(22.40 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Jestli se podíváme detailně na finanční prostředky, tak to jsem tady taky říkal, slib 130 % učitelům na úrovni středních a základních škol taky nebyl ani jeden rok splněn, a to už pomíjím to, jak jsou bídně honorovány práce nepedagogických pracovníků typu ekonomický aparát, typu kuchaři nebo kuchařky, školníci a podobně. Trochu mi to připadá, což jsem tady taky už jednou slyšel, že jednání vlády je v duchu přísloví: Kázal vodu pít a sám pil víno. Od nás se požaduje něco, co v podstatě na úrovni rezortů není splněno, zde v rezortu školství se požaduje splnění 10 % a více procent, jsou prováděny škrty a na úřadech ministerstva, myslím si, že mají měkčí požadavky.

Domnívám se, že je nutné - mohl bych tady uvádět ještě nějaká čísla, ale myslím si, že to je teď zbytečné - je prostě nutné apelovat na to, aby podíl výdajů státního rozpočtu na školství na HDP zůstal v současné krizi alespoň zachován, pokud už není jej možné zvýšit na úroveň, která je standardem ve vyspělých zemích. Domnívám se, že i když je krizové období, tak že bychom se měli snažit o lepší podmínky pro školství, než je.

Úplně samostatnou kapitolou potom na všech stupních školství je otázka sledování, vyhodnocení kvality a srovnání se západními zeměmi, tak, jak je to na západ od Prahy běžné. To si myslím, že to je úplně samostatná záležitost. Čili abych to uzavřel, konkrétní problém tvorby sociálního fondu, to bych rád řešil přes pozměňovací návrh, tam bych docela uvítal, kdyby se někdo přidal i ze strany koalice, a pak je tady tedy ten trvalý deficit v oblasti platů, o tom budeme samozřejmě stále mluvit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další na řadě je pan poslanec Novák. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Pěkný večer, dámy a pánové, máme tu na stole vládní návrh zákona, který pětikoalice nazvala jako konsolidační, popřípadě ozdravný balíček. Abychom si ale nakonec neřekli to staré známé a lékařsky nepříjemné: Operace se zdařila, pacient zemřel. Ono totiž nejde o nic jiného než o útok na peněženky občanů, živnostníků a firem. Jde o čistý daňový balíček. Předkládáte tady komplex změn a úprav, které neřeší konsolidaci veřejných financí, ale možná snad teď vyřeší prázdnou šrajtofli pana ministra financí. Pochybnost a slovo "možná" sem skutečně patří, protože zatím žádné z vládních opatření smysl pro řešení veřejných financí nepřineslo. Jediné, co přineslo a přináší a taky přinese, bude úbytek finančních prostředků daňových poplatníků, a na druhou stranu žádný závazek nebo povinnost státu, aby také šetřil. Ale to vám bohužel jde - udělat mejdan a občane, zaplať. Máme před sebou výčet věcí, které lidem tato vláda zdraží, aby mohla pokračovat ve velkolepé hostině na jejich úkor. A vládě je bohužel úplně jedno, že sebere peníze na vědu, výzkum, školství, zdravotnictví a mnoho dalšího. Vaší vládě je jedno, že sebere peníze rodinám, seniorům, studentům, živnostníkům a firmám - hlavně aby bylo na různé stranické prebendy, teplá místa pro vaše příznivce a neúspěšné politické kandidáty. O některých ministrech často přemýšlíme, zda ještě jsou mezi námi, protože minimálně v této Sněmovně po nich není ani vidu, ani slechu, a tento katastrofický mejdan bude zřejmě bohužel pokračovat až do konce volebního období. Proto nejsprávnější by bylo tuto věc zamítnout v prvním čtení, sebrat se a jít znovu ke svým voličům, říci si znovu o důvěru, a hlavně se jim omluvit za nepravdy, které jste jim sdělovali. Ono "když ptáčka lapají...", to je vám blízké.

Mimochodem, nedávno nám tady někteří koaliční politici vypočítávali, kolik stojí den práce Poslanecké sněmovny. Já bych to obrátil - kolik by ušetřila republika, kdyby vláda Petra Fialy nic nedělala a zavřela se u premiérů na chalupě. Anebo jsme si taky mohli ten dnešek odpustit a ušetřit potřebné peníze, jak často říkáte.

Dámy a pánové, nebudu dál rozšiřovat řady kritiků, protože bych se jistě v mnoha případech opakoval, chci se soustředit pozitivně na skutečnou nápravu státních financí.

Postupná konsolidace veřejných financí je důležitá a je shoda, že je třeba konsolidovat, ale je k ní potřeba přistupovat především v období hospodářského růstu, jak vy nám to vyčítáte, ale na druhou stranu vám zase můžu vždy opáčit, že vaše kroky ze strany tehdejší opozice k tomu nesměřovaly už vůbec.

Česká ekonomika za současné vlády pětikoalice stagnuje, nedosahuje hospodářského růstu zemí OECD, ale pětikoalice vesele a s pompou jí vlastní opakuje učebnicové národohospodářské chyby. Vracíme se zpět do hluboké minulosti. Už jednou vláda pod vedením ODS uvrhla do chudoby desítky tisíc domácností, způsobila masivní sociální nepokoje, krachy tisíců firem a svojí nedůvtipností způsobila, že naše republika byla krizí takzvaných nultých let jednou z nejdéle postižených zemí. Pamatujete si na to? Vzpomeňte si, prosím, co to způsobilo. Stát se pod vedením současné vlády zbavil fungujících opatření pro efektivní výběr daní a ty zbylé nerozvíjí. Výsledkem je, že ztrácí kontrolu nad příjmovou stránkou rozpočtu. Fialova vláda s lhostejností jí vlastní selhává v čerpání evropských peněz a nedělá prorůstové investice, místo toho si bere nesmyslné půjčky. V rozporu s vládními deklaracemi naopak zvyšuje provozní výdaje státu, zřizuje nová ministerstva a posiluje drahý aparát státních úředníků. Ve vašem případě může jen podtrhnout staré známé "sliby - chyby".

Dámy a pánové, jaká jsou tedy možná řešení? Navázat na pozvolný plán rozpočtové konsolidace představený vládou v roce 2021. Ten počítá se snižováním strukturálního deficitu o 0,5 % ročně. Mezi hlavní pilíře patří snižování objemu peněz na provoz státní agendy právě prostřednictvím spojování agend s využitím rozumné digitalizace státní správy. Právě slučování a rušení agend může pomoci snížit provozní výdaje kapitol o 5 až 10 % - a to je ta správná cesta, ne však snížit nařízením nebo rozhodnutím, ale rozumnou optimalizací a automatizací procesů ve státní správě. Stejně tak musí dojít ke zrušení nepotřebných ministerstev - ano, právě těch ministerstev, která jste si, současná vládo, zřídila, protože je vás prostě moc a museli jste se nějak podělit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP