(13.00 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Osobně podporuji úpravu občanského zákoníku tak, aby byla narovnána práva homosexuálních a heterosexuálních párů, mimo adopce dětí a zavádějícího názvu jejich vztahu jako manželství. Tradiční rodinu z tohoto pohledu nepovažuji za anachronismus, ale naopak za základní podmínku pro reparaci aktuálně probíhající morální a fyzické devastace naší společnosti.

Na závěr bych chtěl říct, že navrhuji zamítnutí tohoto tisku v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Takže se připojujete už k návrhu, který přednesl pan poslanec Zdeněk Kettner, pan poslanec Dufek a pan poslanec Juchelka, tak si doplním ještě i vás. A na vaše vystoupení jsou tu dvě faktické poznámky, s první vystoupí pan poslanec Kohajda a připraví se paní poslankyně Malá. Než kolega dorazí k pultíku, tak načtu omluvu. Pan poslanec Nacher Patrik se omlouvá od 14.30 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michael Kohajda: Dámy a pánové, pane předsedající, děkuji za slovo. Já jsem se nechtěl zapojovat do této debaty, ale pakliže tady pan kolega Síla, vaším prostřednictvím, říká, že přidělovací komise přidělí při adopci dítě dvěma pedofilům, tak si myslím, že je to opravdu už za hranou, tohleto! To už nemá s racionální diskusí nic společného. A navíc to tedy dosti zpochybňuje práci státních orgánů. Určitě při posuzování podmínek adopce - a já teď nebudu říkat, jestli je stejnopohlavním párům, což není možné, víme - tak přece každá komise racionálně zvažuje objektivně všechny skutečnosti. Tohle si myslím, že je úplně mimo, úplně za hranou. A myslím si, že by to vyžadovalo omluvu. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Malá.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, tohle byla opravdu síla!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak pan poslanec Síla. (Pobavení a smích v sále.) Uvidíme, jestli to bude síla. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já si uvědomuji, že jsem očekával, že kolem toho bude velká diskuse. Ale nicméně vás musím upozornit na to, že Praha se stala vlastně střediskem a takovým, jak oni to říkají, teď je to moderní, centrem prodeje dětí do zahraničí ve spolupráci s ukrajinským pracovištěm, jedním jako, takzvané asistované reprodukce, a nechci tady jmenovat nikoho. A tyto děti, které odcestovaly z naší republiky, nikdo neví, kde skončily. Nikdo nezná, kdo si je vlastně koupil. Mimochodem za jedno takové dítě se platilo 60 000 eur. Nikdo vůbec neví, kde tyto děti skončily. Detektivové to zjišťují a shání informace po celém světě. Podařilo se jim dohledat spoustu, nebo většinu těchto dětí, které třeba byly od nás z té Prahy transportovány do zahraničí. Já nevím, možná se opakuji, znáte asi tu celou aféru nebo ten případ, to se jmenovalo Španěl. Ta aféra se jmenovala Španěl podle prvního takzvaného otce, který si tu byl koupit dítě. To mě vede k tomu, že žádný z nich, z nás v České republice nevíme, co jsou to za lidi, co si tady jezdí kupovat ty děti. Proto jsem použil toho možná expresivního názoru, nebo výrazu, dva pedofilové, na jedné straně. Ale na druhé straně nechci tím napadat v žádném případě naše zákonodárství nebo naši úpravu zákonnou, která má osvojení, adopce a tak dál, má v zákoně upravené tak, že k tomu by nemělo dojít u nás, u našich. Ale jestliže se jednou - (Předsedající: Čas, pane poslanče. Vaše faktická poznámka vypršela.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní poslankyně Ochodnická, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Děkuji, pane místopředsedo. Já jenom velkou, rychlou, krátkou reakci na pana poslance Sílu, vaším prostřednictvím. Přišla mi zpráva od jedné ženy, které si velmi vážím, a ráda bych ji tady přečetla. Já se opravdu modlím, abych jednou neměla dítě, které tohle bude muset řešit. Ne proto, že bych ho neměla ráda, ne proto, že by myslím bylo něco méně, ale aby tohle nikdy nemuselo poslouchat. Nikdy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Malá.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já mockrát děkuju. Já bych chtěl jenom v rámci férové debaty na pana poslance Sílu, vaším prostřednictvím. Spousta gayů a leseb, které ke mně chodí do kanceláře a lobbují za manželství pro všechny, nechce surogátní mateřství. Je proti tomu a je proti tomu, aby surogátní mateřství bylo. A chtějí také, aby bylo uzákoněno, aby nějaký zákon v České republice fungoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Malé a bude následovat faktická poznámka paní poslankyně Válkové. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Tak já jsem velmi ráda, že pan poslanec Síla tady citoval informace, které načerpal z kulatého stolu, který jsme pořádaly s paní profesorkou Válkovou na téma náhradního mateřství. A myslím si, že právě to je ten důvod, proč je potřeba náhradní mateřství v České republice upravit, aby se s dětmi nemohlo obchodovat. Ale na druhou stranu nemůžete vylít s vaničkou i dítě a neumožnit neplodným párům mít děti. My jsme se opravdu tady už asi zbláznili.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak děkuji. A nyní vystoupí paní poslankyně Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Odbíháme trošku od tématu, byť s tím některé obavy úzce souvisí, myslím s institutem náhradního mateřství. Tak pro uklidnění chci říct, že tady určitě, protože když jsme slyšeli, že Ministerstvo spravedlnosti někdy na jaře připraví věcný záměr úpravy náhradního mateřství, tak na tom kulatém stole, který proběhl 22. června, čili minulý týden, jsme se s tím nespokojili. Takže vznikne pracovní skupina, ta bude paralelně pracovat jak na definici náhradního mateřství, nad tím jsme se napříč politickým spektrem všichni, a také přítomní na tom kulatém stole odborníci, shodli, že současná šedá zóna, která využívá až zneužívá absence toho pojmu náhradní mateřství, který by byl definován v občanském zákoníku, potřebuje co nejrychleji tu definici vygenerovat a současně nastavíme ty zdravotní parametry tak - já bych to trošku upřesnila, že bude to samozřejmě dostupné těm neplodným párům, které prokážou, že využily všechny jiné cesty, které by mohly vést ke zplození dítěte. A tohle je vlastně pro ně takové - (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) - v trestním právu se říká i ultima ratio, prostředek nejzazší, a pokud se to doloží, tak samozřejmě - (Předsedající: Čas.) Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já děkuju za dodržení času. A nyní se vracíme do obecné rozpravy a vystoupí paní poslankyně Golasowská Pavla.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych se já také vyjádřila k návrhu, který tady diskutujeme. Můj projev nebude emotivní, bude spíš věcný, neboť bych tady chtěla představit argumenty, proč nejsem pro manželství pro všechny.

Jak už tady zaznělo, i ten název je zavádějící, protože to není manželství pro všechny, ale je tady návrh, aby z manželství jako svazek muže a ženy bylo doplněno také o manželství pro homosexuální páry. Takže od propagátorů návrhu umožňujícího manželství osob stejného pohlaví sdružených v iniciativě Jsme fér, slýcháme řadu argumentů... (Odmlka kvůli hluku.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, paní poslankyně, i vám se budu snažit vytvořit prostor a poprosím kolegy a kolegyně, aby se ztišili. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP