(14.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení, paní předsedkyně, vyvolalo dvě faktické poznámky. S první faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brázdil. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na úvodní slovo pana ministra Jurečky. Přesunu se do minulého volebního období. Na sklonku minulého volebního období jsme řešili odchody do důchodu záchranářů a pan ministr pro to zvedl ruku. Záhy, když přešel do jiné koalice, se to muselo zrušit a muselo se to předělávat, a chlapi, kteří za ním chodili, záchranáři v Olomouci, tak jim sliboval a nedodržel.

Pak si vzpomínám, teď nedávno zákoník práce, kde je čtyřiadvacetihodinová služba, aby lidi mohli být v rodinách a nemuseli stále do práce, tak transpozice tu výjimku umožňuje. A zase tady bylo řečeno, že ne, že se to dá udělat jinak. Tak já si kladu sám za sebe, jakou váhu mají slova pana ministra Jurečky, který jednou to je tak, podruhé onak. Pro mě tu váhu mají minimální, takže nevěřím ani, že je upřímnost něco napravovat, ale mrzí mě především vás, všichni důchodci, ač jste tu odváděli slušnou, výbornou práci, to, co tady máme, jste vybudovali, tak dneska vám tato pětikoalice vlastně nedá to, na co máte nárok? A ještě to nazývají jakousi nějakou změnou velkou, nějakou transpozicí, nebo ne transpozicí, ale nějakou... No zkrátka a dobře, chtěl jsem říct, že panu ministrovi nevěřím. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní faktická poznámka pana vicepremiéra Jurečky.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Byl bych rád, aby tady kolegové z opozice neparafrázovali a nepřekrucovali to, co jsem řekl ve svém úvodním slově, nebo to, co jsem řekl v prvním čtení. Jednak já jsem tady nikdy nestavěl do nějaké konfrontace to, že kvůli současným výdajům na důchody není na něco jiného. Nikdy jsem to nestavěl. Poprosím paní předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO, aby to nikdy takto neříkala. Já jsem tady hovořil o tom, že je potřeba ty změny udělat proto, aby i děti a vnoučata současných důchodců měly šanci, že budou mít důchody z průběžného systému, které dokážou zajistit jejich dobrou životní úroveň. Naprostá většina veřejnosti, veřejné mínění jasně říká, že je nutná důchodová reforma, že jsou si občané vědomi toho, že tento systém není dlouhodobě v těchto parametrech udržitelný. Proto to děláme. Vyprošuji si potom takovéto překrucování slov a těch důvodů, proč je nutné dělat změny.

A k těm nárokům, které tady zazněly. Já si velmi vážím svých předků, svých prarodičů, rodičů, toho, jak oni se nadřeli, jak vychovali nás pět dětí, jak oni pracovali v podmínkách, které byly třeba daleko fyzicky náročnější, ve svých profesích a povoláních. Ale když mluvíme o nárocích, musíme si uvědomit, že ten nárok je krytý tím, kolik za tou generací je dětí v produktivním věku a kolik ty děti dokážou na svých odvodech odvést do systému, ze kterého jsou důchody vypláceny. Systém je založen prakticky v principu od Bismarcka na tom, že z odvodů dětí se financují důchody jejich rodičů či prarodičů. Toto je potřeba vnímat v kontextu toho, jak se vyvíjí demografie, jak se vyvíjí doba dožití, a to musíme zasadit do nějakého reálného rámce, na co ty rozpočty mají peníze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ano, pane ministře, to máte pravdu, prostřednictvím pana předsedajícího, že ta generace, která nastoupí, bude platit důchody, respektive to, co starší generace tady už odvedla. Takže vy tady říkáte nárok. Oni na to mají nárok. Tady jde o to, že už je tady odíráme, kde se dá. Teda my ne. Co se týče valorizace, kterou jste tady předvedli.

Ale já bych se chtěla zeptat jinak. Mě zarazilo, jak jste tady říkal o těch mladých, aby tedy něco měli, a vyšel krásný článek v Hospodářských novinách, kde se píše, že dnešní šedesátníci a padesátníci budou zkráceni, potom, až půjdou do důchodu, až o 3 000 korun. Vy jste avizovali jako ministerstvo, že to bude částka 150 až 200 korun nižší každý rok, ale najednou z vašich dat vychází, že to bude 200 až 370 korun ročně. Takže na jednu stranu říkáte, aby současní padesátníci, kam tedy spadám i já, aby měli ten důchod, a na druhou stranu neříkáte lidem to B, že přijdou o 3 000 korun.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Volný.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, pane předsedající. Já jenom k panu ministrovi, když se tady snaží pérovat opozici, aby říkala to, anebo aby neinterpretovala špatně, to co pan ministr řekne, tak já tedy budu naopak citovat. Cituji ze Seznam Zpráv, a to z rozhovoru s Lucií Stuchlíkovou. Cituji: "Já dneska peníze na zvýšení rodičáku nemám. A když budeme důchody takto zvyšovat, tak se mi finanční prostor pro to ještě zmenšuje." Já vím, že možná mezigenerační solidarita někomu nic neříká, ale v tomto kontextu je extrémně důležitá, a je to z rozhovoru, jehož nadpis zní: "Jurečka: Když důchody porostou tímto tempem, nemám prostor zvedat rodičák." Já, pane ministře, a říkám to dlouhodobě, vy prostě jednoduše rozdělujete společnost, a to, že házíte jednotlivé pumy právě doprostřed rodin a seniorů. To je ta vaše solidarita. V tuto chvíli tady k nám běží nějaký dotační titul na takzvaný pátý stupeň postižení, což je totálně nesystémová věc, která opět bude rozdělovat, a to zdravotně handicapované, a tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Takže když vás budeme citovat, doufám, že to bude v pořádku, a ještě jednou to odcituji: "Když důchody porostou tímto tempem, nemám prostor zvedat rodičák." Toto je jednoduše vydírací věta. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Volný, připraví se pan ministr Jurečka.

 

Poslanec Jan Volný: No děkuji za slovo. Já nebudu tak konzistentní jako kolega, já tady nicméně chci něco úplně mimo tento tisk, ale je to o důchodech. Mluvíme o důchodech, mluvíme o nějaké důvěře, mluvíme o tom, že chceme, aby to fungovalo. Já jsem před měsícem dosáhl důchodového věku. Čtyři měsíce předtím jsem si podal žádost, dodal všechny podklady k tomu, aby mi bylo vypočítáno, kolik vlastně budu mít, a do dneška nic nemám. A prý to bude ještě nějaký měsíc trvat. Ne že bych byl na úbytě, to určitě neumřu. Ale jak dlouho to trvá, nebo jsou tam nějaké problémy? Věřím tomu, že jsou nějací důchodci, kteří jdou do důchodu, a nemají takové možnosti jako já, a ti by na tom mohli být špatně. Využívám, trochu zneužívám tohoto tisku, abych se na to zeptal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan vicepremiér Jurečka. Připraví se paní předsedkyně Schillerová.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dovolím si reagovat na předřečníky. Myslím si, že tady je potřeba si uvědomit dvě věci. Já jsem to tady zmiňoval v prvním čtení. Hnutí ANO tady několikrát slibovalo, že udělá důchodovou reformu. Když tady byla vláda jen hnutí ANO a potom vláda hnutí ANO a sociální demokracie, opakovaně tady Andrej Babiš jasně říkal, že důchodová reforma je pro něj priorita a že ji udělá. Já si pamatuju, když byl ještě on v koaliční vládě Bohuslava Sobotky, tak na tomto místě tady zvýšeným hlasem nám argumentoval, že má důchodovou reformu v tašce a že ji do tří měsíců představí. To byl někdy duben roku 2014. Za těch osm let se nestalo vůbec nic. Ani tu část, kterou může v rámci důchodové reformy změnit ministr či ministryně financí, kdy osm let tento rezort byl pod kuratelou hnutí ANO, nestalo se vůbec nic. Očekával bych od zodpovědné politické strany, která je schopna říci: Ano, ten problém tady je a dokážeme ho řešit tak, abychom ho dokázali odstranit a nastavit systém, který opravdu bude dlouhodobě udržitelný. Ale vy jste nic z toho neudělali a teď tady přicházíte a říkáte tady tuto kritiku. Paní bývalá ministryně financí měla mnoho velmi silných výroků v médiích, kdy nesouhlasila s tehdejší ministryní Janou Maláčovou, o tom že tady bývalá paní ministryně financí říkala, že se musí prodloužit hranice věku odchodu do důchodu, že není možné takovým způsobem zvyšovat výdaje na důchody. To byly citace ministryně financí. Já nevím, jaký je rozdíl mezi Alenou Schillerovou roku 2018 a 2019 a Alenou Schillerovou roku 2023. Tak bych byl rád, kdybychom v tomto byli racionální. Chápu, že vy máte teď nějakou komunikační linku, máte důvod lidi strašit, říkat, že se budou mít hůře, ale já tady jasně říkám, lidé se budou mít dobře.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane ministře. (Potlesk vpravo.) Paní předsedkyně Schillerová, připraví se pan poslanec Dufek.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Vy jste ale udělal veletoč, pane ministře, od svého původního výroku. Tak já vám to připomenu. Já nemám takhle rychle vytažené z monitoringu citace jako můj kolega, určitě by to nebyl problém. Udělám to, jak budu mít tady chvilku čas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP