(22.30 hodin)
(pokračuje Ondřej Babka)

Tento nárůst cen cítíme dnes všichni a můžeme se taky podívat na ceny kolejí, ty dosahují na některých vysokých školách až 12 000 korun za měsíc za jeden pokoj a mnohé české univerzity plánují od září navýšit ještě cenu ubytování na kolejích. A to bude muset samozřejmě řešit každý, každý jeden student, který na těchto kolejích bydlí. A věřte mi, že tito studenti, kteří bydlí na vysokoškolských kolejích, skutečně nestudují jenom naoko, jak se snažil ministr financí prezentovat, když obhajoval zrušení slevy studenta.

Kabinet Petra Fialy se rovněž rozhodl jít proti studentům při dohodách o provedení práce. I tento krok, obdobně jako již zmiňované zrušení slevy na studenta, může mít negativní vliv na finanční situaci tisíců mladých lidí po celé České republice. U dohod o provedení práce totiž zůstane zachován příjem bez pojištění u jednoho zaměstnavatele. Nově se bude výdělek na DPP, bude se na tento výdělek pohlížet právě jako na jeden celek, nehledě na to, že pochází z dohod od vyššího počtu zaměstnavatelů. A to samozřejmě dopadne na vysokoškolské studenty, protože oni ta dépépéčka hodně v praxi využívají. A že tento krok uškodí i trhu práce obecně, je také zjevné.

To, co dnes mladé také hodně trápí, je problematika bydlení, o tom už tady taky dnes padla řeč a byla tu vedena debata, je to problematika bydlení a nedostupnosti vlastnického bydlení. A tady se musím opět zastavit u toho, že rušíte stavební spoření. Opět, je to něco, co mladé lidi hodně bolí, hodně to vnímají, přitom systém stavebního spoření je v České republice dlouhodobě ověřeným systémem, který je výhodný pro obě strany, jednak pro stát, ale samozřejmě i pro občany. Stavební spoření umožňuje občanům už od mladého věku systematicky spořit, a vytvářet si tak finanční prostředky pro nákup bydlení v budoucnu.

Navíc stavební spoření přispívá k rozvoji a stabilizaci bytového trhu a drtivá většina lidí v mém věku tento produkt používá jako jednu z mála forem spoření. A nerozumím tomu, proč tedy tento fungující systém rušit. Relativní dostupnost tohoto produktu způsobila jeho celospolečenskou popularitu. A místo toho, abychom se... nebo abyste se zamysleli nějak hlouběji nad jeho úpravou či případným doladěním - a samozřejmě přiznávám, že je potřeba otevřít diskusi o té účelovosti prostředků či případně omezení získání výše státní podpory pro domácnosti třeba s nadprůměrným výdělkem, tak ale místo toho jste se rozhodli tento produkt fakticky zrušit, protože přesně k tomu dojde právě při snížení státního příspěvku na polovinu. Pro zachování atraktivity stavebního spoření bych zvolil spíše dorovnání výše této podpory o inflaci. A to ještě si nejsem úplně jistý otázkou retroaktivity tohoto návrhu, ale to jsme se už několikrát přesvědčili, že s retroaktivitou si neděláte úplně moc starostí.

Volnočasové aktivity. V posledním roce a půl došlo k výraznému zdražení sportovišť. Sportoviště zdražila za posledních 18 měsíců často až o čtvrtinu a tento nárůst cen sportovišť dramaticky omezuje možnost mladých lidí sportovat, dokonce pro mnohé z nich, zejména pro mladé lidi, kteří pocházejí z ekonomicky slabších rodin, je přístup ke sportovištím prakticky nemožný. Tento problém je ještě zhoršován rozhodnutím vlády zvýšit DPH na sportovní aktivity. Tento krok povede k dalšímu snižování zájmů mladých lidí o sport, protože ho logicky dělá méně dostupným.

Stejný dopad bude mít také zrušení daňového zvýhodnění benefitů. Zásadní část benefitů, které firmy poskytují svým zaměstnancům, jsou právě v kategorii sportovních aktivit. To je samozřejmě znepokojivý vývoj, protože jak víme, tak sport hraje velice zásadní roli v životech nejen mladých lidí, a to tím, že jim pomáhá zvládat stres, posiluje fyzickou kondici či vytváří základy pro zdravý životní styl. Zcela zbytečně jste dříve zrušili studentům 75% slevu na jízdném, ale to už ani asi nemá cenu znovu komentovat. Z toho, jak se daňový balíček dotkne nejen mladých lidí, mám pocit, že mladí vládě vadí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkný večer. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Já přečtu omluvu. Od 22.45 hodin z osobních důvodů se omlouvá paní poslankyně Olga Richterová. A budeme pokračovat v obecné rozpravě. Jako další je připravena paní poslankyně Margita Balaštíková a připraví se pan poslanec Hubert Lang. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý večer, kolegyně a kolegové. Já jsem samozřejmě nemohla předpokládat, kdy přijdu na řadu, a domnívala jsem se, že třeba bude přítomen pan ministr zemědělství, protože moje slova by měla patřit především jemu, nicméně se obrátím i na pana ministra financí, protože on drží přece to pero, kterým škrtá ve všech těch ministerstvech.

Vážené kolegyně a kolegové, konsolidační ozdravný balíček. Já jsem kdysi řekla, že z něho budeme každý druhý nemocný. Možná že ne, uvidíme, jak to bude, ale máme skvělého ministra zdravotnictví, tak třeba něco vymyslí. Co způsobujeme podnikatelům, rodinám, obcím, městům, to je úplně, zcela zbytečné opětovně říkat, na to upozorňují různí mí kolegové a předřečníci.

Já bych se chtěla zabývat především zemědělstvím a vyzvat nového pana ministra a současně i pana ministra financí, aby bojoval za zájmy rezortu, který zastupuje - pan ministr zemědělství teď myslím - a nedělo se to, že jde proti zájmům rezortu, jehož je představitelem jako u předešlého pana ministra Nekuly. Jedná se nám především o škrty v dotacích, které měly podpořit zpracovatelský sektor, jenž má na starost zpracování zemědělské produkce na vyšší přidanou hodnotu, aby nedocházelo k vývozu surovin, které se k nám vracejí v podobě zpracovaných výrobků, ale právě ta přidaná hodnota zůstala v těch zemích zpracování. A já jsem ráda, že tady zůstal pan ministr financí, protože to by ho mohlo zajímat, z toho by mu mohly přitéct ty peníze do státní pokladny.

Chceme naplňovat státní pokladnu, tak pojďme tomu naproti a nenechejme si likvidovat škrty naše kvalitní zemědělství a chovejme se jako dobří hospodáři. Naši zpracovatelé a zemědělci dobrými hospodáři bezesporu jsou, jen se jim nesmí stále házet klacky pod nohy. A nemůžeme jim to ztěžovat, protože již dnes mají velkou nerovnoměrnost ve výši dotací oproti jiným zemím. A protože vy sám, chybějící pane ministře, říkáte, že musíme být soběstační v základních komoditách, tak já očekávám, že budete činit kroky na plnění těchto slov a přestane dělení zemědělců na velké a malé a nastane konečně dělení na produkující a neprodukující a v řadách našich členů budete mít zcela určitě spojence.

Dalším problémem pro zemědělce by bylo navýšení daně z nemovitosti. Již nyní naši zemědělci samozřejmě bojují s hendikepem nižších podpor a tento krok by je ještě více znevýhodňoval. Zvýšení daní by bylo prosím pro malé zemědělské firmy a menší podnikatele v oblasti zemědělství devastující, stejně jako bude devastující pro stejně velkou skupinu obyvatel v jiných podnikatelských rezortech, kam vaše rozhodnutí ohledně zvýšení těchto daní dosáhne. Ve svých předvolebních slibech i v koaliční smlouvě máte pomoc malým firmám a podnikajícím fyzickým osobám, a pokud je to tato pomoc, tak je nasnadě, aby se ta koaliční smlouva přepsala, protože neříká pravdu. A uvědomme si prosím dopady na tyto oblasti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP