(10.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

V této době takzvané poptávkové inflace dávala smysl určitá opatření i ve smyslu národních bank, nicméně to se postupně začalo překlápět do pozice inflace nabídkové, a to je to, kde tento kabinet zaspal. Neodchytili jste správný okamžik. Vy jste zapomněli, že vládnete, a stále jste jeli v té marketingové ekonomii, kdy jste pouze sdělovali: jedná se o Babišovu drahotu, všechno vyřeší centrální banka, ona za to zodpovídá, ona bude zvedat úroky. Tleskali jste u toho a podcenili jste - a to si přiznejme - fiskální nástroje, ať už rozpočtového charakteru, nebo regulatorního charakteru, což jsme třeba udělali my ještě na konci roku 2021, kdy jsme zatáhli za ruční brzdu a dali jsme DPH za energie za nulu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, pane místopředsedo, ale hluk v sále je opravdu neúnosný. Poprosím tedy kolegyně a kolegy, aby, pokud chtějí cokoliv řešit, přesunuli své rozhovory do předsálí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A to, co je základem, je to, že jste neuvěřitelným způsobem podcenili energetická opatření, zejména z časového úhlu pohledu, ale popravdě řečeno, i potom z úhlu pohledu zastropování. K tomu dojdu.

Takže v době energetické krize, sílící energetické krize, jste nezvládli udělat klíčová opatření, v důsledku čehož jsme za rok 2022 měli nejvyšší nárůst cen energií v celé Evropské unii. Ano, vy jste to sice zpochybňovali přes různé statistické úřady a tak dále, ale když se podíváme na aktuální data od těch, kteří vytváří tyto analýzy, a to jsou instituce, které vytvořili regulátoři středoevropští, tak podle toho takzvaného HEPI koeficientu, Household Energy Price Index, jsme za prvních šest měsíců, dobře poslouchejme, za prvních šest měsíců měli pětkrát nejvyšší cenu elektřiny z celé Evropské unie přes kupní sílu a pouze jednou jsme byli na druhém místě.

Já tím jenom chci říct, že toto všechno jsou plody roku 2022, kdy se zastropovalo pozdě a nedostatečně, a to jsem - nejenom že jsem to zde říkal já snad stokrát, toto zkonstatoval i ten, který není v našem fanklubu, a to je bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok, který jasně řekl, že zastropování přišlo pozdě, a pozor, že bylo příliš vysoké, a pozor, že to mělo negativní vliv na inflaci. Znovu říkám, u té inflace se musíme chvíli zastavit.

Pan ministr Síkela se nám smál celý rok 2022 až do zásahu v srpnu roku 2022, kdy jste pochopili, že situace je tristní. Pan premiér mu odebral agendu dost potupným způsobem a nový tým na Úřadu vlády začal konečně už něco tvořit. Nicméně jak už jsem říkal, ta správná doba se prošvihla. Můžeme si tady vybavit, jak jsem zde vybízel, ať zrušíme zavčasu platby za obnovitelné zdroje, jak jsme vybízeli, abychom zastropovali u výrobců. Ne, nechali jste je vydělat extrémní peníze, komplikovaně jste je začali danit, dodneška jste ty peníze nevybrali a pochopitelně toto všechno bylo proinflačního charakteru.

Mimo jiné, když už jsme u těch zastropování, víte, jak je to na Slovensku? Na Slovensku prodloužili strop na cenu elektřiny na úrovni necelých 1 500 korun za megawatthodinu, hovořím o ceně silové energie, a to až do roku 2027. Tam to potom nepatrně navyšují až na 1 700 korun. U nás je ten strop stále nastaven na úrovni 5 000 korun za megawatthodinu, takže nedivme se, že jsme zde měli a máme extrémně vysoké ceny energie, které samozřejmě mají velký vliv na inflaci, a od toho se potom odvíjí i další ukazatele - nejvyšší pokles reálné mzdy v zemích OECD a nedobré vyhlídky jsou rovněž s hrubým domácím produktem. My a Španělsko máme zatím hrubý domácí produkt v horší pozici, než tomu bylo v době předcovidové.

A do toho všeho se nám začal hroutit rozpočet, opět mimo jiné v důsledku marketingové ekonomie v podání ministra financí. První signály už byly v roce 2022, ale tam jste to ještě hodili na nás. Vaším cílem bylo zejména ukázat, že dokážete uspořit to, co jste naslibovali před volbami, a místo určitého konzervativního pohledu na situaci jste vytasili optimistický scénář, i když už v lednu, v únoru, v březnu, když jste to dávali dohromady, nebyla ta situace jednoduchá, minimálně z úhlu pohledu energetiky, ale rovněž už začala válka.

Vzpomínejme si na to, jak se zde čarovalo tehdy se zdroji, respektive s platbami za obnovitelné zdroje energie, případně se zdroji z Ministerstva dopravy, platby České pošty povinné a tak dále. Varovali jsme před tím a tak dále. Nevytvořili jste si žádnou rezervu. Ano, uznávám, pak přišla válka, museli jste řešit i jiné věci, a to logicky stálo celou řadu peněz, ale popravdě řečeno, to jsme my v době covidové dělali taky. A co jste dělali vy? Smáli jste se nám v době covidové. Tvrdili jste, že jste to vyřešili. Konečně výsledky hovoří za vše. Rok 2022 dopadl schodkem 360 miliard, mimo jiné takovým, který jsme - nevědomi si samozřejmě války, energetické krize, ale zase jsme to dělali ještě v době covidové, takže tam byl jiný problém, tak jsme odhadovali i my.

To, co je horší, že jste se nepoučili ani do roku 2023, a já za chvíli k tomu konsolidačnímu balíčku roku 2024, protože ono je to s tím samozřejmě spojené. Úplně stejné chyby. Jenže tady už to nemůžete na někoho hodit jako rok 2022. Tady už je to celé vaše práce a celé vaše odpovědnost. Místo abyste se na to dívali konzervativně, zejména na příjmy, abyste je rozumně naplánovali, tak jste se opět dívali optimisticky. Naprosto jste nezvládli odhad růstu hrubého domácího produktu a z toho odpovídající příjmy, takže za prvních pět měsíců už jste měli jeden měsíc zpoždění v rámci příjmů a to už je nedohnatelné, to se dohnat prostě nedá.

Mimo toho - navzdory našemu varování - jste do rozpočtu začali dávat věci, které byly buď švindlem, nebo jasnou lží, nebo jakýmsi trikem. Ono je celkem jedno, jak to nazveme, ale v každém případě jste tam nasázeli věci, před kterými vás varovali odborníci, před kterými jsme vás varovali my, o kterých jste museli vědět, že nastanou. Není možné, abyste tam dali 50 miliard korun jakožto zdroje, které si stáhnete z Modernizačního fondu, když vás předtím všechny varovali, že to možné není. Kdyby to byla prosím pěkně miliarda, já bych tomu rozuměl, něco risknete, možná 5 miliard v této mimořádné době, ale dát tam 50 miliard korun je buď totální nekompetence, anebo jste to udělali záměrně. Ale je to úplně jedno, jak jste to udělali, ale podstatné je to, že vám dneska ty peníze chybí, a vy to velmi dobře víte. Nechápu, proč jste tam nedali 15 miliard korun, alespoň 15 miliard korun na valorizace, když ještě v lednu roku 2023 ministr práce a sociálních věcí tvrdil, že se bude valorizovat podle stávajícího schématu. Pak jste to za několik dní samozřejmě všechno změnili, ale i tak tam těch 15 miliard korun nakonec bude, ty vám samozřejmě budou chybět. Proč jste to neudělali? Proč jste tam nedali ty peníze? Nebo se vám to zdálo, že to je pod rozlišovací schopnost? Tak to je 50 miliard, 15 a můžeme jít dál.

Vzpomeňte si, jak jsme se hádali o zdroje na Státní fond dopravní infrastruktury. Vy jste se chlubili na jednu stranu, že budete více investovat do rozvoje dopravy. Ve finále jste tam dali méně, než jsme dávali my, a zbytek si Státní fond dopravní infrastruktury půjčuje. Ano, teď se schválil úvěr ve výši tuším 24 miliard korun. Tak to je ta vaše politika. Na jednu stranu odeberete, na druhou stranu si to vezmete za úrokovou sazbu více jak 4 %. A já to říkám proto, že se tím stáváte nedůvěryhodní. Takže se nedivme, že nikdo nevěří tomu - z gramotných lidí - že se vám ta konsolidace, kterou představuje ten rok 2024, 2025 a tak dále, podaří. Je to pořád stejné. Nebude to fungovat tak, jak jste to naplánovali. Ono to nemůže ani fungovat, protože to nezvládáte. Ten celý konsolidační balíček, jak ho nazýváte - my to nazýváme daňovým balíčkem, a za chvíli vysvětlím proč - je celý postaven na vodě, úplně totiž stejně jako v roce 2022, 2023.

Dále je třeba říct, a nechápu, že vás to nechává klidnými jak želvy, jaká je struktura hrubého domácího produktu, protože od toho se bude odvíjet budoucí příjem. Co dneska táhne hrubý domácí produkt? Táhne ho výdaj státu ve smyslu spotřeby, investice státu, i když je to třeba na úvěr, ale zaplaťpánbůh alespoň za to, nikoliv spotřeba domácností, logicky, protože ty šetří, nikoliv investice domácností - kdo by si dneska půjčoval za ty šílené úrokové sazby, které jsou někdy přes 7 %? - a rovněž ne investice firem. To intuitivně i člověk méně gramotný musí vidět, že není zdravá struktura. Ano, něco se dohání saldem exportu a importu, ale to je do značné míry dáno tím, že klesá poptávka po zahraničním zboží, protože lidé nemají tolik peněz. To znamená, to vůbec není dobrá zpráva, protože i s ohledem na budoucnost nevím, na čem budeme stavět budoucí příjmy. Logicky opět na HDP a podívejme se, co jste udělali v roce 2023. Hrubě se vám to rozjelo. A právě díky tomu, že hrubý domácí produkt tolik neroste, tak logicky nemáte ty příjmy. Já se ptám, z čeho je budete mít v příštích letech, když už dneska není na to zaděláno? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP