(11.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Já se ještě vrátím k té návštěvě ukrajinského prezidenta Zelenského, ale chci mluvit o tom výdaji, jak Fialova vláda, jste mu dali to české vládní letadlo na cestování sem tam po Evropě. Protože jsem minulý týden nedostal odpověď na otázku, kolik to stálo, a já si myslím, že je do toho potřeba, do té částky, započítat i ty gripeny i prostě tu pohotovost, co tady měli vojáci, policisté a tak dále, takže ta částka bude samozřejmě v desítkách milionů korun minimálně, protože jsem nedostal odpověď, tak jsem chtěl tady jenom vám oznámit, že jsem v pondělí podal tím pádem písemnou interpelaci s tímto dotazem a podal jsem ji jak na premiéra Petra Fialu, tak na ministryni obrany Janu Černochovou. To znamená, musíte mi do 30 dnů odpovědět. A protože tady paní ministryně Černochová zrovna sedí, tak bych vás chtěl i tímto požádat, abyste mi skutečně odpověděla konkrétně, kolik stály ty celkové náklady na ten let, včetně toho všeho, co bylo kolem, jak jsem tady o tom hovořil. Kdybyste měla problém to nějakým způsobem spočítat dohromady - to nemyslím osobně, ale to, že tam bylo těch doprovodných nákladů velké množství, jak už jsem to tady zmiňoval, tak budu rád i za tu odpověď.

Takhle to dělali v minulém volebním období ministři, když jsem se jich ptal, tak za mnou přišli a řekli, zpracováváme to, tak jestli se můžeme domluvit, takhle mě oslovovali, že to bude třeba trvat o týden déle, abych o tom nemusel tady prostě zbytečně hovořit. Takže uvítám i klidně i tuhletu informaci, když na tom budete pracovat a třeba když to bude o pár dní později, tak samozřejmě hlavně ať to je správně. Samozřejmě nerad bych dostal informaci, kterou víme, že třeba musí vládní letka nalétat nějaké hodiny a tak podobně. To není ta informace, kterou žádám. Já žádám informaci, kolik to stálo. Takže to už tady říkám za přítomnosti paní ministryně předem, aby ta odpověď nebyla tímto stylem, protože opravdu není potřeba dělat z občanů hlupáky.

Občané na tu odpověď čekají. A když jsem tuhletu svoji žádost zveřejnil, když jsem o tom tady mluvil ve Sněmovně, tak se každý z vás může kouknout na mé sociální sítě. Už jenom to video, kde jsem právě vyzval Fialovu vládu, aby ty náklady vyčíslila, tak má dohromady přes půl milionu přehrání na mých sociálních sítí. Má to mezi půl milionem a čtvrt milionem přehrání, což si myslím, že vzhledem k tomu, že Česká republika má 10 milionů obyvatel, tak že to evidentně občany zajímá, má to rekordní počet lajků, má to rekordní počet i těch takzvaných srdíček, podle toho, jaká je to síť. To znamená, občany to skutečně mimořádně zajímá, mimořádně je to zajímá. Tento příspěvek s tou výzvou byl jeden z mých dvou nejúspěšnějších příspěvku z minulého týdne. Úspěšný rovná se přehrání půl milionu cca na mých sítích. Tím druhým byla ta výzva, kdy já jsem tady vyzval předsedkyni Sněmovny, aby sundala už tu vlajku Evropské unie a tu ukrajinskou vlajku z parlamentu, což také občané velmi kvitovali, i vzhledem k tomu, že samozřejmě většina z nich nevěří Evropské unii a jsme v České republice. Takže to samozřejmě mělo ty ohlasy, které jsem očekával, protože to vidí řada občanů stejně, jako to vidíme my v SPD.

Jenom k té interpelaci. Jsem rád, že je tady paní ministryně Černochová, tady vedle mě opodál sedí, takže bych vás poprosil skutečně o jasnou exaktní odpověď, ať se nemusím vyptávat tady znova, ať to není typu odpovědi, že je to v utajení. To žádné utajení není, jsou to veřejné peníze. Žádná bezpečnost ohrožená už také není, protože ukrajinský prezident už tady není. Prostě nás zajímají ta čísla, kolik to stálo, abych to mohl samozřejmě sdělit veřejnosti, protože občané mi masové píšou, že na tu informaci čekají, kolik to vlastně tedy přesně stálo.

Je to jako s tou tramvají, s tím ukrajinským polepem té tramvaje v Praze. Také jsme se na to ptali. A potom dopravní podnik to zveřejnil na základě zákona 106 o přístupu k informacím a je to ten čtvrt milionu. A občané už si to vyhodnotí, občané samozřejmě jsou rozhořčení, minimálně ti občané, kteří mají podobné názory, jako má SPD, a samozřejmě se jim to vůbec nelíbí. Takže to tak prostě je. Ale je to vaše rozhodnutí a vy si to samozřejmě musíte politicky obhájit. My samozřejmě s těmito výdaji nesouhlasíme.

V pondělí jsem tu interpelaci podal písemně, na odpověď je 30 dnů, takže očekávám opravdu velmi konkrétní odpověď. Jenom ještě zdůrazním, když už tady je zároveň paní ministryně, že i od našich voličů, kteří jsou v armádě, kteří jsou u policie, tak mám informace, že měli třeba plánované dovolené a kvůli té návštěvě nemohli čerpat dovolenou, museli být v práci. Zahrňte prosím do těch výdajů i tyhlety výdaje na tu infrastrukturu, to znamená i na ty lidi, kteří prostě pracovali, byli v práci a tak dále. Skutečně ty výdaje byly monstrózní, to myslím, že je z toho úplně zřejmé. Ale teď je potřeba samozřejmě, abychom se dozvěděli tu částku a tu částku aby se dozvěděli občané hlavně, protože to jsou jejich peníze. Jsou to jejich peníze. A doufám, že to nebudete zatajovat nějakou nekonkrétní odpovědí. To by se nám opravdu nelíbilo a musel bych se tady na to ptát opakovaně znovu a znovu samozřejmě. Já se s nějakou nekonkrétní odpovědí, předem říkám, neuspokojím, proto vyzývám k tomu, aby ta odpověď byla zcela jasná, aby to byla jedna odpověď, a tím abych občanům mohl podat tu informaci, které prokazatelně obrovské množství občanů zajímá. Zajímá je. Takže to je jedna věc.

Když se teď dívám na tabuli, co je dnes na programu, já to samozřejmě vím, tak je to ten návrh Fialovy vlády na okradení současných a budoucích důchodců o ty důchody. Tak já si myslím, že jsou tady další prostě důležitá témata. My samozřejmě s tím okradením nesouhlasíme a budeme hlasovat proti. Ostatně už jsme dali i návrh na zamítnutí. A ještě v té rozpravě naše poslankyně SPD Šafránková podá také návrh na vrácení do druhého čtení.

Ale tady to, co mě zajímá, je, jak se to tedy vyvíjí s tím migračním paktem EU. Protože my jsme vás tady opakovaně vyzývali, aby se Fialova vláda přidala k postoji Polska a Maďarska. To je ten postoj, kdy oni odmítli, odmítli migrační pakt EU. Slováci se alespoň zdrželi. Takže jediná země z Vé čtyřky, která vlastně podrazila všechny naše partnery ve Vé čtyřce, vy jste je podrazili, tak je Fialova vláda, která poklonkuje servilně... to, že lezete do zadku, do Bruselu lezete, a v podstatě vy tady podrazíte i region střední Evropy. A my jsme vás opakovaně vyzývali, abyste se postavili za Polsko a Maďarsko, a vy jste to neudělali. Vy jste o nás bez nás, jste odsouhlasili migrační pakt EU. V prvé řadě to udělal s mandátem vlády ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan, který nám tady chce nastěhovat africké a islámské migranty, úplně neuvěřitelná věc. Ten migrační pakt EU obsahuje i kvóty na migranty. Přímo Maďaři na to upozornili na tom jednání. A v podstatě vy jste tady o nás bez nás rozhodli o tom, že buď bude Česká republika přijímat africké a islámské migranty, anebo bude Česká republika, neboli občané České republiky ze svých daní platit vysoké výpalné, jinak to nazvat nemůžu, ve výši 20 000 eur, v přepočtu cca 500 000 korun, půl milionu korun za každého odmítnutého migranta, což je úplně neuvěřitelné. To znamená, že skutečně hrozí to, že se budou platit miliardy korun výpalného, budeme platit zemím, které přijímají tyhlety nelegální migranty, nepřizpůsobivé nelegální migranty - je to otřes! - anebo je prostě budeme muset přijímat.

Takže tady znova zdůrazním, že SPD chce být ve vládě. A takováto a další rozhodnutí Fialovy vlády samozřejmě zrušíme, postavíme se tomu. Tady bych jenom připomněl, že polský premiér Morawiecki už sdělil, že Polsko chce vyhlásit na to téma referendum. A je to přesně to, co tady říká celou dobu SPD. Referendum. Referendum o těchto věcech, protože já jsem přesvědčen o tom, že s tím většina občanů České republiky nesouhlasí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP