(16.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Kdyby vaše koalice řekla, že budete zvyšovat daně, jak je teď zvyšujete, a není to kvůli Ukrajině, to tady pořád pan premiér Fiala říká, není to tak, ten rozpočet je v takových troskách po tom vašem krátkém vládnutí, že samozřejmě vy jste to rozfofrovali na to zvýšení na 2 % HDP na zbrojení - prostě na to nemáme. My jsme pro moderní armádu, my jsme pro modernizaci armády, ale samozřejmě musíme na to také mít. Na druhou stranu se tady nabízelo zmodernizovat gripeny, Švédové to nabízeli, ale vy jste to naslibovali Američanům. Koupí se nejdražší stíhačky. A tak dále bych mohl pokračovat. To znamená, naslibovali jste horem dolem a tohleto je problém. Takže kdybyste to řekli před volbami po pravdě, tak vůbec tady ta vaše vláda dneska není. A to je ten problém.

Takže já už jdu do závěru: SPD vašemu balíčku krádeží, takovou to má přezdívku z našeho pohledu, říká rozhodně ne. A znovu opakuji svůj návrh, že SPD navrhuje - podávám tímto návrh jménem SPD - na zamítnutí, o tom se bude hlasovat. A pakliže neprojde náš návrh na zamítnutí, navrhuji, aby se tento návrh vládního zákona vrátil předkladateli, to jest tedy Ministerstvu financí, panu ministru Stanjurovi, k dopracování. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Hayato Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené a milé kolegyně, vážení a milí kolegové, páni ministři, paní předsedkyně, chci jen krátce zareagovat na malou část obsáhlejšího projevu mého předřečníka, předsedy, mého bratra Tomia, prostřednictvím paní předsedající, který tvrdil, že Evropská unie nám dnes působí škodu tím, že dáváme do ní víc peněz, než od ní dostáváme, že se to prostě finančně nevyplácí.

Tady chci jenom připomenout, zvláště tváří v tvář současné velmi komplikované mezinárodní bezpečnostní situaci, že přes všechny vrstvy, které se navrstvily za skoro osmdesát let historie, Evropská unie je především mírový projekt, je to zázrak mírového soužití evropských národů, především řekněme Němců a Francouzů, národů, které v předchozí historii opakovaně spolu vedly ničivé války. Generace, která ještě zažila rozbombardovaná města za druhé světové války, ta už odešla nebo téměř odešla, historická paměť se ztrácí, ale nezapomínejme na to, že je to mírový projekt, kde nejde na prvním místě o to, kolik peněz od Evropské unie - není tady Evropská unie proti naší zemi, ale jsme součástí té rodiny, dostaneme - ale jde o to, že historicky jedinečným způsobem můžeme žít v Evropě v míru demokratických států a národů, které spolu žijí v míru.

A co se týče našich občanů a jejich blaha, dobra, chci připomenout, že v současnosti platíme samozřejmě za jejich bezpečnost vyšší cenu než za obvyklých okolností. Je to skutečně kvůli kremelské agresi proti Ukrajině. Ta bezpečnost, obranné věci, prostě stojí nějaké peníze, stojí nějaké oběti. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Karla Maříková. Zatím jako poslední faktická poznámka.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, Evropská unie možná byla mírovým projektem na samém počátku. Ona se od toho naprosto odklonila, dneska je to totalitní projekt, který vede parta bláznů, a ta vaše koalice ji poslouchá. Podívejte se na Green Deal. Ono se vám možná rozsvítí, až to tady bude v plné parádě. Bude nás to stát ještě mnohem víc, než teď to vaše rozfrcávání peněz a dotování války na Ukrajině. (Krátký potlesk SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Přesto bych vás ráda vyzvala k pořádku a poprosila bych vás o používání mírnějších výrazů, které odpovídají tomu, že jsme v Poslanecké sněmovně. Děkuji vám.

Nyní vystoupí... vidím, že bude reagovat s faktickou poznámkou pan poslanec Hayato Okamura. Je to tak? (Ano.) Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, mnozí z nás mají prarodiče, kteří ještě zažili druhou světovou válku, zažili nacistickou a pak i komunistickou diktaturu, a byl to veliký sen všech svědomitých lidí žít v takové situaci, v jaké žijeme dnes, kdy naše země je členským státem jak NATO, tak Evropské unie. Nikdy nebyla naše mezinárodní bezpečnost zajištěna takovým způsobem, jak je to v současnosti. Volám trošku k rozumu. Myslím, že v tomto názoru je dobře, že jsme členy Evropské unie, a na tom se shodujeme opravdu ve velké většině poslankyň a poslanců napříč stranami, a to včetně velké části současné opozice. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou bude reagovat paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, moje rodina si také prošla druhou světovou válkou, dokonce někteří moji příbuzní byli zplynováni v plynové komoře, takže já si myslím, že jste šlápl hodně vedle. Myslím si, že moje rodina může právě naopak srovnávat s tím, co se děje.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vidím, že ještě bude s faktickou poznámkou reagovat pan poslanec Hayato Okamura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, přece právě ti, ti kteří trpěli, jejichž blízcí zahynuli, si cení míru a bezpečnosti. To je situace, ve které můžeme žít v současnosti, jejímž základem a zarámováním je právě členství naší země jak v Evropské unii, tak v NATO. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To byla zatím poslední faktická poznámka. Nyní vystoupí s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová, připraví se pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, pane ministře, já jsem si nachystala projev - trošku ho mám postavený tak, jak jsem si ho promyslela - k daňovému balíčku, protože pro mne to je daňový balíček, kde to obhájím, ale jak jste mluvil, tak mě napadaly další souvislosti, takže prostě budu tak různě doplňovat.

Vypořádat se s materiálem, který vláda Petra Fialy nesprávně označuje jako konsolidační balíček, přestože sama, její Legislativní rada, sedí tady pan ministr, ve svém stanovisku jasně uvádí, že jde o balíček daňový, bude mimořádně náročný úkol, a to nejen z důvodu, že jeho záměrem je největší zvýšení daní v novodobé historii naší země, a sice čerpám z materiálu Ministerstva financí, o 73 miliard korun ročně, a že daňový balíček podle nezávislých ekonomických autorit povede ke snížení hospodářského růstu až o procentní bod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP