(18.40 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Ale já použiju jiný příklad, který já taky nebudu říkat: koncertní hala v Ostravě je Baxova. My jsme se, pane poslanče, dohodli s panem ministrem Stanjurou, vládou a potom celým parlamentem, že v době, kdy v Ostravě byl primátorem člen vašeho hnutí, pan Tomáš Macura, že podpoříme výstavbu ostravské koncertní haly 600 000 000 korun. To bylo schváleno v rozpočtu, zařazeno do rozpočtu Ministerstva kultury. Ve chvíli, kdy se akce uskuteční, se bude financovat, a věřte mi, že mě by ani nenapadlo, abych já někde chodil a říkal: To je Baxova hala, ty jsem udělal já jako Baxa. Jsou to, pane poslanče, peníze daňových poplatníků. Nejsou to peníze ani vaše, ani moje, jsou to peníze daňových poplatníků, a přesně to jsem také řekl při zahájení slavnostních večerů v Císařských lázních. Určitě to paní poslankyně potvrdí, že jsem říkal: Ano, je to podpora státu a daňových poplatníků. Tak neříkejte, že Císařské lázně jsou vaše, já nebudu říkat, že ostravská hala je moje. Jsou to jedny peníze - peníze daňových poplatníků, a tak máme o nich taky mluvit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní předsedkyně Schillerová.

Než dorazí k pultíku, přečtu omluvy. Paní předsedkyně Pekarová Adamová se omlouvá od 18.30 z osobních důvodů, pan poslanec Kolář Ondřej od 17.15 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Lang Hubert od 18 do 23.55 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Wenzl od 20 hodin ze zdravotních důvodů. Z členů vlády se omlouvá pan ministr Baxa od 21 hodin z rodinných důvodů, pan ministr Dvořák bere zpět svou omluvu na dnešní jednací den a pan ministr Šalomoun od 12 hodin do 17.20 a od 21 hodin se omlouvá z pracovních důvodů.

Paní předsedkyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, možná je ani nevyužiju. Jsem ráda, že pánové ministři Síkela a Stanjura odhalili problém katastrofálního hospodaření této vlády - jsou to bondy z éry ministrování Aleny Schillerové. Tak já nevím, kdo vám tato argumentační esa vymýšlí, jestli si je vymýšlíte sami, nebo vám je připravují ty armády poradců. Ale v každém případě jsou ty výsledky stejně mizerné jako hospodářská politika. Já vám chci připomenout, že za tou inflací stojí něco a někdo - zejména vaše nečinnost. Proč ta inflace je tak vysoká? To jsme si tady řekli x-krát, nebudu to opakovat, a proč vlastně tím pádem to mělo dopad i na tyto bondy?

A pokud jde o financování státu, doporučuju raději upřít pozornost na probíhající snahu Ministerstva financí odklonit část dluhu na Státní fond dopravní infrastruktury s cílem opticky snížit deficit státního rozpočtu, to znamená vydat tam, dokonce se tam uvažuje o nějakých nevýhodných dluhopisech. Takže já věřím, že to neunikne pozornosti nikoho kompetentního, mé určitě. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brož, připraví se paní poslankyně Balaštíková.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo. Já si dovolím zareagovat na pana ministra Síkelu, který zase jednou vstal a řekl nám nějaké své moudro s tím, že protiinflační dluhopisy, že má ty informace a ta data, že je tam průměrný tiket 500 000 korun. Vůbec nevím, co tím chtěl říct. Ono totiž 500 000 korun, když vezmete v průměru, pane ministře, můžete dát deset stotisícových a jeden čtyřmilionový a máte dohromady 500 000, to vůbec nic neznamená. A ty protiinflační dluhopisy - znám lidi, kteří si opravdu koupili za 100 000, za 200 000 a koupily si je mladé rodiny, které se chystaly na to, aby měly na splátku hypotéky, prostě pár set tisíc korun, a bály se inflace. Takže vůbec to tady neznehodnocujte a nepoužívejte tahleta čísla. To byla věc pro lidi a lidem rozhodně pomohla. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Balaštíková.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak ještě jednou, kolegyně a kolegové, dobré odpoledne nebo podvečer. Já se ještě jednou vyjádřím k panu kolegovi Kučerovi, prostřednictvím vás, pane předsedající. Vy jste řekl, že byste chtěl opravdu rozdělovat ty dotace dobře. Tady se ty dotace začaly používat jako kladivo na čarodějnice, a hlavně se používají v zemědělství, což mně hrozně vadí, protože ony jsou všude, jsou i v průmyslu. Jak bychom nazvali majitele bohatých firem, kteří z MPO obdrží dotace? Budeme jim říkat průmysloví magnáti, když tady říkáme agrobaroni? Jak jim budeme říkat? Ale ne, my jim tak říkat nemůžeme, my jim ty dotace musíme dát, protože celá evropská politika je postavená na dotacích a i na národních dotacích a jenom velikost rozpočtu jednotlivých zemí pak určuje, jak si stojí, takže bez toho se neobejdeme.

Ale pokud se budeme bavit - a já toho chci využít, že tady stál, už asi zmizel pan ministr financí - tak přece pokud by ty peníze byly moje a nebyly státu a nebylo to takové virtuální a já jsem za to zodpovídala, tak přece já dám ty peníze tam, kde se mi vrátí, já je nebudu dávat tam, kde se mi nevrátí, a budu je dávat do úspěšných firem, protože tam se ty peníze otočí a vrátí se třikrát, čtyřikrát, někde pětkrát tomuhletomu státu. Tohle by si měl možná uvědomit ministr financí, když škrtá ty dotace a pořád neví, jak to rozdělit. Protože já to musím dát těm úspěšným! (Řečnice postupně zvyšuje hlas.) Já to nemohu dávat těm, kteří nekrachnou dnes, ale až pozítří, protože jsem jim dala dotace! A to jsou bohužel ti úspěšní. Tak to je! Tak si to nemalujme a nelžeme si tady, protože kdyby to byly vaše peníze, vaše osobní, tak to tak děláte, protože byste věděl, že o ně přijdete. Ale protože jsou nás všech a ta zodpovědnost tady není, tak je takhle rozmrckáme. A ještě budeme lidem, kteří berou dotace - a to je jedno, jestli tedy agrobaroni, nebo magnáti průmysloví (Předsedající: Čas.) - těm budeme házet klacky pod nohy?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, paní poslankyně, děkuji. Další s faktickou poznámkou by měl vystoupit pan ministr Stanjura, ale nevidím ho tady, přihláška propadá. Nyní je na řadě pan ministr Válek. Pak je pořadí: pan předseda Babiš, paní poslankyně Mračková a pan ministr Síkela. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Mnohokrát děkuji, pane předsedající. Já asi budu trošičku mimo téma, ale jenom jsem chtěl ujistit, vaším prostřednictvím, pana poslance Babiše a všechny kolegyně a kolegy, že byť tady nejsem, pečlivě poslouchám. To znamená, nebojte se, pokud se cokoliv týká zdravotnictví, já si to zapisuji, zaznamenávám. Mohu vás ujistit, že i když se nedostanu třeba někdy na interpelace, taky si to pak přehrávám, poslouchám to, co tady zazní, a opravdu se budu snažit a snažím, ať tady zaznívají jakékoliv vulgarity od kohokoliv, tak přesto se budu úporně snažit se všemi spolupracovat. To tady slibuji a garantuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Babiš. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Andrej Babiš: To je skvělá zpráva, pane ministře. Nevím, jestli víte, že jsem nechal vyhotovit Národní investiční plán do roku 2050. Vy tam zakládáte nějaké komise, tam máte všechno. Za zdravotnictví, pane ministře Válku, tam máte 164 miliard. Máte tam 20 000 projektů pro všechny rezorty za 8 000 miliard. Takže pan ministr Baxa tady mluvil... Já jsem se ho ptal na tu Novou scénu, to tam máte. Tak bude? Nebude? Národní galerie. Já s Ostravou nemám nic společného. Ale vám garantuju, kdyby mě Herman v roce 2016 nevzal do Uherského Hradiště, tak nikdy to Muzeum totality, na kterém jsem strávil dva roky byrokracie, by se nepřipravovalo. A já jsem rád, že tam byl pan premiér a pan ministr financí. Tak ho dodělejte! A udělejte tu Novou scénu. Když jsem šel do politiky, tak jsem řekl: Chci lidem ukázat něco. A co jim můžeme ukázat? Dálnice, obchvaty, nádraží, přejezdy a kulturní památky! Vždyť kulturní památky je přece turistika, ne, pane ministře?

Ale pan ministr Stanjura dneska neřekl ani slovo o investicích. Slovo investice nepadlo. Tak bude ta Nová scéna? Bude Národní galerie? Já jsem tam vzal Macrona na francouzskou sbírku. Tak bude to, nebo nebude? Co budete dělat? Invalidovna? Co zrekonstruujete? Nějaké zámky? Něco? Řekněte něco konkrétně, ne? Ta Nová scéna byla na stole, ano?

Kdybych jako premiér ty Císařské lázně nenavštívil, tak nejsou, věřte mi. Vy jste zprivatizovali Thermal v roku 1990, nikdo vám to ani nezaplatil. Potom jsme to zdědili, soud... A teď karlovarský festival, doufám, že jste tam byl, hezký je ten Thermal, ne? Dali jsme tam miliardu a to bylo moje dílo se Schillerovou. K Ostravě se nehlásím. A Císařské lázně? Byl jsem na začátku a dotáhl to, ano, pan hejtman, ale my jsme všichni za to bojovali, proto o tom mluvím. (Předsedající: Čas.) A to Uherské Hradiště, to Muzeum totality, by bylo fajn dodělat. (Předsedající: Čas.) Takže já vám držím palce, abyste tam dal ty peníze.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Když tak se přihlaste znovu, děkuju. A nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová - také dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Musím také reagovat na pana ministra kultury ohledně Císařských lázní. On moc dobře ví, já bych mu jenom chtěla připomenout, že Císařské lázně se zavřely v roce 1994, od té doby chátraly. Do toho objektu přijeli snad všichni ministři financí a kultury a všichni slibovali, že zachrání Císařské lázně. Nikdo to neudělal! Nikdo ty finanční prostředky Karlovarskému kraji nedal! Byl to právě Andrej Babiš a Alena Schillerová, tak to prostě bylo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP