě, že bude unesen občan České republiky, do nějaké země, to je fakt, který je - a vy jako plukovník v záloze, pane kolego Víchu, určitě mi v tomhle dáte za pravdu.

Teď když tedy navážu na to, co tady říkal pan kolega, pan poslanec Vích, že bychom tedy recipročně my měli poslat nějaké naše české vojáky do Spojených států amerických. Takový požadavek jsem zatím nezaznamenala a myslím si, že ho asi ani nezaznamenám, a přijde mi to tedy spíš humorné, než že by to bylo myšleno vážně.

To, že ta dohoda DCA neupravuje počty? To je přece v pořádku. Vždyť tady všichni opakujeme dokola, že žádný voják sem nikdy nepřijede, aniž by Parlament, obě komory Parlamentu schválily klasický mandát. Vždyť tady nejste týden. Vždyť jste tady už opakovaně ve volebním období, takže přece tyhle ty informace máte a i víte, jak často projednáváme mandáty na úrovni výborů. Projednáváme mandáty, jak ty vysílací, tak ty přijímací. Takže tady nikdy nebude počet a v žádné DCA není počet, protože když ta ústava je podobného charakteru, jako je naše ústava, tak o přijímání nebo vysílání vojáků rozhoduje Parlament. A je to tak zcela dobře a myslím si, že nikdy ani nebyla vůle na tomto něco měnit.

To, že pana kolegu Vícha překvapuje délka toho působení? No že vás nepřekvapilo, když jste tady hlasovali pro ty Brity? Že vás nepřekvapilo to, že tady hlasujete vlastně pro desetiletý pobyt u BMATTu ve Vyškově? To vás nepřekvapilo? To vás překvapuje teď? Že jste dvakrát po sobě zvedali jako SPD, nebo Úsvit a SPD, ruku, aby tady byl pobyt britských vojáků po dobu pěti let - jednou a následně v roce 2020 jste to zopakovali? A hlasoval jste pro to tehdy i vy, prostřednictvím paní předsedající. Takže vůbec ta vaše věta, že všichni tady z SPD říkáte, že jste proti jakémukoliv tady pobytu vojáků jakýchkoliv, tak to neplatí. Vždyť jste pro to hlasovali! Tak se nechovejte jako pokrytci anebo populisti. Že teď se vám to nehodí, tak teď budete tady říkat, že tedy zrovna Američany ne? Brity ano, Američany ne? Podívejte se na to hlasování. Vždyť jsem vám tady ta jména včera četla.

K tomu, co ještě tady říkal pan kolega Vích, že jsou tady nějaké slevy na daních. Jasně, vy jste, předpokládám, jako voják byl i v zahraničních strukturách a určitě i víte, pokud jste byl ve Spojených státech, že na základě vaší ID jste mohl v některých obchodech uplatňovat takzvaný military discount. Takže vy to uplatňovat v Americe můžete, ale Američané v Čechách to uplatňovat nemohou? Proč?

To, že nebudou platit za základny? To jsem taky zmiňovala včera. Já myslím, že ten příspěvek Spojených států do obranyschopnosti a bezpečnosti v Evropě je obrovský a bylo by nehorázné, abychom po nich my chtěli platit nějaké další finanční prostředky.

K tomu, co tady zaznělo, že jste údajně měli málo času na to se seznámit s tou smlouvou. Vláda tu smlouvu schvalovala 26. dubna 2023. V ten samý den, 26. dubna 2023, byla zveřejněna na stránkách Ministerstva obrany včetně otázek a odpovědí. Smlouva se, pane kolego Víchu, prostřednictvím paní předsedající, podepisovala 23. května 2023, tedy téměř jeden měsíc po tom, co tu smlouvu jsme zveřejnili. Je to pro vás málo času na to se s tou smlouvou seznámit? Já si myslím, že tady v rámci nějakých čtení a projednávání zákonů toho času míváme mnohem méně. Tady jste měli luxusní čas téměř měsíc.

Dovolte mi ještě reagovat na to, co tady zaznělo včera od pana předsedy poslaneckého klubu Fialy a dneska to v nějaké jiné modifikaci vlastně zopakoval i kolega Vích. Včera tady zaznělo od pana předsedy SPD Fialy, předsedy klubu SPD Fialy, že i Maďarsko přijalo interpretační doložku k DCA. Moji kolegové oslovili své maďarské protějšky a závěr je takový, že to není pravda. Je to lež! K maďarské DCA z roku 2019 žádná interpretační doložka nevznikla. Proč nám tady lžete, kolegové?

Rovněž tvrzení pana Fialy, že si Maďaři vymínili, že velitelem americké základny v Maďarsku bude vždy maďarský důstojník. Vždyť to je legrační. Vy jste to tady řekl teď taky, a to jste plukovník v záloze! Proboha, to je samozřejmé, že to tak bude. Protože když to řeknu na naše poměry, tak pokud bychom se dohodli, že Američani budou třeba mít nějaký sklad v Čáslavi, tak samozřejmě že Čáslav bude i nadále základnou Armády České republiky a jejím velitelem bude příslušník Armády České republiky. Jak vás vůbec mohlo napadnout něco jiného? Proč to tady vlastně zdůrazňujete, že by to mělo být jinak? To by nikoho ani nenapadlo.

Potom jste ještě říkal něco k tomu Slovensku. Tak tady jen abychom si také ujasnili: česká DCA nemá nic o strategickém dialogu s USA jako ta slovenská, protože my už máme takový dialog založený mnoho let. Takže je zcela zbytečné, aby to bylo řešeno v té smlouvě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vaše vystoupení, paní ministryně, vyvolalo jednu faktickou poznámku pana poslance Vícha. Prosím, máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP