(15.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Další opatření, které tam je, podpora a ocenění péče o osobu blízkou, zlepšení podmínek vdovských a vdoveckých důchodů. Je tam celá řada velmi důležitých, řekněme prosociálních, prosolidárních opatření včetně návrhu na předčasné odchody u náročných profesí bez jakékoliv formy krácení. A pak jsou tam i některé věci na straně zabezpečení příjmů pro ten systém. Ale když my nic neuděláme, v roce 2050 v dnešních cenách ten systém bude v deficitu minus 370 miliard korun ročně. Buďto to vybereme navíc na daních, nebo to budou muset ušetřit jiná ministerstva, nebo se sníží reálná výplata, a s tím my se vypořádáváme a řešíme ten problém. Takže je to významný krok za dvacet pět let, který tady nebyl učiněn. Děláme ho teď. Je hrozná škoda, že to neudělal někdo před čtyřmi, před osmi lety. Já jsem nebyl ministrem práce a sociálních věcí, dneska jsem, tu zodpovědnost beru vážně a tuhle změnu navrhuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další dvě faktické poznámky - nejprve pan poslanec Aleš Juchelka, poté pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Musím reagovat na pana ministra. Pane ministře, ještě jednou vám tedy říkám, že máme ten průběžný důchodový systém vyrovnaný. Vy jste nedělali nic s inflací, proto jsme v tuto chvíli v minusu, a teď tady stojíme před novelou zákona o důchodovém pojištění, poněvadž právě že ta inflace, která udělala ten zásek do státního rozpočtu, vy chcete řešit tím, že budete snižovat například mimořádné a řádné valorizace i pro současné důchodce a i pro ty, kteří chtějí jít do předčasného důchodu anebo do důchodu třeba za rok, za 10 měsíců. Toto není žádná důchodová penzijní reforma, která by řešila nějaký balík, který by byl v kontextu prvního, druhého a třetího pilíře. Vy v tuto chvíli jenom řešíte parametrické změny, které mají přinést do státního rozpočtu, ve kterém vy jste neřešením inflace, neřešením toho, že jste nezastropovali dobře ceny energií a tak dále, udělali díru, která se neustále prohlubuje. A v tuto chvíli neřeknete: Dobře, teď máme tady deficit státního rozpočtu, tak nechceme, aby padli veškeří senioři, aby se sáhlo na starobní důchody, a tím pádem nebudeme z těch x gripenů kupovat dva, protože ty dva gripeny zasanují právě tady tento náš důchodový systém. Ne, vy řeknete, my si to vezmeme na těch starobních důchodcích a třeba o ty dva gripeny koupíme víc. Protože moc dobře víte, že deficit státního rozpočtu se neděje jenom na stránce MPSV, ale i na stránce školství, zdravotnictví, obrany, všech ministerstev, která tady jsou. Všichni se podílejí nějakým způsobem na deficitu státního rozpočtu. Vy to ale berete pouze starobním důchodcům. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan ministr Marian Jurečka - obě faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jsem rád, že jsme opustili téma směšnost a konzistentnost. Asi se nedozvím reakci na nekonzistentní postoj k EET, k předčasným důchodům nebo ke kompenzacím, což je vaše mantra všech vlastně dnes předkládaných bodů, že vysoké kompenzace a rozhazovačnost předchozí vlády zavinily to, kde jsme. Ale mám jeden prostý dotaz, který se týká této materie.

Pane ministře, vy jste sám řekl, že se tady bavíme o tom, co se bude dít v roce 2050. To jste řekl - já jsem dával pozor, je to určitě ve stenozáznamu. Takže mě zajímá, jestli můžete odpovědět úplně jednoduše, jestli vy jako koalice budete jednat s opozicí o parametrech penzijní reformy ve všech různých úrovních, které to má - od průběžného systému, třetí pilíř, já nevím, co všechno, nějaká mezigenerační solidarita, další produkty a podobně? To je úplně jednoduchý dotaz. Pokud vy tady měníte parametry, které ovlivní něco, co bude v roce 2050, tak si myslím, že i přestože máte 108, tak na to nemáte pouvoir. Je to legální, za mě je to nelegitimní v té chvíli, protože je velká hrozba, že když dojde k velké nedohodě, že po příštích volbách se některé ty věci mohou změnit. A to se týká mimochodem i toho dalšího bodu. Takže jestli mi můžete jednoduše odpovědět, jestli jste i přesto, že máte stoosmičku, připraveni jednat s opozicí o parametrech skutečné penzijní reformy, anebo nikoliv? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Faktická poznámka pana ministra. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem jednal se zástupci opozice, jsem připraven jednat dál, hledat maximální shodu. S kolegy z SPD jsme se bavili, že bychom měli další společné jednání v červenci. Tady musím říct, že naše poslední jednání bylo myslím velmi konstruktivní i s konkrétními návrhy, se kterými kolegové přišli, mluvili o podpoře rodin, rodinné politiky, o tom, abychom nerezignovali na podporu rodin a změnu demografického vývoje tak, abychom se dokázali zase vrátit k růstu. To mně přišlo logické, smysluplné a jsem rozhodně připraven na těchto věcech hledat společnost shodu. Když přijde hnutí ANO a bude chtít s námi jednat o těchto věcech, velmi rád to jednání budu absolvovat, i opakovaně ta jednání budou probíhat. Proběhla se zástupci opozice, tedy se zástupci sociálních partnerů, jak se zaměstnavateli, odbory, běží pracovní skupina. Zástupci obou dvou opozičních stran jsou v pracovním týmu, který bude ještě jednat minimálně dalšího půl roku, takže ta jednání běží a já jsem otevřen.

A teď chci tady poprosit, a reaguji na pana kolegu poslance Aleše Juchelku, prostřednictvím pana předsedajícího. Prosím, nelžete a neříkejte nepravdu! Důchodový systém jenom od roku 2000 je v deficitu 422 miliard korun. Nemáme vyrovnaný důchodový systém. Ano, bylo pár let, kdy jsme byli vzácně v přebytku, ale jinak jsme v deficitu minus 422 miliard korun. Předpokládám, že jako letitý člen sociálního výboru ta data máte. A pokud čtete důvodovou zprávu k tomuto tisku, tady jasně z důvodové zprávy hned v úvodu vyplývá, že toto opatření nemá žádný zásadní vliv na deficit v příštím nebo přespříštím roce, ale má zásadní vliv v dlouhodobém horizontu příštích dvaceti až pětadvaceti let. Takže toto je změna, která je důležitá opravdu především ve středně- a dlouhodobém horizontu a v tom, aby předčasný důchod jako instrument sloužil opravdu k odchodu v době, kdy člověk už nemůže a nestačí na svoji práci.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přečtu omluvu. Dnes od 14.45 do 21 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Skopeček.

Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali všechny faktické poznámky, nyní půjdeme cestou přednostních práv. Jako první je přihlášen pan předseda Tomio Okamura a poté paní poslankyně Lucie Šafránková, která přednese stanovisko poslaneckého klubu SPD. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou návrh vládní pětikoalice, kterým Fialova vláda prosazuje faktické okradení důchodců. Vláda navrhuje výrazné snížení řádných valorizací důchodů, úplné zrušení mimořádných valorizací důchodů a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného starobního důchodu včetně snížení tohoto typu penzí. Hnutí SPD tyto vládní návrhy jednoznačně odmítá. Zároveň předkládáme k této vládní novele deset vlastních pozměňovacích návrhů, kde požadujeme zachovat stávající podobu valorizací důchodů anebo jejich alternativní úpravu v podobě zvyšování důchodů všem jejich příjemcům vždy o stejnou finanční částku, což by bylo spravedlivé a pomohlo by to nízkopříjmovým důchodcům.

Co se týče předčasných důchodů, navrhujeme zachování současného nastavení podmínek včetně umožnění omezeného přivýdělku při jeho pobírání i pro zaměstnance na standardní pracovní poměr. Současně navrhujeme možnost odchodu do řádného starobního důchodu bez jakéhokoliv jeho krácení pro občany, kteří odváděli důchodové pojištění 45 a více let. Hnutí SPD brání a bude bránit sociální a ekonomické zájmy a práva všech současných i budoucích příjemců důchodů.

Všichni se tady shodujeme v tom, že je potřeba udělat důchodovou reformu. Zásadní rozdíl je ale v pohledu na provedení této reformy. Zatímco SPD chce důstojné podmínky pro současné i budoucí důchodce, Fialova vláda je chce fakticky okrást. Cesta ale přece nemůže být v tom, že v čase, kdy se kvůli neschopné vládě rekordně zvyšují životní náklady, lidem peníze vláda sebere. Bavíme se tu o bezmocných lidech, o starých, nemocných, nebo dokonce invalidních spoluobčanech, kteří nemají jak si vlastní silou zvýšit příjem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP