(9.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Včera jsem se zúčastnil rozpočtového výboru. Byl to velký zážitek. Já jsem na ten výbor chodil jako ministr financí. Jako premiér jsem tam nechodil. Člověk se nestačí divit, jak v podstatě pan ministr financí dokáže s takovou lehkostí a nadhledem vysvětlovat, že ten příjem 50 miliard do Modernizačního fondu, který my jsme vyjednali, že on neví, kdo to tam dal. On neví, kdo to tam dal, a že vlastně on nevynáší informace z vlády, proto jsme se to nedozvěděli. Dostali jsme takovou tabulku, kde predikci dělají příjmy... ne, státní rozpočet. Příjmy z Modernizačního fondu jsou 50 miliard a predikce je nula. Dobře slyšíte, nula. Takže samozřejmě šlo o manipulaci, protože pan ministr i vláda tam potřebovali mít tu dvojku. Proto tam mají 295, aby mohli říct, no tak my jsme to dali. Samozřejmě je to podvod, je to nesmysl. No a ten rozpočet, ta nová predikce je minus 321 miliard. No a samozřejmě všechno je z daní. Znovu zopakuji, a to je samozřejmě nenormální pochopit, že když pan premiér říká, jak zkrotil tu inflaci, což je samozřejmě nesmysl, tak proč občané a firmy a živnostníci zaplatili za rok 2022 a 2023 navíc inflační daň 260 miliard? Všichni jsme společně zaplatili. Ano, windfall tax, taky nesmysl. Taky nesmysl, windfall tax. A z toho samozřejmě vypadne 63 miliard. Ano. Tak ve finále kdo to hlavně zaplatí? Hlavně to zaplatí ČEZ, který už dávno měli zprivatizovat, vykoupit 100 %. A znovu opakuji asi posté, že řešení inflace bylo zastropování ceny elektřiny u výrobců na 1 500 korun, a znovu opakuji, vážení spoluobčané, že na Slovensku mají občané 1 500 korun za megawatt.

Rozpočet je neuvěřitelný, ale co je úplně neuvěřitelné, a v podstatě nikomu to nevadí, protože samozřejmě všichni experti jsou provládní. Provládní - kromě profesora Švejnara, ten je jediný nezávislý. Ten působí v Americe a působí i tady, a všichni experti jsou provládní, všichni experti říkají, jak by to bylo úžasné, jak ta vláda všechno dělá fantasticky.

No, takže 63 miliard. Energetická pomoc má být 79 miliard. Tak my bychom strašně rádi viděli, kdo dostal energetickou pomoc. Podle firem, jak to bylo. A taky bychom chtěli vědět, jestli tam nebyly nějaké dodatečné podvody, protože každý ví, že ten strop byl nesmysl, že máme nejdražší elektřinu v Evropě a že v podstatě se dá dodatečně podepisovat nějaké smlouvy, kdy se někdo dobře dohodne s nějakým výrobcem nebo dodavatelem a ten stát mu to zkompenzuje. Takže pan ministr financí řekl, že tedy bude šetřit. No mě fascinuje to, že vlastně ta vláda stále mluví úspory, úspory. A o tom je i dnešní projednávání, že tato vláda šetří jenom na důchodcích zatím, ty už obrala o 7 000 korun, a já jsem zvědav na rozhodnutí Ústavního soudu, i když tedy tady expert ODS tvrdil, že je to jasné, že to bude v neprospěch důchodců.

No ale na sobě nešetří samozřejmě. Nechci tady znovu vykládat, co všechno by měli udělat, ale uvidím podle času, jestli to znovu nezopakuji. Ale co je absolutně největší šok a úplně neuvěřitelné je, že vláda si půjčila miliardu eur na SFDI, to je Státní fond dopravní infrastruktury, který financuje samozřejmě všechny investice do dopravní infrastruktury, no a představte si, že to je na deset let, vchází to do zadlužení veřejných financí, ale nevchází to do rozpočtu. To je neuvěřitelné! Toto jsem ještě nezažil. Já samozřejmě jako ministr financí kdysi, přiznám se čestně panu ministru Stanjurovi, že jsem to taky zkoušel, ale úřednice mě poslaly někam. Ale my jsme se nechovali k úředníkům tak brutálně, jak se chová tato vláda, která jim vyhrožuje a tak dále, ale to není teď téma. Takže co to znamená? Znamená to, že těch 24 miliard SFDI vlastně, když to proinvestují, nebo možná už investují, možná z toho se zaplatí, tak v podstatě je podle toho, jak se vyjadřují zástupci vlády, že to tam nevchází.

No a aby tuto šílenost potvrdil, někdo potvrdil z vlády, tak jsem se díval na podvečerní vysílání, a představte si, že pan ministr dopravy Kupka tvrdí, že on představil nějaký plán, velice nekonkrétní, že by se měl oddělit investiční rozpočet od běžného rozpočtu. Rozumíte tomu? Já tomu nerozumím. Takže my budeme mít nějaký investiční rozpočet, tam si budeme půjčovat peníze, to nebude vcházet do státního rozpočtu, takže se samozřejmě nebude zhoršovat deficit, protože je to výdaj, no a za deset let, když bude splatnost, a někdo to musí zaplatit, no tak já jsem zvědav, jestli to SFDI na to bude mít peníze, nebo to zaplatí rozpočet. No samozřejmě že to zaplatí rozpočet. Takže je to úplně neskutečné. Já tomu nerozumím, jak může být, a bylo by dobré, kdyby nám to někdo vysvětlil, že strategie vlády je investovat a půjčovat si mimo rozpočet. No tak já jsem říkal včera panu ministrovi, já jsem nevystupoval tady na rozpočtovém výboru oficiálně, ale říkal jsem mu: No tak si půjčte tisíc miliard, ne? To je super. Dáte to všude, můžete naplňovat všechny ty investice, které jste zaškrtili a vzali. Takový pan Bartoš by mohl vyhovět obcím na investice do škol a tak dále. Takže já tomu nerozumím, že ještě pan ministr Kupka to zopakoval, že zkrátka... Já si myslím, že to je normální podvod, protože není přece možné, aby si někdo půjčil někde, a vchází to do dluhu, a potom ty peníze, vlastně tu investici nedával do rozpočtu do deficitu. No takže to je samozřejmě strašně zajímavé, nerozumím tomu a bylo by dobré, kdyby nám to někdo vysvětlil.

No potom jsme měli na rozpočtovém výboru EGAP. Přišel nějaký náměstek, údajně se jmenuje Bittner, četl to z papíru, vůbec nevěděl, o čem je. Naštěstí tady byl i zástupce přímo EGAPu, tak jsme se něco dozvěděli. No a pokud nevíte, co je to Česká exportní banka a EGAP, to je banka, která měla podporovat české podnikatele ve vývozu, garantovala jim vývoz, a EGAP to pojišťoval. No a za doby vlád ODS tam prošustrovali asi 80 miliard a bylo tam x podvodů. No a tenhle pan Bittner, já jsem se na něj ptal, kdo to vlastně je, je to nějaký politický náměstek, tak potom jsem si vyslechl takový příběh, jak řešil, on asi je tam člověk na takovou práci čištění personálií, tak v dozorčí radě letiště, když tam vyhazoval toho dotyčného, co je nezávislý mezinárodní expert, tak mu řekl, my potřebujeme místa pro naše kolegy. Víte, my děláme tu politiku, všude naši spolustraníci. Tak to víme u tradičních demokratických stran s bohatou korupční historií, že to tak dělají. No a ten člověk mu říká: No ale Babiš to nedělal. A víte, co mu odpověděl? Že Babiš neměl lidi. Jo. Babiš nestrkal například Kolovratníka do dozorčí rady letiště. Ne, Babiš si tam vybral nezávislé lidi, a tady členové hnutí a poslanci hnutí dobře vědí, že vždycky jsme, že já jsem vybíral lidi podle odbornosti a schopnosti, a ne proto, abych se někomu zavděčil a aby mě hnutí zvolilo za předsedu. No takže to je ten pan Bittner. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP