(20.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A pak tady ještě padaly - dívám se ještě do svých poznámek, nečtu to, odpovídám tady z hlavy, já tady projevy nikdy nečtu, jenom čísla, případně citace, které tady potom musím uvádět třeba pro stenozáznam, a myslím si, že jsem se snažil zodpovědět na podstatné věci, o kterých tady mluvil Patrik Nacher, a to je asi všechno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky - nejprve pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Kubíček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Pane ministře, pokud to nakonec tedy o tu inflaci dostanou, tak proč to tedy měníte? Proč měníte ty mimořádné valorizace? Vy tady řeknete na jednu stranu, že už nepočítáte s tím, že by mimořádné valorizace díky inflaci byly ještě v tomto roce nějakým způsobem uplatněny, jako tady tento zákon, ale na druhou stranu děláte tady změnu, jako kdyby k tomu mělo dojít, děláte ji rychle, překotně a děláte ji de facto netransparentně, protože spousta lidí, kteří v tuto chvíli za deset měsíců, za rok půjdou do důchodu, už s mimořádnou valorizací počítat nemohou. A ona se samozřejmě nepropíše tak jako v tuto chvíli do řádné valorizace, protože ten mimořádný příspěvek je ta kvazisociální dávka, o které my tady hovoříme. A to se týká 40 000 lidí, o kterých vy hovoříte, na České správě sociálního zabezpečení, ti ještě v pracovním procesu mohou být. Jestli toto je číslo - a to je moje otázka - těch, kteří skutečně přešli do toho předčasného důchodu, anebo si jenom udělali takzvaný starobní důchod bez výplaty, normálně pracují dál, de facto si ho rozmrazí a zaktualizují až třeba někdy v příštím roce? To je můj dotaz. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kubíček. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vaším prostřednictvím, informuji pana poslance Juchelku, jak je to vlastně myšleno s tím kvazipříspěvkem. Pochopitelně, on se nenapočítá do ceny celkového důchodu a valorizace poběží z normální ceny. To je jednoduché a rozumím tomu, proč to tam je navrženo.

Nicméně, pane ministře, jeden dotaz na vás. Já celkem rozumím nějakému systému zneužívání předčasných důchodů a tak dále. Ptám se na dvě věci. První věc je, proč jednorázově skáčeme z pěti let na tři roky? Proč to třeba nerozložíme po šesti měsících, jako byly odchody do důchodu? To je moje první otázka.

A druhá otázka: pokud tomu chceme zabránit, existují jiné mechanismy - například ten člověk je zaměstnán, nehrozí mu výpověď z práce, není dlouhodobě na Úřadu práce, nemá zdravotní problémy, které by ho opravňovaly k důchodu. I tohleto by bylo určité řešení, ale to byste se s námi museli bavit. A já neříkám, že by to tak dopadlo, ale v každém případě řešení a pohledy z jiné strany jsou trošku jiné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Chtěl bych poděkovat panu ministrovi, že odpověděl. Ještě je tam ve vzduchu jedna otázka, kterou teď připomněl můj kolega Roman Kubíček, to jest, proč tam skutečně není nějaký časový distanc, zejména směrem k penalizacím a k tomu zkrácení z pěti na tři roky? Právě u toho tématu jsem mluvil, už jsem to nazval nepřímou retroaktivitou ve smyslu, že se to týká už lidí, kteří už by to aktivně využili třeba příští rok, a najednou se pro ně ta pravidla změní. Takže to jsem se chtěl zeptat, proč prostě nenabíhá tohleto postupně.

Jinak u toho příspěvku nebo přídavku, jak to nazvat... Rozumím té konstrukci, jenom prostě říkám, že to samozřejmě působí, zase to působí, jako by ten člověk na to právo neměl, jako že je to něco vymezeného mimo důchod, rozumíte? Jako že to není součástí důchodu, ale je to vlastně jakoby bokem. A je to legitimní debata o poměru mezi zásluhovostí a solidaritou. Pojďme se o tom bavit. Já se třeba můžu i klidně s některými kolegy ve vlastním klubu lišit, protože si myslím, že u nás je to velmi solidární. Dokonce si vzpomínám, že Ústavní soud už rozhodl nějakým způsobem, aby se to vyvážilo ve prospěch zásluhovosti. Takže mně tam ten argument v tomhletom moc z tohohle úhlu pohledu neseděl. Takže děkuji ještě za tyhlety dodatečné - nebo dodatečné, já už jsem je měl předtím - za tyhlety odpovědi. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan ministr Jurečka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Tady jde o to, že my vlastně měníme koncept formy podpory v rámci mimořádné valorizace. Ta doposud procenticky - čistě procenticky - zvyšovala zásluhovou část, to znamená, lidem s vysokými důchody, na které inflace nedopadala tak tvrdě, jsme přidávali výrazně více v nominální hodnotě než těm s těmi průměrnými a podprůměrnými. A to je to, o čem jsme se tady bavili i v loňském roce, i letos v únoru a v březnu jsme tady projednávali tu změnu. I vy mnozí z vás jste jako říkali: Pojďte to udělat jinak, pojďte více podpořit paušální částkou - říkal to třeba hodně zástupce SPD - tyto důchodce s nižšími podprůměrnými důchody, na které inflace dopadá velmi silně. Proto jsme změnili ten konstrukt a říkáme, že tady po tu dobu toho roku zbývající části budeme tím příspěvkem odrážet 60 % hodnoty růstu cen, ale rozdělíme to tak, že 30 % této hodnoty bude fixní částka pro všechny, abychom podpořili opravdu více solidárně, tedy lidi s nízkými důchody, a 30 % bude zásluhová část procenticky navýšena. Takže bude se to chovat jiným způsobem než teď, a zároveň to ale nebude trvale zvyšovat důchod, kdy zvýšení mimořádné valorizace se potom potvrdí v té řádné a už vytváříte princip sněhové koule, kdy zvyšujete nadprůměrné a vysoké důchody. To je zásadní rozdíl v modelaci tohoto nástroje. A bude to automaticky, nikdo o nic nebude muset žádat. A pak je ten režim zjednodušen v tom, že loni se nám stalo, že byly mimořádné valorizace dvě, to znamená zase obrovský nápor na Českou správu, kdy počítáme, že by tento konstrukt vlastně fungoval případně jednou ročně - mimořádný příspěvek, pokud ta situace nastane, a 1. leden - plnohodnotné standardní valorizování.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Juchelka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, ano, já v tom samozřejmě panu ministrovi rozumím, ale my tady máme nějaký konstrukt starobního důchodu, který se skládá ze základní části a samozřejmě z té percentuální části. Otázka je, jaký důchod je vysoký, jaký důchod je nízký? Jakým způsobem zajistíme férovost toho, abychom navyšovali důchody všem samozřejmě stejně? Rozumím, že se tady rozevírají nůžky, ale je to všechno jenom záležitost inflace a toho, že tato vláda s ní nic nedělala. Důchodci za to nemůžou. Tady je pořád rétorika toho, že důchodci přišli k něčemu až jakoby neoprávněně. Ale index spotřebitelských cen jednoduše rostl také závratně. Vždyť se zdražovalo všechno včetně potravin, jejich život, energie, nájmy, pohonné hmoty. A otázka pořád prostě zní, kde je ta férovost? Protože Ústavní soud nám také dal nějaké mantinely z hlediska základní výměry a z hlediska samozřejmě percentuální výměry, a pokud my to teď změníme v tuto chvíli z hlediska mimořádných valorizací - a já vám úplně rozumím, tomu, protože to je přesně to, na čem my se filozoficky neshodneme - my se neshodneme na tom, že vy v tuto chvíli děláte jenom jednu jedinou věc, a to je, že jste starobním důchodcům řekli: Vy tady skrze to, i když bude vysoká inflace, zaplatíte něco do státního rozpočtu. Protože kdyby to bylo tak, jak to říkáte, pane ministře, že to bude o celou inflaci u řádných valorizací, tak nemusíme ten mechanismus samozřejmě měnit a můžeme změnit jenom třeba nějaké parametrické změny u mimořádných valorizací, aby se ty nůžky méně rozevíraly. Ale vy z toho děláte právě u těch 30 % tu kvazisociální dávku, kterou potom nějakým způsobem nezohledňujete už z hlediska inflace do řádné valorizace.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Pokusím se to ještě pojmout jinak. Dotyčné osobě vyměřen starobní důchod. 1. ledna každého roku proběhne valorizace. Pokud jsou naplněny podmínky, pokud je růst inflace, pokud je růst reálných mezd, bude každého 1. ledna na základě předcházejících dvanácti měsíců od předchozí valorizace mu valorizován důchod plně o inflaci a o jednu třetinu růstu reálných mezd a bude mu ta základní míra valorizována podle vývoje průměrné mzdy. To bude platit vždy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP