(14.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Opět odpověď přijde v souladu s jednacím řádem písemně. A nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Kohoutek, poté Martin Kukla. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji. Vážený pane premiére, jsem z nádherného města na Labi, města Děčín, které je nejseverněji položené okresní město v České republice. V celé své historii bylo spjato s řekou Labe. Splavnost řeky Labe a tím i její využitelnost k přepravě se zvyšujícím se suchem a dalšími klimatickými změnami rapidně klesá, kdy v posledních letech je Labe v úseku od střekovských zdymadel ke státní hranici splavné maximálně tři až čtyři měsíce v roce. Řešení k celoroční splavnosti se jmenuje plavební stupeň Děčín. Tento plavební stupeň Děčín nemá být postavený a lokalizovaný přímo v Děčíně, ale až několik kilometrů pod Děčínem v oblasti Dolního Žlebu.

Proč mi záleží na rozvoji lodní dopravy na Labi? Odpověď je jednoduchá. Tím, že řeka Labe je díky neexistenci plavebního stupně od střekovských zdymadel v průměru splavná tři, maximálně čtyři měsíce v roce, blíží se zcela jistě zánik českého lodního průmyslu, na který jsou navázány na Děčínsku stovky, možná až tisíce pracovních míst. Rozvoj lodní dopravy díky plavebnímu stupni Děčín by nejen pro Děčínsko přivedl nová pracovní místa, a to nejen v oblasti rejdařství, ale i v oblasti turistického ruchu v samotném městě, kdy při zvýšení hladiny řeky a její celoroční udržitelnosti by mohl být v městě Děčín vybudován nádherný přístav s marínou pro osobní lodě. Zároveň by významně podpořil místního výrobce velkoobjemových tlakových nádob, které již dnes dodává do celého světa. Bohužel však není výjimkou, že tyto velkoobjemové tlakové nádoby čekají na dodávku svým zákazníkům - často i půl roku - na zvýšení hladiny řeky, neboť neexistuje jiný způsob dopravy než lodní cestou. Zajímá mě tedy, zda vy osobně jako premiér vlády České republiky, ale i celá vláda podporujete výstavbu plavebního stupně Děčín a jaké kroky jste za téměř jeden a půl roku vašeho mandátu podnikl k jeho úspěšné realizaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Opět konstatuji, že odpověď bude zaslána písemně v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

Nyní vystoupí pan poslanec Martin Kukla, a poněvadž byla stažena následující vylosovaná interpelace, bude mít i tu interpelaci následující. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Vážený, opět nepřítomný pane premiére, dívám se do programového prohlášení vaší vlády a nestačím se divit. Je to jako krásný sen, ale realita je úplně opačná, nehledě na to, že programové prohlášení jste raději po roce přepracovali, protože jste tomu asi sami nevěřili. Děláte si z nás srandu? Děláte si srandu z lidí v České republice, z obcí a krajů? Teď vám přečtu citaci z vašeho programového prohlášení. V kapitole regionální a místní rozvoj, cituji: "Udržíme stávající financování obcí a změníme rozpočtové určení krajů na základě shody Asociace krajů a navýšíme celkovou alokaci." Když se podívám do historie, tak se navyšovalo pouze za vlády Andreje Babiše. Rozpočtové určení daně se od 1. 1. 2021 pro obce zvedlo z podílu 23,58 na 25,84 a pro kraje se toto směrné číslo zvedlo z 8,92 na 9,78. Minulá vláda byla pro obce a kraje velmi štědrá a bylo to díky EET, kontrolnímu hlášení a již zmiňovanému zvyšování směrného čísla.

A co děláte vy? Já jsem se podíval do konsolidačního balíčku, ale vy jste při představování jaksi utajili, že se chystáte rozpočtové určení daně pro obce a kraje snížit. Když se podívám na ta čísla, tak ze současných 25,84 pro obce plánujete na rok 2024 snížit na 25,72 a na rok 2025 dokonce na 24,47 %. (Čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane poslanče, to byla ta první interpelace, a poprosím vás, přistupte ke své druhé vylosované interpelaci. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo. Vážený, opět nepřítomný pane premiére, nevím, jestli není zbytečné tady interpelovat, nejste tady vy, není tady ani nikdo z vlády, když se za sebe podívám, je nás tady pár poslanců, ale i tak přednesu svůj dotaz.

Opět se podívám do programového prohlášení vlády, co slibujete lidem, a porovnám to se skutečností, co se tady v Poslanecké sněmovně za poslední dva roky událo. Zrušili jste EET a přišli jste o desítky miliard korun do státního rozpočtu. Navýšili jste si počet politických náměstků, navýšili jste si počet ministrů, udělali jste dvojí zdanění a takzvaná windfall tax, kterou jste naplánovali 100 miliard v letošním roce do daňových příjmů, nyní se už odhaduje někde kolem 30 až 40 miliard, a to kdoví jestli. Zastropovali jste energie, ale nemyslím si, že by to lidem nějak pomohlo. Přidali jste si sami sobě a návrh bývalého premiéra Andreje Babiše na zmrazení platů jste poslali k vodě. Snížili jste valorizaci důchodů, rušíte pobočky pošt a finančních úřadů. A co dál? Nejsou léky, převážně antibiotika. Trvá to už velice dlouho. No, díky bohu, že nepokračuje covid, protože nevím, jak byste ho vy zvládli.

Další věc - když se podíváte, co chystáte. Začínáte diskutovat navýšení daní, zrušení podpory stavebního spoření, navýšení odvodů pro živnostníky, navýšení daně z nemovitostí, snížení již zmíněného rozpočtového určení daně pro obce a kraje. Ale hlavně že tu máte Deštník proti drahotě, kterým lidem pomáhá. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a opět konstatuji, že vám bude odpovězeno písemně v souladu s jednacím řádem do 30 dnů.

Nyní vystoupí paní poslankyně Lenka Knechtová a poté se připraví paní poslankyně Monika Oborná. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, vážený pane premiére, členové církví a náboženských obcí v týdnu vyzvali k odvolání organizace Aliance pro rodinu ze struktur státu. K tomu připojili petici, kterou za pouhý den podepsalo přes devět tisíc lidí. Podle vyzyvatelů organizace mimo jiné šíří morální paniku a davovou hysterii. Pozorujeme, že se snaží dosáhnout cílů, které jsou proti náboženským hodnotám, stojí ve výzvě. Pane premiére, jaké je skutečné zapojení organizace Aliance pro rodinu do státních struktur a do státních orgánů? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Opět bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem písemně.

Nyní vystoupí paní poslankyně Monika Oborná. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vládní plán na vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky je podle ministra Zbyňka Stanjury vyvážený. Ona vyváženost má spočívat v tom, že pokud dnes klient za předčasné splacení hypotéky zaplatí administrativní poplatek maximálně 1 000 korun, nově by hradil až 2 % ze zbývající nesplacené částky úvěru. Bez jakýchkoliv pochyb je tato novela výhodná, ale výhodná pro banky a nevýhodná pro klienty. O nějaké vyváženosti tedy nemůže být vůbec řeč. Zásadní změnu vláda navrhuje mimochodem v rámci změn penzijního spoření, a to v době, kdy je o hypotéky menší zájem a lidem se díky vámi nezvládnuté inflaci zvedají náklady.

Pane premiére, jste si vědom toho, že návrhem na zpoplatnění předčasného splacení hypoték snižujete konkurenci mezi bankami na hypotečním trhu, hypotéky tím dál zdražujete lidem a podporujete další již tak vysoké zisky bank? Chtěla bych se vás zeptat, co vás a vaši vládu k tak nemravnému návrhu vede? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět bude v souladu s jednacím řádem odpovězeno písemně do 30 dnů.

Nyní vystoupí pan poslanec Radek Koten, který byl vylosován s další interpelací. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. No, tak velká losovačka jak v Karlových Varech to není, ale dobře, jsem za to rád. Každopádně pana premiéra nepřítomného bych velice rád interpeloval ohledně obrovsky vysokých cenových stropů na energie. Osobně si myslím, že je čas na přehodnocení těchto stropů, protože ceny energie v celé Evropě nebo cenové stropy nebo ty reálné ceny jsou daleko nižší než v České republice. Například v Německu to bylo zhruba 3,50 korun za kilowatthodinu, na Slovensku to je 1,50 korun za kilowatthodinu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP