(22.20 hodin)

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi vyjádřit se k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů. Ano, řeč je o konsolidační balíčku, který by se ale správně měl jmenovat daňový balíček. Jde o materiál, který výrazně a negativně zasáhne velkou skupinu občanů - zaměstnance, podnikatele, firmy, rodiny, studenty a také seniory. Vládní rádoby úsporný balíček nejvíce dopadne na rodiny s menšími dětmi a s průměrnými příjmy. Vyplývá to z modelových výpočtů poradenské společnosti BDO. Rodina s průměrnými příjmy přijde podle této analýzy kvůli daňovému balíčku současné vlády o 44 000 korun ročně.

Pětikoalice se rozhodla úspory hledat ve zvýšení daní a znevýhodnění našich občanů. Konsolidace veřejných financí by se však podle mě měla opírat především o úspory ve výdajích státu, nikoliv o zvyšování daní. Rozhodli jste se potrestat všechny - pracující s vyššími příjmy snížením limitu pro uplatnění sazby daně ve výši 23 %, osoby samostatně výdělečně činné zvýšením minimálního vyměřovacího základu pro výpočet pojistného na sociální zabezpečení, zaměstnance znovuzavedením odvodu pojistného na nemocenském pojištění. Firmám zvyšujete korporátní daň z 19 na 21 %, rušíte daňové zvýhodnění mnoha zaměstnaneckých benefitů včetně osvobození nadlimitních stravenek. Výrazně omezujete slevu na dani na manžela či manželku, rušíte slevu na studenta i školkovné, nově nebude možnost si daňově odečíst ani členské příspěvky odborářů. Aby toho nebylo málo, bude se zvedat cena dálniční známky z 1 500 na 2 300 korun a daň z nemovitostí se některým lidem zvedne na dvojnásobek.

Veletoče u změny sazeb DPH stojí také za zmínku. Naprostým nesmyslem jsou tři sazby DPH u knih, novin a časopisů. Podle návrhu vlády dostává přednost pornografický časopis před seriózními novinami. Nepochopitelná je 21% sazba DPH u balené vody, zdraží se vodné a stočné, léky, komunální odpad, mnohé služby a nápoje včetně točeného piva. Avizované změny sazeb DPH dopadnou negativně zejména na nízkopříjmové občany. Ti jsou však dlouhodobě v kleštích kvůli inflaci, se kterou vláda Petra Fialy nic nedělá a která snížila jejich příjmy nejvíc v historii naší země a nejvíc ze všech zemí OECD. Zmatek spojený se změnami DPH může nepoctivá část podnikatelů použít k ještě vyššímu navyšování cen a vymlouvat se na přeceňování v důsledku daňových změn. Česko patří mezi země s nejvyšší sazbou snížené daně z přidané hodnoty v porovnání s okolními středoevropskými zeměmi.

Pokud bude vládní konsolidační balíček schválen Sněmovnou beze změn, rozdíl mezi nejnižší sníženou sazbou DPH v Česku a ostatními zeměmi ve střední Evropě se ještě prohloubí. Snížená sazba DPH je zavedena jako opatření pro podporu spotřeby ve specifických sektorech a zároveň slouží k ochraně základních potřeb obyvatelstva. Proto je nepochopitelné, že z rozhodnutí státu budou v době nejvyššího historického poklesu reálných mezd v České republice a v době, kdy u nás klesají reálné mzdy nejvíce ze všech zemí OECD, zdražovat základní statky.

Výrazně zvyšujete spotřební daně. Na každé ekonomické škole se již v prvním ročníku dozvíte o fungování takzvané Lafferovy křivky, která říká, že nad určitou mírou zdanění celková suma vybraných daní klesá. Obávám se, že v následujících letech budeme svědky právě tohoto efektu.

Nyní mi dovolte podívat se na daňový balíček očima starosty města Valašského Meziříčí a zaměřit se na to, co se bude týkat měst a obcí. V důvodové zprávě se píše, že opatření obsažená v návrhu zákona buď dopady na územní samosprávné celky nemají, anebo tyto dopady vyplývají z povahy a popisu opatření samotných. Dovolím si tedy pár příkladů. Nově se má snížit podíl obcí a měst na sdílených daních, konkrétně daně z příjmu právnických osob a daně z příjmu fyzických osob, z nynějších 25,84 na 25,72 % v roce 2024 a 24,47 % v roce 2025. Změny DPH se prý obcí netýkají, pokud tedy máte MHD zdarma, jako máme my u nás ve Valmezu. Pokud ale nemáte, pak se vás zvýšení DPH u této služby samozřejmě týká. Zvýšení DPH u vodného a stočného také není něco, co bychom měli přejít mlčením. Postihne to všechny občany, ale i města a obce, jejich školy, školky či sportoviště.

Další smutnou kapitolou je zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům a snížení prostředků na FKSP u příspěvkových organizací o polovinu ze 2 % na procento jedno.

Jako velký problém vidím takzvané zastropování úlev z odvodů pro dohody o provedení práce. Dnes se z dohod do 10 000 korun u jednoho zaměstnavatele neplatí pojistné. Proč je tomu tak? Protože náš zákoník práce má jedny z nejpřísnějších a nejkomplikovanějších pravidel a omezení na světě. Není pak divu, že zaměstnanci i zaměstnavatelé pro možnost přivýdělku volí právě tuto formu. Nově se stanoví dva limity pro vznik účasti na pojištění zaměstnance, který pracuje na základě dohody o provedení práce, a tím i limity pro placení pojistného na sociální zabezpečení. Důvodová zpráva uvádí, že aby opatření mohlo být kontrolováno, bude zavedena evidence všech dohod o provedení práce a příjmů z těchto dohod. Nechci recitovat celé toto tragikomické čtení, máte ho na straně 299 souhrnného materiálu, tak snad jen toto: "Zaměstnavatel je povinen ve lhůtě stanovené pro odvod pojistného za kalendářní měsíc předložit povinně v elektronické podobě příslušné okresní správě sociálního zabezpečení na předepsaném tiskopisu identifikační údaje zaměstnanců činných na základě DPP a výši jim zúčtovaného příjmu v kalendářním měsíci. Na základě pojistného doplaceného zaměstnancem činným na základě dohody o provedení práce eviduje okresní správa sociálního zabezpečení doby jeho pojištění za takto doplacené období a předkládá údaje o těchto dobách pojištění za každý kalendářní rok České správě sociálního zabezpečení." Ke konečnému výsledku se dostaneme obrovským nárůstem byrokracie. Razítko, kam se jenom podíváš!

Vláda si nevšimla, jak dlouho trvá přiznání důchodů? Česká správa sociálního zabezpečení kolabuje i bez úsporného balíčku a jede už na autopilota, stejně jako Česká pošta nebo úřady práce. A po 1. lednu se obávám, že bude kolabovat celá státní správa, protože jim vláda sníží prostředky na provoz o 5 % a na platy o 2 %. To jsem tedy na celou digitalizaci opravdu zvědavý! Bez peněz to prostě nebude fungovat.

Proč by se města měla zajímat o platy státních zaměstnanců? Za prvé, kvůli samotným zaměstnancům. Reálné platy už jim totiž snížila třetí největší inflace v Evropské unii a teď ještě vláda - hlavní viník této bronzové medaile - je přichází dorazit, a za druhé proto, že to nejspíš bude mít bratříčka ve snížení příspěvku na přenesenou působnost. Přitom obce a města již dnes doplácejí v součtu v řádech miliard na výkon státní správy, kterou si u nich stát objednává, ale v plném rozsahu nehradí. Další propad v příspěvku na výkon přenesené působnosti tak ohrozí výkon některých činností. Pokud by vláda chtěla být seriózní, řekne, které činnosti nebudeme muset dělat. To se ale nedozvíme.

A na závěr se dotknu změny, která se zásadně týká celého Valašska, a to je zvýšení sazeb spotřební daně z lihu, tedy mimo jiné i ze slivovice, o 10 % v roce 2024 a o 5 % v každém dalším roce 2025 až 2027. Roky nás na Valašsku drtila šarka a teď ještě Fiala se Stanjurou! Už aby to skončilo! Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP