(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže oni by si to představovali tak, že lidi nebudou snad ani jíst, nebudou nic, budou sedět na zadku a bude tady dvacetiprocentní nezaměstnanost. A to potom je ta jejich strategie protiinflační, což je samozřejmě absolutní pitomost. Protože možná někdo zapomněl na to, že politici a vláda by se měli starat o to, aby občané měli lepší život. A my jsme se o to samozřejmě starali. A tady se vlastně řeší stále rozpočet a stále zadlužení, které je nízké, ale nikdo neřeší nějakou strategii. O investicích moc toho neslyšíme. Teď vznikl ten nějaký výbor a k tomu se dostanu.

Takže jak říká profesor Švejnar, vláda má zajišťovat životní standard a jeho zvyšování. A teď v podstatě dělá všechno pro to, aby ten životní standard zničila. A už v žebříčku prosperity jsme klesli z devátého na dvanácté místo.

Takže je to o tom, že tady jsou různí teoretici a v médiích tam nevidíte nikoho z praxe, ano? Ti skuteční podnikatelé se nějaké veřejné debatě vyhýbají. Proto dneska máme v tripartitě servilního zástupce Svazu průmyslu, který zastupuje ty byty, které ukradl Bakala horníkům z OKD. A samozřejmě se tam všichni plácají po ramenech, jak je to všechno skvělé. A Hospodářská komora? No tak tam je bývalý blízký spolupracovník Ivana Langera, politik. Takže to je ta reprezentace těch podnikatelů, těch zaměstnavatelů. Takhle to tady teď máme.

Takže ten rozpočtový výbor - já jsem hlavně přišel proto, protože paní kolegyně Schillerová konečně donutila ministra financí, aby se dostavil. Ano, a on se dostavil a odpovídal a já jsem s ním tady mluvil i neformálně. Mě vždycky fascinuje to, že tedy on nevěděl o těch 50 miliardách, a teď pan premiér se snaží v rámci jeho lží nám namluvit, že těch 54 milionů pro Michelina, že vlastně on to nechtěl, ale že ho přemluvili. Tak já nevím, když je premiér, tak bouchne do stolu a řekne: ne 54 milionů pro Michelina! Když nemáme pro důchodce peníze a pro sociální péči a tak dále, tak jim to nedáme! Vždyť to je taková pitomost, prosím vás. Já o tom Michelinu něco vím. A na to, aby v tom michelinském průvodci bylo, nevím, 50 našich restaurací... To si skutečně někdo myslí, že sem turisté chodí kvůli tomu, aby šli do michelina? Nevím jako, jestli vůbec někdo z vlády u takového michelina byl, protože ty naše micheliny tady, to se trošku liší od těch francouzských. Takže neuvěřitelné, ale je to tak. A samozřejmě je to všechno díky tomu, že média, která vyhrála, vybraná média, která vyhrála volby této pětikoalici i prezidentovi, tak se předhánějí v tom, jak tahle vláda je úžasná a že vlastně oni nemůžou nic dělat, a tak dále.

Takže tady mám tweet - teď budu mluvit o tom výboru pro strategické investice. Takže tam pan předseda Svazu průmyslu říká (čte): Dnes první jednání výboru pro strategické investice, který svolal pan Fiala. Dobrý start, dobrá vize, snaha projevit odvahu. Za podnikatele - nevím, za koho tedy mluví - jsme připraveni předkládat konkrétní návrhy investic i změny legislativy či návrhu financování. Následující měsíce ukážou, co bude výsledkem. - No tak toho se právě hrozíme.

Problém této vlády, která vyhrála s antibabišem, je to, že všechno, co my jsme dělali, oni ignorují. Oni nejsou schopni uznat, že něco je dobře. Když jsme rekonstruovali D1, a my jsme ji dali do pořádku, ano, 26 miliard úplně nově, tak já jsem uznal, že pan ministr dopravy Stanjura byl u toho, kdy se začaly připravovat dva úseky. Ano, tak to bylo a tak to je. A teď, vážení spoluobčané, toto je (ukazuje) Národní investiční plán České republiky od roku 2020 do roku 2050 a je prvním v historii. Česká republika: země pro budoucnost. Země budoucnosti pro 11 milionů lidí. Ano, já jsem v politice vždycky chodil, a když jsem něco viděl, tak jsem to převzal. Jan Antonín Baťa - Budujme zemi pro 40 milionů. To je copyright na dnešní poměry.

Samozřejmě vláda udělala tedy ten strategický výbor, kde vůbec nechápu, kdo tam sedí. Vždyť tam je vláda, je tam tripartita, je tam ještě hejtman Kuba a Lukl, to jsou samozřejmě hlavně politici. No a kde jsou ty svazy - stavebnictví a další svazy, ty z praxe? No nejsou. A co tam budou oni dělat? Já fakt tomu nerozumím. Takže já vám tady - a hlavně pro pana premiéra bych chtěl tady přečíst tu preambuli toho našeho plánu, který má, a teď to tady hledám - je to 20 000 projektů, projektových záměrů, v celkovém objemu 8 000 miliard, ano, podle rezortů.

Takže když nám pan Kupka včera, a s panem premiérem - vlastně oni vystupují, jako kdyby se teď narodili. Jako kdyby ODS tady nevládla od devadesátek. Jako kdyby nebyli ve vládě do roku 2013. A já předpokládám, že k tomu vystoupí Karel Havlíček a řekne vám, kolik oni postavili za ta léta dálnic, kolik otevřeli - a pokud si to dobře pamatuju, tak to bylo nějakých 800 metrů. Takže ta doprava - například doprava, je tady 6 000 do roku 2050, pane ministře Kupko, tady to máte. Z toho je 3 000 miliard do roku 2030, z toho je 782 miliard dálnic, 457 miliard obchvatů, 44 miliard na nádražní budovy, modernizace železnice je 878 miliard a rychlotratě, které my jsme začali dělat, za nás to začalo, přitom už mohly být dávno postavené, kdyby byl někdo přemýšlel v devadesátkách, tak rychlotratě ve výši 769 miliard.

Takže co se tady říká v tom úvodním slovu? Vážené dámy a pánové, minulý rok jsme oslavili 100 let od vzniku samostatného Československa, ze kterého se zrodila i dnešní Česká republika. Dodnes s úctou a obdivem hledíme na výsledky první republiky, která patřila mezi nejvyspělejší země na světě. - Ano, škoda, že tohle si někdo neuvědomil po revoluci. Republiku proťaly železnice, silnice, z nových letišť vzlétla naše česká letadla. A to je jeden z důvodů, proč obdivujeme jména jako například Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Antonín Baťa nebo Antonín Švehla, osobnosti, které měly jasnou vizi, jak budovat stát. I naše vláda - to mluvím já za vládu - se touto úspěšnou minulostí inspirovala, připravila Národní investiční plán České republiky, první v historii. Investiční potenciál naší země na příštích 30 let je součástí našeho projektu - Česká republika: země pro budoucnost - kterou tato vláda ničí - pro 11 milionů občanů České republiky.

Proč jsme tento projekt vlastně spustili? No je to jednoduché. Zjistil jsem, že za posledních 30 let čeští politici naprosto rezignovali na jakékoliv dlouhodobé plánování strategických investic a nedokázali tak využít ohromný potenciál naší země a našich lidí, občanů České republiky. Naším cílem je teď navázat na úspěšnou tradici první republiky a dát státní investiční strategii dlouhodobou vizi. Dlouhodobou vizi! A nechápu, proč tam vzniká něco, proč nenaváže tahle vláda na tento materiál. Ano, jeden poslanec to kritizuje, že je to nějaký seznam. Jasně, to je ten potenciál, a každý ministr si to měl před rozpočtem přečíst a z těch projektů vybrat ty priority a prosazovat je. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP