(19.00 hodin)
(pokračuje Robert Stržínek)

Ano, není pochyb o tom, že penzijní systém nutně potřebuje zásadní změny a úpravy. Chápu, že žádný důchodový systém nemůže být úplně spravedlivý ke každému. Jde spíše o to, aby takový systém byl co nejméně nespravedlivý. Občané musí mít z důchodového systému pocit, že se s nimi zachází férově a spravedlivě. V tomto případě se však o spravedlnost nejedná. Vaše vláda se zavázala, že navrhne důchodovou reformu na základě široké celospolečenské diskuse. K té ale bohužel zatím nedošlo. Vše je provázeno mantrou propadajícího se rozpočtu, přičemž o jeho nepříznivém vývoji vláda Petra Fialy věděla velmi dobře již v první polovině loňského roku. Věděla, neboť k němu vlivem prudkého nárůstu inflace sama svým způsobem dopomohla, stejně jako řadou nekompetentních kroků, třeba v době raketového nárůstu cen energií, proti kterému po měsících přešlapování a změnách koncepcí nebyla schopna účinně a rychle zasáhnout.

Přesto se důchodová reforma vloni neřešila. Politické důvody i snaha nerozhněvat si voliče před prezidentskou volbou dostaly přednost před okamžitou akcí ve prospěch občanů této země. A tak vzápětí po zvolení nového prezidenta vláda oznámila, že zákonnou valorizaci v rozporu s předešlými sliby retroaktivně poníží. Stejná vláda, která v případě přímého a bezodkladného ohrožení životů v době covidové pandemie kritizovala vládu předchozí za vyhlášení stavu legislativní nouze, pak tento stav zneužila kvůli penzím, jejichž řešení odkládala takřka celý rok, jen aby tím nenahrála opozici. Takzvaná penzijní reforma je horkým tématem nejen v parlamentních lavicích, ale snad v každé domácnosti a u každého hospodského stolu, a to pro svou nedotaženost, chaotičnost, nesrozumitelnost a nevyrovnanost. Prosazovaná opatření jsou nedovařená, nedopečená a ani v samotné vládní koalici evidentně neujasněná.

Jasné ale jsou odpovědi na otázky, které si kladou obyčejní lidé. Budeme se mít po navrhovaných důchodových změnách lépe? Zbude nám na konci měsíce v peněženkách více prostředků, než dnes? Bude pro nás důchod odpočinkem po desetiletích poctivé práce a odvádění peněz do státní pokladny? Odpovědi na tyto otázky bohužel znějí: ne, ne a ne. Občan, daňový poplatník, senior se díky takzvané penzijní reformě vlády Petra Fialy lépe mít nebude, nebude mít v přepočtu vzhledem k inflaci a růstu cen ani větší důchod, než má dnes, a peněz mu na konci měsíce více také nezbude. Zato bude pracovat déle, odchod do předčasného důchodu se mu maximálně sníží a znevýhodní a peníze na důchodovém spoření se mu znehodnotí, protože tato vláda není schopna vyřešit věci spojené s důchody komplexně, včetně tlaku na penzijní fondy tak, aby nepatřily k nejméně výnosným v rámci celé Evropské unie. A k tomu se ještě bude občan muset strachovat, že se kvůli opravám zpackané takzvané penzijní reformy bude za pár let všechno znovu překopávat a měnit.

Tristní je také to, že tato vláda přeje těm, kdo nechtějí platit daně ze svého podnikání, a podporuje černou ekonomiku. Po celé republice se nám v restauračních zařízeních a obchodech rojí jako houby po dešti nápisy: Karty nebereme, což je jednoznačný důsledek uspěchaného zrušení fungujícího systému EET, který fungoval a státní pokladně přinášel 14 miliard ročně s narůstající tendencí. Důvod? Slíbili jsme to přece našim voličům a museli jsme slib splnit. Ptám se tedy: Proč už není načase plnit předvolební sliby, třeba ty o nezvyšování daní? Penzijní reforma je tématem celospolečenského významu a dopadu. Týká se nás všech, neměla by být ani politickým heslem před volbami, ani klackem na kohokoliv, ani lízátkem pro určité skupiny voličů. Především by měla být výsledkem konsenzuálního, koncepčního jednání vlády a opozice, ale také zaměstnanců a zaměstnavatelů. Tato vláda měla dost času a dost informací, aby začala jednat, připravovat návrhy řešení a diskutovat je daleko dříve, než jak učinila. Vždyť nás před volbami ujišťovala, jak má všechno připravené, jak má na všechny oblasti ty nejlepší odborníky a jak po vítězných volbách vše půjde jako po drátkách. Slibovala nezvyšovat daně, slibovala snižování výdajů státu a jeho zeštíhlování, a přinesla občanům přesný opak. Tato vláda zapomíná, že nereprezentuje všechny občany a ani všechny voliče naší země, dokonce je to v současnosti pouze jejich jedna třetina, a že prosazením čehokoliv silou bez konsenzu s opozicí vytváří hrozbu budoucího rušení takových zákonů po dalších volbách. Jednat v tak zásadní věci, jako je penzijní reforma s opozicí, hledat řešení výhodná pro všechny občany, to by měla být samozřejmost každého zodpovědného politika, bez ohledu na stranickou příslušnost nebo ideovou orientaci.

Současná vláda to ale vidí jinak. Silou moci si hodlá prosadit za každou cenu, co si umane, a občan, budoucí i stávající senior jako rukojmí této vlády může jen srazit podpatky a sklonit hlavu. Vláda Petra Fialy připravila penzijní kvazireformu, která bude mít okamžitý dopad na celou společnost, a tento dopad bude s postupným navyšováním sociálních odvodů a najížděním dalších změn do praxe jen narůstat. Vládním heslem těchto změn je hlasité: Stát nemá dost peněz, musíme začít razantně šetřit a hospodařit. Zároveň ale tentýž stát peníze jinde rozhazuje a neplní předvolební sliby ohledně šetření tam, kde se to nabízí jako první, tedy ve výdajích státu samotného. Místo snižování počtu úředníků jsme se dočkali navyšování. Místo rušení zbytečných institucí a s nimi i ředitelských míst přišlo vytváření nových úřadů a lukrativních postů s nimi spojených. Místo utlumení a odložení některých sporných projektů, například rušení rodných čísel, narůstají plánované výdaje na jejich uskutečnění v objemu desítek miliard. Není zájem na snížení či zmrazení platů politiků, soudců a dalších státních úředníků. Pomíjí se tedy vše, na co občané čekají, když slyší, že by se na nich mělo začít šetřit. Je ostudou této vlády, že začala šetřit na těch nejbezbrannějších, na důchodcích.

Návrh tohoto zákona je nepovedený. Tváří se, že jde o důchodovou reformu, ale ve skutečnosti žádnou důchodovou reformou není, nýbrž jen parametrickou úpravou některých ukazatelů bez jakéhokoliv pokusu o komplexnost, po které právě skutečná důchodová reforma už tak dlouho žalostně volá. Stejně jako nepovedený je tento návrh i neužitečný. Jsem přesvědčen o tom, že nevyřeší vleklou penzijní krizi v naší zemi, ale naopak ji ještě prohloubí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobrý den, vystřídali jsme se při řízení schůze. Děkuji za tento příspěvek a mám tu faktickou poznámku pana poslance Kučery. Toho ale tady... vidím, ano. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové. Velice oceňuji, že jsou poslanci, kteří si připraví ten psaný referát, že se tomu věnují večer, že si ho sepíšou a pak ho nám tady někdo procítěně, někdo s většími obtížemi přečte. Nicméně já bych dal takový návrh na zlepšení práce Poslanecké sněmovny, kdyby ty referáty, když si je napíšete - protože bývala doba, kdy se poslanci styděli přijít sem k pultíku s psaným referátem, většina jich mluvila z hlavy, opravdu málokdo ten referát četl, dneska to převládá, ty referáty jsou stále častěji - tak takový námět na to zlepšení té práce Poslanecké sněmovny bych měl. Ty referáty, když napíšete, tak nám je, prosím pěkně, pošlete mailem nebo vytiskněte a ušetříme si čas a zefektivníme chod Poslanecké sněmovny.

Takže to je takový můj malý příspěvek k tomu, jak by se ta naše práce tady mohla zlepšit - všem těm, kteří ty referáty si píší po večerech, respektive jejich asistenti. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další faktickou poznámku má paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Nacher. Paní poslankyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP