(16.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Podle mě je to legitimní debata, není jiná situace. A když už vytahujete daňové zákony, které s tím nesouvisí, tak si vzpomeňme, kdo navrhoval zrušit daňovou výjimku na hypotéky v minulém volebním období a čí pozměňovací návrh - bylo to ODS - abychom ji zachovali, když jsme to snížili. Takže to je daňová podpora těm, kteří platí hypotéku, a vy jste navrhovali, když jste byli ve vládě, tuto daňovou výjimku buď zrušit, nebo ještě více omezit. Ale tohle není debata o daních, je to debata o tom, kdo ty náklady zaplatí, jestli všichni, nebo část. Ta debata je legitimní, my připravíme zahraniční vzory pro ty, kteří mají zájem. Určitě to není návrh bank.

Jinými slovy, vy říkáte, že v minulém volebním období to psaly banky pro vaše poslance. Já si to nemyslím, ale pokud přijmete tu logiku, tak v logice každý, který v tomto něco navrhne, je zlobbovaný bankami. Tak zkuste, pokud je to pravda, ověřte si to ve svém klubu. Já myslím, že to tak není. Není to ani teď.

A o těch parametrech je to legitimní debata. Já říkám, já jsem připraven debatovat i o tom, že kromě těch procent bude strop i v korunách, ale zase, to musím říct, to jsou ty větší hypotéky. (Předsedající upozorňuje na čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě interpelace pana poslance Kotta na pana ministra Výborného. Pana poslance zde ale nevidím, jeho interpelace tedy propadá.

Na řadě je paní poslankyně Malá, která interpeluje pana ministra Stanjuru. Připraví se pan poslanec Novák. Prosím.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuju za slovo, paní předsedající. Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové. Já bych ráda využila tohoto prostoru pro interpelaci na pana ministra Stanjuru. Ráda bych ho požádala o vysvětlení jeho neúčasti na středeční tiskové konferenci vlády k daňovému balíčku a zvýšení rodičovského příspěvku. Mě by zajímalo, jak je možné, že ministr financí na takto zásadní tiskové konferenci nebyl, a to pozor, ještě z důvodu účasti na shakespearovských slavnostech na Pražském hradě. Já si pokládám otázku, jak je to možné, že právě ministr, který je zodpovědný za danou problematiku, upřednostní účast na slavnostech před takto důležitou tiskovkou, a to v době ekonomické krize.

Tuto otázku si nepokládám jenom já, ale také občané České republiky, a určitě by chtěli znát vaši odpověď. Je sice hezké a samozřejmě je to správné, že jste byl na bodech, které se týkaly Ministerstva financí, na vládě, ale myslím si, že byste, pane ministře, měl mít především zájem na tom, abyste svá stanoviska a předkládané body osobně vysvětlil všem občanům České republiky, a to právě na tiskové konferenci, která k tomu byla určena.

Mě by zajímalo, jestli nemáte pocit, že byste tam měl být osobně, měl byste to osobně zvládnout a přímo prezentovat svá stanoviska právě občanům České republiky, protože jste to byli přece vy, kdo slibovali před volbami lepší a jasnější komunikaci. Je to tak. Pokud by se něco takového totiž stalo za vlády premiéra Andreje Babiše, tak byste to byl nejenom vy, ale celá tehdejší opozice, kteří by křičeli a nenechali by na nás niť suchou. Děkuji za vysvětlení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr je připraven s odpovědí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Samozřejmě odpovím, ale název interpelace je daňový balíček, tak jenom abychom si řekli, jak se ty otázky... Já se fakt nebudu zpovídat, páni poslanci, opravdu ne.

Já jsem byl řádně omluven u pana premiéra. To je ten, který organizuje a vybírá členy vlády, kteří jdou na tiskovou konferenci. Tečka. Za druhé, ozdravný balíček prošel ve znění, které jsme připravili -náctého května. Vy sami jste ironizovali, jak to bylo dlouhé, že to bylo příliš detailní. Za třetí, ten správný okamžik nastane v Poslanecké sněmovně, až to začneme projednávat. To si myslím, kdo chce psa bít, ten si hůl najde. Nemám víc, co bych k tomu dodal.

Z vaší interpelace se daňového balíčku netýkalo vůbec nic, přestože jste tu interpelaci nazvala Daňový balíček. Mně to nevadí. To je všechno, co bych k tomu řekl.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Má zájem paní poslankyně o doplňující otázku? Není tomu tak.

Nyní je tedy na řadě pan poslanec Novák, který také interpeluje pana ministra Stanjuru. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Pane ministře, fungování vašeho rezortu v poslední době bohužel připomíná úklid vysavačem. Vámi připravený rozpočet na tento rok nefunguje ani na straně příjmů, ani výdajů. Připravovaný daňový balíček, včera projednaný vaší vládou, reálně útočí na úspory našich občanů, ne na stále větší nároky na provoz státu. Ministerstva nechtějí a neumějí šetřit a vy bohužel asi nemáte koaliční sílu na to, abyste mohl fungovat jako řádný hospodář.

Nově nastavené zdroje, jako je windfall tax, nejsou naplněny, a tak sbíráte maximum dividend ze státních organizací ne na další rozvoj a investice, ale na provoz státu. Naprosto lavinovitě stahujete maximální dividendy ze státem řízených institucí, abyste doslova látali díry v rozpočtu, které jste vytvořili, a to bez ohledu na to, že tyto podniky budou potřebovat prostředky na další rozvoj a investice. Kde prosím vezmete jako řádný hospodář chybějící prostředky na rozvoj těchto firem? Jak víte, že příští roky budou pro tyto firmy stejně příznivé?

Přitom, jak už jsem dnes sděloval panu premiérovi, vaše vládní většina v Poslanecké sněmovně brání projednání novely zákona o platebním styku v oblasti práva na bankovní účet pro podnikatele. Ten by prostřednictvím podnikajících firem mohl přinést naprosto reálné příjmy do systému sociálního zabezpečení a také odvodů daní, zejména v oblastech, kterým se vaše vláda alespoň proklamativně chce tak intenzivně věnovat, tedy v nových technologiích a inovacích.

Pane ministře financí, jaké kroky prosím navrhnete, aby se Ministerstvo financí chovalo jako řádný hospodář, podporovalo rozvoj a inovace v oblasti finančních technologií 21. století, a především firem, které v něm podnikají, a zároveň nepoškozovalo svým prozatím hokynářským způsobem podnikatelské prostředí? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Prosím pana ministra. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Je škoda, že pan poslanec má špatné informace. Za prvé, každý měsíc reportujeme plnění státního rozpočtu. Podívejte se na straně výdajů, zda procento výdajů je vyšší, než je rozpočtované. Není, tak jak můžete říct, že to neodpovídá rozpočtu? Na straně příjmů celou dobu říkám, že některé příjmy nejsou kontinuální, nejsou měsíční na rozdíl od některých výdajů. To je pravda. Takže počkejme na příští pondělí, kdy bude reportován jako každý měsíc, první pracovní den, výsledky za první pololetí. Já jsem se domluvil, že 18. července na rozpočtovém výboru přineseme kvalifikovaný odhad příjmů do konce roku, protože po šesti měsících se to dá už lépe odhadnout. Budeme mít kompletní data daně z příjmů právnických osob, budeme mít přehled, kolik bude windfall tax. Uvidíme. Řekli jsme v posledním materiálu, který jsme předkládali, bylo v materiálu 44 miliard, když jsme předkládali zákon, který umožnil stanovit maximální výkupní cenu, odvody z vyrobené megawatthodiny. To jsme 18. července schopni. Pak se bavme o tom, jestli jsme to trefili, nebo netrefili.

Obecně platí, vzpomeňme si na debatu v září - a já nechci vytahovat z vašich vystoupení ty katastrofické scénáře před zimou - ale pokud chceme být objektivní, na přelomu srpna a září byla cena vyrobené megawatthodiny i 1 000 eur. Všechny výpočty, které byly známy v srpnu a v září, kdy rozpočet šel sem, pracovaly s kvalifikovaným odhadem, že cena letos bude 350 eur za megawatthodinu. Naštěstí není. Tak já si nemyslím, že by si měl někdo stěžovat. Díky tomu odvod z vyrobené megawatthodiny, protože jsou levnější, není tak vysoký, ale současně platí, že nejsou tak vysoké kompenzace.

Na druhé straně jsme rozhodli, a nebyli jsme kritizováni z opozice, že budeme platit 15 měsíců, respektive 16 měsíců, obnovitelné zdroje, které se platily celou dobu 495 korun za spotřebu megawatthodiny pro domácnost krát 1,21 % DPH, 600 korun, a to je v rámci těch kompenzací.

Dividendy - jestli narážíte na to, že jsem dal protinávrh na vyplacení 100 % čistého zisku, za vaší vlády to bylo víc než 100 %. Minulý rok jsem tady několikrát slyšel vystoupení pana poslance Babiše, který doporučoval, abychom vyplatili nerozdělený zisk. Tak platí, že má jít pro nerozdělený zisk, který je mnohem vyšší než 100 % zisku za loňský rok, nebo neplatí? Já nevím, já si myslím, že nemůžeme chtít obojí. Kritizovat, že nevyplatíme víc, a když vyplatíme méně, kritizovat, že jsme vyplatili hodně. Samozřejmě to můžete kritizovat, ale nedává mi to logiku. Rozdíl byl 20 % čistého zisku. My jsme loni upravili instrukce, které byly za vaší vlády, které říkaly až 100 %, my jsme dali 80 letos díky tomu, že platíme POZE, platíme kompenzace, zlepšili jsme podmínky pro příspěvek na bydlení, to všechno stojí desítky a desítky miliard ze státního rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP