(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tady všechno máte. Nechci tady mluvit o tom, že kašlete na sport, na kulturní památky, zdravotnictví, to je úplné peklo. Národní investiční plán do roku 2050, který jsme pro vás připravili, to samozřejmě ignorujete, protože to dělala vláda, naše, ano. Inovační strategie, věda, výzkum, všechno je... Zkrátka my jsme dělali všechno špatně a vy děláte všechno skvěle. Pan Skopeček ještě říkal, že balíček je určitě protiinflační. To tak to uvidíme. Uvidíme. Ale to se uvidí samozřejmě až někdy koncem roku 2024 nebo 2025.

Vy máte hlavně to štěstí s tou windfall tax, kde vlastně teď podle mého názoru plno firem bude platit vyšší zálohu na dani a v červnu 2024 se zjistí, že musíte vracet, tak pan ministr financí, už ho slyším, že samozřejmě nebude vracet nic. A to je super se nechat financovat firmami a lidmi a potom jakože se jim to vrátí bez úroku.

Takže, pane premiére, Babišova drahota 27. 9. 2021. Potom byla Putinova drahota. Potom jste se dohadoval s Michlem 5. května 2023 o tom, kdo za to může. A včera jsme se zase dozvěděli, že vy jste nám zařídil teď tu nízkou inflaci. Já myslím, že všichni na to koukali s údivem. A je to samozřejmě celé nesmysl, protože vy jste se těšili z inflace, vy jste se těšili z toho, že berete lidem peníze, že všechno je prodražené, aby pan Stanjura vyinkasoval těch 260 miliard za rok 2022 a 2023. A uvidíme, jak to bude dál. Takže vy jste proti inflaci pro lidi neudělali vůbec nic. A bylo to strašně jednoduché. Strašně jednoduché. Jednak minoritáři ČEZu, už Kalousek to také řekl, vykoupit je za 200, 250 miliard a mohli jste mít znovu stoprocentní firmu, která má terminál na LNG v Eemsu (Eemshavenu) v Nizozemsku, která prodává, má 20 % trhu plynu v Čechách, která má lithium, která má elektrárny, a mohli jste mít alespoň něco pod kontrolou, když už jste všechno tady rozprodali zprivatizovali do zahraničních rukou, a proto každý rok 280 miliard odchází do zahraničí. Samozřejmě v rámci Evropské unie se to nedaní. No a bohužel to už je nevratné.

Takže já jsem se snažil tady i ve středu vystupovat velice konkrétně. Panu ministru financí jsem sdělil svoje stanovisko. On samozřejmě manipuluje s těmi čísly, která mu vyhovují, ale je jasné, že tento daňový balíček, nebo tenhle balíček, je úplně zbytečný. Kdybyste nic neudělali a nechali to být a starali se jen o inkaso evropských fondů, kdybyste nechali to EET, kdybyste bojovali proti zaměstnanosti na černém trhu, kdybyste dělali jen tyto věci, tak jste mohli mít ty příjmy. Ano teď windfall tax nebo zastropování elektřiny. Já říkám zastropování elektřiny, je to historická šance. Vy bohužel to nechcete dělat. A samozřejmě pokud prosadíte na sílu rozdělení ČEZu, tak to bude tunel přibližně stejný jako soláry za 600 miliard nebo církevní restituce za 170 miliard.

Ještě k tomu, jak se ptal pan Skopeček, co jsme dělali na tom Ministerstvu financí. No my jsme například začali konečně soutěžit externí služby právní, zamezili jsme rozkrádání peněz na ekologických zakázkách. Už jste zapomněli? Ty byly čtyřikrát prodražené! Tam někdo měl ten deal za 100 miliard. I tomu jsme zamezili. Ano? Protože já jsem šel do politiky bojovat proti korupci, proti rozkrádání věcí, které patří všem občanům České republiky. A v tom budeme pokračovat.

Takže já bych chtěl poprosit pana premiéra, aby skutečně se nezesměšňoval, protože těch videí, kde v květnu - vážení spoluobčané, můžete se podívat, co říkal pan premiér v květnu a teďka v červenci, a ten časový rozdíl je minimální, tak je to skutečně neuvěřitelné. Neudělali jste nic proti inflaci, neudělali jste nic pro lidi, protože zkrátka jste asociální, nekompetentní vláda, vláda národní tragédie. Doufejme, že ty škody, které bude někdo po vás napravovat v roce 2025 a 2026, se ještě podaří zvrátit. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Milan Feranec. Připraví se paní poslankyně Renata Oulehlová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, tento zákon projednáváme vlastně dneska třetím dnem. Ve středu nějakých 10 hodin, včera nějakých 12 hodin čistého času. Vystoupily desítky poslanců, detailně se řešila jednotlivá navyšování daní a tak dále. Já se nechci věnovat úplně detailům jednotlivých zákonů, jenom bych si dovolil pár zobecnění k tomuto zákonu. Respektive nejen k tomuto, ale i k tomu, co projednáváme, to beru jako součást, to znamená jak ten zákon o zvýšení spotřební daně na naftu, tak vlastně i zákon o sociálním pojištění. Já to beru jako nějakou součást. Budu se věnovat tomuto.

Ta debata probíhá asi takovým způsobem, že vystoupí zástupce vlády, pan ministr, který, musím to ocenit, že se snaží reagovat, že je tady celou dobu. To skutečně oceňuji. Nemusím souhlasit s argumenty, ale skutečně to oceňuji. A bylo by divné, kdybychom souhlasili, to je jasné. Takže jsou tady ti zástupci vlády a říkají: toto je bílé. Potom vystoupí opozice a říká: toto je černé. A takhle to probíhá vlastně dva dny, což je na jedné straně normální, je to politika, není to nic jiného. Na druhé straně jsem přemýšlel, jestli to není tím, že jsme si na začátku trošku nevyjasnili pojmy. Ono to někdy bývá, když je nějaká taková hádka a lidi si nevyjasní pojmy, potom jsou tam různé komunikační problémy.

Tak já bych možná rád si zkusil vyjasnit pojmy o tomto zákonu, o kterém se říká, že je to konsolidační balíček, nebo je to úsporný balíček. Zkusme si vyjasnit ty pojmy. Asi úplně konsolidační není, pokud pan ministr říkal, že tím, že konsolidace bude probíhat 2/3 úspory, 1/3 zvýšení daní, podle těch návrhů, které jsou, tak je to téměř jedna k jedné, respektive myslím 73 a 78, jestli to počítám správně. Ale problém je v tom, že my projednáváme vlastně navýšení daní, ale co víme o těch úsporách? Ano, byla nějaká prezentace v rámci tiskovky, v důvodové zprávě tak tři stránky, ale kdy uvidíme ten výsledek? Já předpokládám, že po předložení návrhu státního rozpočtu. No jo, ale tady platí trošku podle mého názoru - zvýšení daní je jisté, úspory jsou vždycky nejisté. Tak já alespoň doufám, že to závěrečné čtení budeme projednávat, nevím, jaký je přesný harmonogram, až poté, co bude minimálně předložen návrh zákona o státním rozpočtu. Ať vidíme, jestli je to, když se říká A, jestli je tam i to B. To mi přijde celkem logické.

Takže konsolidační úplně není ve smyslu těch tří zákonů, které projednáváme. Úsporný, tak to je asi problém, protože se neřeší úspory. A to, že občané zaplatí víc, to asi není úplně úspora. Úspora je o výdajích vlády. Takže co to potom je? Tak pochopitelně je to daňový balíček. Ale to asi nestačí takhle říct, že to je jenom daňový balíček. Podle mého názoru je to skutečně nejrozsáhlejší a největší zvýšení daní - a teď se můžeme bavit - posledních kolika let? Co se týče nejrozsáhlejšího ve smyslu, které všechny daně to postihuje, tak já si troufám tvrdit, že minimálně třicet let - nejrozsáhlejší. Co se týče daňového výnosu, můžeme polemizovat, jestli těch avizovaných 73 miliard je pochopitelně víc než - pokud si pamatuji správně, Kalouskův balíček byl 70, i když bylo to v jiných cenách, takže může tam být polemika.***




Přihlásit/registrovat se do ISP