(13.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A slovo k reformě: samozřejmě žádná reforma to není. Žádná reforma to není. Tady je zajímavý článek - titulek: "Jurečkova drahá úspora. Stát kvůli zrušení mimořádného zvýšení penzí prodělá miliardy." Tak si to zkuste přečíst. Vy žádnou reformu neděláte. Vy jenom chcete vzít důchodcům peníze. Chcete změnit tu formuli, kterou my jsme zavedli v prospěch lidí, a chcete, aby lidi chodili do důchodu později. To je všechno. To je celá vaše reforma.

O tom keši jsem mluvil, je to fakt neuvěřitelné, že je to všude. Tady je článek: "Nemáte hotovost? Smůla. Přibývá míst, kde nelze platit kartou." Experti mluví o šedé ekonomice, ale panu ministrovi financí to asi nevadí. Ty další vaše sliby... Ten plynovod z Polska nevím, kdy bude tedy, když jste tehdy lhali, Poláci to nechtěli, tak snad to teď vy zařídíte. Samozřejmě to je nesmysl. Žijete jenom z naší práce. Ohrožení chudobou za rok 2022 - to je naše práce - je nejmenší v rámci Evropské unie. Nejmenší. Češi mají rekordní úspory, banky se o ně začínají prát, prošli jsme si jejich nabídky, ano? Za nás lidi ušetřili 900 miliard. My jsme makali pro lidi od rána do večera. Vy jenom přemýšlíte, jak ty lidi okrást, protože máte za sebou tu propagandu. Tady mám článek: "Propagandisté přestrojení" - ale to nebudu číst, protože já chci jenom lidem říct, že nevěřte provládním médiím. Nevěřte! Je jich strašně moc a snaží se vám vnutit věci, které jsou prolhané, nepravdivé.

Když jsem tady vyzýval pana premiéra, aby si požádal o ty peníze za Ukrajinu, to je 12. května 2023, uprchlíci stáli 35,8 a pan premiér řekl, že vláda spočítá náklady s ukrajinskými uprchlíky a účet pak předloží EU. Neřekl ale, kdy. No, tak doufejme, že to bude brzo. Takže nechci už moc zdržovat.

Mě před chvíli zaujal názor pana prezidenta. Titulek: "Ukrajina má šanci na územní zisky jen do konce roku," řekl Pavel na summitu NATO. Dobře slyšíte. Tak já nevím teď, co s tím? Co na to říká KRIT od pana Rakušana? Já jsem tady četl na KRITu - mír jako kremelský propagandistický narativ. Jasně, někdo může říct, že pan prezident nemluvil o míru, protože dneska Ministerstvo vnitra vlastně říká, že slovo mír zneužívají nějací komunisti, nějaké organizace. Ale my jsme vždycky odsoudili Putinovu agresi. A dneska skutečně žijeme v době, kdy se máme bát říct slovo mír? Já jsem to řekl před prezidentskou volbou a dostal jsem do držky všude, ne? Mír, co si to dovoluji? Jaký mír? My chceme válku? Nebo co chceme? No, tak pan prezident je odvážný a řekl, že... Já nevím, já jsem s ním mluvil sám asi čtyřicet minut a musím říct, že se vyzná ohledně armády, ohledně NATO, v těchhle věcech se vyzná. A pokud on říká, že takhle to je, no, tak... A tady se píše dál: "Ukrajina bude zřejmě muset vyjednávat s Ruskem na základě úspěchů dosažených do konce tohoto roku, vyplývá podle českého prezidenta Petra Pavla z aktuálních politických a vojenských okolností. Pavel o situaci na Ukrajině hovořil v úterý na úvod summitu NATO ve Vilniusu. Podle něj je třeba realisticky vnímat, že okno příležitostí pro ukrajinské územní zisky se do konce roku víceméně uzavře." Tak tohle kdybych řekl já, jsem mrtvej, totálně. Kde je těch Milion chvilek? Ještě existují? Aby jich bylo dva miliony, ne, na Letné? No, takže ten KRIT doporučuju. Mír jako kremelský propagandistický narativ.

Takže, vážení spoluobčané, vy, kteří nechcete válku, riskujete - naštěstí tu učitelku tedy osvobodili - ale že ta nová totalita, kterou tady máme, že můžete mít problém. Takže já nevím, jak s tím naloží, ale určitě víte, jak to dopadne, protože Patrik Nacher má ten svůj dvojí metr.

Já jsem včera točil tradičně ta svoje videa, taková krátká. Řešil jsem tam kratom. Bylo by dobré, kdyby pan nejhorší ministr zdravotnictví v historii této země už konečně tuhle drogu zakázal. Je zakázaná v Polsku, na Slovensku. Je to svinstvo. Ohrožuje to naše děti. Takže by bylo dobré, kdyby se tomu... kdyby už konečně ta vláda to zakázala. Já nechápu, proč... Dokonce i Piráti jsou pro, i když tedy chtějí legalizaci, ale i jsou pro. Takže já nechápu, na co se čeká?

Závěrem ještě se podívám, jestli tady nemám... rozhodnutí vlády, už jsem o tom mluvil. Česká pošta. Vidíme, co se děje na těch poštách. Někteří starostové to nahradili, to je samozřejmě velice, velice pozitivní.

Mimochodem, ještě v rámci toho šetření, když jsem byl ministr financí, jsem lítal do Bruselu economy, economy!, seděl jsem vždycky desátá řada, to byla první řada za business class. A začal jsem létat speciálem jako premiér - jako premiér, protože z bezpečnostních důvodů. Pane premiére, to je takový dobrý nápad: nechť lítají, ať lítají ministři economy do Bruselu, ne stále speciálem - a ušetříte. To je další. Takže těch nápadů, jak byste mohli šetřit, protože jsem to dělal, a zkrátka mám to v sobě, že jsem celý život nebo většinu života samozřejmě měl příjmy, takže jsem musel šetřit, takže to je další návrh.

Tahle vláda úplně zapomněla na investice. Je to velká škoda, velká škoda, protože už pomalu samozřejmě stavební trh ochlazuje. A kdo kupuje byty? Jenom ti bohatí a naše mladé rodiny zkrátka při stávajících sazbách hypoték na to nedosáhnou.

Sport - to pan premiér ani neřeší vůbec. Já jsem to měl pod sebou a končili jsme s rozpočtem 10,5. A to, že naši lidé a občané České republiky mají rádi sport, chtějí sport, že sportovní infrastruktura je strašně zanedbaná a že jsme to za naší vlády nestihli... Ale sport by si určitě zasloužil aspoň 20 miliard ročně, ne 5,2, jak tam teď máte.

Konkrétně k tomu daňovému balíčku se nebudu moc vyjadřovat, to paní kolegyně už mluvila. Já myslím, že všichni rozumní, kteří chtějí správné informace, vědí, jaká katastrofa tahle vláda je, co to znamená pro nás vlastně, že ničí nastartovanou trajektorii prosperující země. Byli jsme devátí, teď jsme dvanáctí. Takže by bylo dobré, kdyby skutečně vláda napsala nové programové prohlášení vlády, abychom vůbec věděli, co tedy mají v plánu. Vždyť není normální, aby každý měsíc nás něčím překvapovali, a my jsme vlastně ani nevěděli, co chtějí. Jedna věc je jistá, oni nechtějí pro naše občany nic dobrého. Nic dobrého! Lžou! Je to politika lží. Stále se na něco vymlouvají, buď na naši vládu, nebo na Ukrajinu, a neudělali pro lidi de facto vůbec nic. Takže znovu opakuji, by bylo dobré, pane premiére, abyste napsal pořádné programové prohlášení vlády, ale pravdivé, pravdivé!, jenom na dva roky, jenom na dva roky, aby veřejnost, když to média nezajímá, mohla vědět, co vlastně máte v plánu. Ale už dnes vím, že to není nic dobrého pro lidi. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP