(13.40 hodin)
(pokračuje Romana Bělohlávková)

Pan profesor Noland (?) řekl: "Rodičovství homosexuálních párů je obrovským a riskantním sociálním experimentem, jehož výsledky se začnou projevovat plně až po další generaci." A to je opravdu vážné prohlášení a je třeba ho mít na paměti.

A protože jsem příběhem začala, tak si dovolím příběhem také skončit. Opravdu mi velice vadí a trápí mě relativizace hodnot, na kterých je postavena naše evropská civilizace. A tím příběhem je jeden docela obyčejný... (Odmlka pro velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, paní poslankyně, rozumím. Poprosím zase kolegyně a kolegy, aby se zklidnili a mohla jste pokračovat v méně hlučném prostředí. Děkuju, kolegové.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Je to příběh jednoho devítiletého chlapce a jeho babičky. Tenhle klouček přišel ze školy a brečel. Babička z toho byla překvapená, protože jinak je to takový veselý klučina. A tak se ho ptala, Pepíku, co se stalo? A Pepík říká, babi, jsem já kluk? A babička říká, Pepíku, to víš, že jseš kluk! A babi, jseš si jistá? A babička říkala, no, Pepíku, jsem si jistá - jako kluk ses narodil, jako kluka jsme tě pokřtili a jako kluka tě teď oblékáme a chodíš do školy. A Pepík říkal, víš, babi, ale paní učitelka říkala, že jsou kluci, kteří jsou vlastně holky, a holky, kteří jsou vlastně kluci. A babi, jseš si opravdu jistá, že já jsem kluk?

Víte co? To je přece špatně! Jako můžeme mást hlavy dospělým lidem, kteří mají svoje názory a kteří si mohou informace ověřovat. Ale pro mě to, že paní učitelka ve třetí třídě takhle zpochybňuje dětem jejich identitu, je naprosto nepřijatelné, trestuhodné. A moc doufám, že se nedožijeme toho, že to bude standardní přístup na našich školách.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolal jednu faktickou poznámku pana poslance Berkiho.

 

Poslanec Jan Berki: Pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, vaším prostřednictvím si dovolím poslankyni, kolegyni, ubezpečit o dvou věcech. A prosím, ubezpečuju o tom i celou společnost. Já jako gay rozhodně nikomu neberu duhu. Prosím, užívejte si ji, kdo chcete, jak chcete!

A ještě upozorním na jednu věc. Opravdu jako gay netoužím po tom být v této společnosti VIP kvůli své orientaci. Ubezpečuju vás, že dokonce ani netoužím po žádném mimořádném zacházení. Jediné, co chci, je být plnohodnotným členem této společnosti!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Balaš nyní vystoupí s faktickou poznámkou. Než tak učiní, načtu jednu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Nacher Patrik od 13.30 do 14.30. A nyní faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím bych se jenom rád zeptal paní poslankyně, jestli to je ta Katie Noland, která podporu manželství stejnopohlavních přirovnala k podpoře ISIS? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou je paní poslankyně Bělohlávková. Prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Musím říct, že o tomto nevím. Já umím říkat, že i nevím. Takže opravdu nedokážu se k tomuto vyjádřit. Zkrátka nevím o tomto.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vracíme se do rozpravy. Nyní vystoupí paní poslankyně Bačíková Jana. Jenom upozorním, že budeme jednat do 14 hodin, kdy přerušíme. Ve 14.30 budou pokračovat ústní interpelace a následně, jak se zdá, tak neprojednáme tento bod ani bod 74, tak oba budou pokračovat od 18 hodin.

Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Bačíková: Děkuji. Vážený předsedající, ministři, dámy a pánové, chci se s vámi podělit o své obavy ohledně rozšíření instituce manželství na všechny lidi bez ohledu na jejich sexuální orientaci. I když respektuji práva každého jednotlivce a jeho právo na lásku a oddanost, musíme si položit otázku, jaký dopad by měla tato změna na naši společnost jako celek a zda je nutná opravdu v takovém rozsahu.

Tradiční manželství jakožto instituce má své kořeny v tisícileté historii a kultuře a po generace je vnímáno a zakotveno jako svazek muže a ženy. Manželství je a bylo utvářeno zásadami a hodnotami, které zohledňovaly zájmy rodiny, společnosti a její budoucnosti. Pro manželství byly stanoveny určité normy a povinnosti, které měly poskytovat stabilitu a ochranu pro páry a případné potomstvo. Ostatně potomstvo a podpora byla jedním z cílů ochrany institutu rodiny a také klíčovým zájmem státu a společnosti. Pokud když ale hovoříme o rozšíření manželství na všechny, zvažme dopad na tyto tradiční hodnoty. Sňatky pro všechny by mohly vyvolat otázky ohledně ztráty identity, manželství a jejho zvláštního postavení v naší kultuře. Navíc zavádění nových norem manželství by mohlo mít vliv na stabilitu tradičních manželských svazků a rodin.

Dalším neopomenutelným bodem, který je třeba zvážit, je samozřejmě otázka rodičovství a výchovy dětí. V tradičních manželstvích byla biologická rodičovská pouta jasná a jednoznačná. S rozšířením manželství na všechny by se však mohla otevřít debata o právech a zájmech dětí a o jejich vztahu k biologickým rodičům.

Nevyhýbejme se těmto otázkám, neberme je na lehkou váhu. Je důležité pečlivě zvážit dopad našich rozhodnutí na celou společnost a na budoucnost našich rodin a dětí.

Chápu však, že není optimální, že dnes registrované partnerství neumožňuje získat některá práva, která jsou velmi praktická pro společné soužití, a bylo by opravdu fér, aby tato práva mohli využívat. Jedná se například o společná jmění, společná nájemní práva a tak podobně. K tomu ale není potřeba rozmělňovat pojem manželství, ale postačí úprava aktuálně nedostatečných práv registrovaných partnerů. Věřím, že tak dojde k širšímu společenskému konsenzu.

Nakonec chci zdůraznit, že vyjadřování nás, kteří máme vůči sňatkům pro všechny výhrady, neznamená nenávist nebo diskriminaci. Může to být spíše výraz obavy o zachování tradic a hodnot, které jsou nám drahé. Je důležité, abychom byli schopni otevřeně diskutovat o těchto otázkách a hledat kompromisy, které budou respektovat potřeby a hodnoty všech členů naší společnosti. Teď vám chci poděkovat za pozornost, že jste mi umožnili vyjádřit své obavy, a nechť máme všichni na srdci blaho při hledání spravedlivé a vyvážené rovnováhy ve vztahu k manželství a rodině. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí v pořadí paní poslankyně Nováková. Než tak učiní, načtu dvě omluvy. Paní poslankyně Opltová Michaela se omlouvá do 15 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Svoboda Pavel od 17 hodin do 19 hodin z pracovních důvodů. Mám tu jedno zrušení omluvy, a to paní poslankyně Pošarové.

A jenom ještě upozorním, že hlasuji s náhradní kartou číslo 20.

Paní poslankyně, prosím, máte prostor.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážené kolegyně, vážení kolegové, debatujeme tady o tom již dlouho a je to správné, ačkoliv mnozí si myslí, že toto téma nemuselo být vnášeno do společnosti právě teď, že tu společnost možná rozděluje na základě úplně jiných půdorysů, než nás rozdělují nebo spojují obavy z velmi důležitých věcí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP