(17.00 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Předložený návrh zákona neobsahuje návrh na změnu valorizace, ale je to spíš návod, jak dlouhodobě ožebračovat důchodce v přímém přenosu, jak jsem před chvílí říkal. Případným schválením předloženého návrhu zákona se skupina důchodců bude opět vzdalovat životní úrovni pracujících. Z důchodců se tak budou stávat osoby na okraji společnosti, což považuji za nedůstojný stav. Proto navrhuji ponechání stávajícího znění. Kdybych to měl shrnout, při vysoké inflaci stát přijímá větší příjmy, protože jsou ceny vysoko, a tak logicky musí důchodcům přispět na zvýšené životní náklady. Tyto změny jsem uvedl právě ve svém pozměňovacím návrhu pod číslem 2805.

Druhý pozměňovací návrh je věnován problematice zvyšování důchodů při růstu reálných mezd, fakticky při inflaci. Opět jde o to, že návrh zákona výrazně omezuje dramatické snížení životní úrovně, jak předpokládá stávající návrh zákona, pokud dochází k nárůstu inflace. Dosavadní právní úprava brzdila tento propad v čase díky reflexi růstu reálných mezd v každoroční valorizaci důchodů, byť to bylo z poloviny. Vládní návrh citelně valorizaci snižuje tím, že místo poloviny navrhuje třetinový růst. Tím se skupina důchodců bude opět vzdalovat od životní úrovně pracujících. Z důchodců se zase budou stávat osoby na okraji společnosti, což považuji za nedůstojný stav odporující mezigenerační solidaritě. Proto navrhuji ponechat stávající znění a o tom hovoří můj pozměňovací návrh číslo 2806. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám také děkuji, pane poslanče, a s faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážené kolegyně, kolegové a především vážený pane ministře práce a sociálních věcí, já bych vás chtěla požádat, jestli byste byl tak moc hodný, protože tento zákon se dotýká mimořádné valorizace, řádné valorizace a předčasných důchodů, jestli byste byl tak moc hodný a s přednostním právem jste vystoupil a vysvětlil mi přesné účinnosti jednotlivých pasáží návrhu zákona, odkdy tedy se to bude dotýkat těch mimořádných valorizací, řádných valorizací a v rámci těch předčasných důchodů, protože já v tuhle chvíli trochu vnímám, že se tady tlačí na to, aby se popřípadě ten zákon schválil rychle, aby popřípadě senioři neměli nárok na tu mimořádnou valorizaci, na kterou budou mít nárok 1. září, tak jestli byste byl tak moc hodný a vysvětlil mi to. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času.

A ještě načtu v mezičase došlou omluvu, kterou posílá pan ministr Vít Rakušan, a sice od 19.30 do 21.30 hodin se omlouvá z pracovních důvodů.

A nyní se vracíme do obecné rozpravy k přihlášeným. Další přihlášenou je paní poslankyně Andrea Babišová, připraví se paní poslankyně Lenka Dražilová posléze. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes bych se s vámi ráda podělila o vážné obavy, které nás všechny naplňují ohledně takzvané důchodové reformy, která nám byla předložena ze strany vlády. Nezavádíme zde však žádnou reformu, ale pouze se jedná o brutální útok na naše seniory, kteří jsou zde nositeli našeho dědictví, našich hodnot a naší minulostí. Tato vláda si dovolila zdražit a zkomplikovat životy těm, kteří si zaslouží klidný a důstojný odpočinek poté, co své životy zasvětili práci pro naši vlast, která se k nim v této chvíli takto obrací zády.

Aktuálních problémů v sociální oblasti, které naši senioři v této chvíli řeší, je velice mnoho. Mí předřečníci, mi kolegové už dnes rozebrali, doufám si tvrdit, veškeré pasáže navrhované v uvozovkách reformy. Já bych se tedy ve svém projevu chtěla zaměřit opravdu na aktuální problémy v sociální oblasti, které dneska naši senioři řeší. Je jich mnoho, ale chtěla bych vyzdvihnout pouze některé z nich. Především se potýkají s drahými léky, s drahými potravinami, s energiemi, s neúctou mladé generace, rozšířením mezigenerační propasti, zrušením slev na jízdné, pozdní výplaty důchodů a mnoha a mnoha dalšími problémy, s kterými se dnes na nás v poslaneckých kancelářích obracejí. Nahlédněme tedy na hlavní body takzvané reformy, které začnu nedostatkem léků a jejich neúnosnými cenami.

Nedostatek léků a jejich vysoká cena: Situace s tímto nedostatkem má značně negativní dopady na skupinu důchodců a seniorů. Zde jsou konkrétní body a příklady, které ilustrují snížení kvality života v důsledku této situace. Za prvé bych vypíchla nedostatečný přístup k lékům. Samozřejmě to přináší komplikace a zhoršení jejich zdravotního stavu, kdy pacienti trpící chronickým onemocněním, jako je třeba diabetes, vysoký krevní tlak či srdeční choroby, musejí horko těžko hledat náhradní možnosti k lékům, které pro ně nejsou. Další problém, s kterým se potýkají, je samozřejmě finanční zátěž. Vysoká cena léků může představovat pro důchodce a seniory takovou finanční zátěž, že musí samozřejmě tyto finance odebírat například z ceny potravin či z nákladů na bydlení. Potom se samozřejmě dostáváme do situací, kterých jsme často v lékárnách svědkem, když v lékárně senior se rozmýšlí, který lék si nevybere ze svého receptu, neboť na něj nemá finance. Stojí tam nešťastný, opuštěný a přemýšlí, který lék mu bude v této chvíli nejméně chybět. Zdražení léků znamená omezení péče a prevence, snížení životního standardu, zhoršení zdravotního stavu, ztrátu nezávislosti a ve finále i omezení životních radostí seniorům, kterým jako každému jinému patří právo na životní radost a plnění jejich zájmů. Nedostatek léků a jejich vysoké ceny vede k jejich omezení vychutnat si svých aktivit, které je naplňují. Například senior s depresí, který si nemůže dovolit antidepresiva, může trpět zhoršujícími se symptomy a omezovat si radost života. Celkově vzato nedostatek léků, jejich vysoké ceny, vede k omezení přístupu k nezbytné léčbě, finanční zátěži, zhoršení zdravotního stavu, snížení životního standardu a ztrátě nezávislosti. Je nezbytné, aby se vláda zaměřila na řešení této situace a zajistila, aby všichni občané včetně seniorů měli přístup k cenově dostupné a dostupné zdravotní péči a lékům. Opravdu se ptám: Opravdu chceme pro své rodiče a prarodiče, tuto zodpovědnou skupinu naší společnosti, abychom se naučili postarat o své slabší, ale velmi vážené spoluobčany? Ani v prvobytně pospolné společnosti se členové kmene nechovali ke svým starším jako teď my k našim seniorům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP