(12.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady vy jste to omlouvali vloni na jaře tím, vy jste to omlouvali tím, že vznikl konflikt, vy jste sem pozvali, vy jste otevřeli prostě stavidla, a že sem přišlo prostě téměř půl milionu uprchlíků. A tenkrát jste říkali, no ono je toho tolik, že to nestačíme kontrolovat, a takhle. Ale máme více než rok po. A ten systém pokračuje z vaší strany. To je přece šílený! A že teď od července se něco omezilo? Ale jak? Ekonomičtí migranti nemají mít nárok na nic přece. Jak omezilo? No tak to až na základě tlaku nás opozice jste trošku omezili podporu příspěvku na bydlení. Ale prostě to je přece neuvěřitelné. Já jenom připomenu tu reportáž televize Prima, kde i majitelka penzionu v Jihlavě potvrdila, že tam má za ty dávky ubytované mladé Ukrajince, kluky, mladé Ukrajince, kteří nepracujou, zevlujou tam celý den, sosají dávky. A teď řekla, když nebudou platit, tak je budu muset vyhodit, oni tady celý den stejně nepracujou a nechodí do práce, nic.

To je systém, který nastavila Fialova vláda. Já hlavně nechápu, proč nejdou bojovat teda na tu Ukrajinu. Jsou to ukrajinští občané, to taky tedy se řada našich voličů oprávněně, oprávněně se na to ptá. Takže vždyť to je jejich země, to není naše země, to je jejich země, já nemám s Ukrajinou nic společného přece, s nějakou jejich válkou, to prostě ať nás do ní nezatahuje Fialova vláda. My chceme mír. My chceme mírové jednání, a ne neustálou eskalaci prostě. Samozřejmě k tomu míru musí být dva, ale musí být hlavně vůle a sednout si ke stolu a jednat prostě. A já prostě opravdu nebudu přebírat odpovědnost za zkorumpovanou Ukrajinu, prostě jedna z nejzkorumpovanějších zemí v Evropě. A to je oficiální žebříček toho Evropského účetního dvora. Ano, teď jsem si vzpomněl, Evropský účetní dvůr, oficiální orgán Evropské unie, a Ukrajina je podle toho žebříčku, teď to nevím přesně z hlavy, tuším 130. místo na světě. Takže já nebudu podporovat zkorumpovanou zemi, kde se rozkrádají peníze úplně. To se ani nedivím, tak tam se nalily prostě biliony korun. Běžný Ukrajinec má velmi nízkou životní úroveň. Já jsem tam byl, v roce 2015 jsem se tam byl podívat. Byl jsem pozván Rusíny, což je tam ta utlačovaná menšina na Zakarpatské Ukrajině, protože ukrajinský režim nechce uznávat jinou než ukrajinskou národnost, to není vůbec žádné, to není vůbec kompatibilní s Evropskou unií tohleto. Ani nesmí vyučovat ve škole rusínštinu, to jsou ti Rusíni, jak byla Zakarpatská Ukrajina, to bylo součástí Československa, do toho roku 38 tuším. Takže to je prostě stav, takže ani nápisy v rusínštině samozřejmě. Když jedu po Slovensku, tak dvojjazyčný nápis, nemá s tím vůbec nikdo problém. Když si tady chce někdo udělat německou školu nebo, já nevím, to, tak to tady je v Praze, že jo, nikdo s tím problémy nemá. Ale prostě ta Ukrajina není vůbec kompatibilní s demokracií toho západního střihu.

A ještě vám řeknu jednu věc, to, co jsem tady slyšel od exponentů Fialovy vlády, že Ukrajina má být členem Evropské unie a NATO. Za sebe říkám, že já nechci, aby byla Ukrajina členem Evropské unie a NATO. Klidně mě tady zase v uvozovkách sežerte, prostě nechci, nechci, to bude problém. Bude to problém a říkám to hned. A už tuším, jak určitě někteří představitelé Fialovy vládní pětikoalice už zase asi budou psát nějaký twitter (tweet) nebo něco, že Okamura je proruský nebo proputinovský, přestože to vůbec není pravda. Nemám s tím nic společného, s Ruskem, a jenom proto řeknu, že nechci, aby byli v EU a v NATO. Blázni jste, kdo tohle to říká. To píšou magoři úplný tohleto, jo, úplně převrátíte, to je přesně to rozeštvávání společnosti! To jsou dezinformace.

No, teď když jsem řekl slovo dezinformace, tak se u toho taky krátce zastavím. Když se zeptáte lidí a podíváte se i na sítě, a jak jsem říkal, tak mě sleduje na sítích na mých profilech téměř 600 000 občanů České republiky, jenom Facebook mám 400 000. Tak když to tak čtu, a už jsem to viděl teda v obrovském množství příspěvků k diskusi, tak za největšího dezinformátora v České republice je považován premiér Fiala. To je ten, co sliboval, že nebude zvyšovat daně, a teď je zvyšujete plošně. To je ten, který říkal, že Česká republika je ve válce, přitom ve válce nejsme. Největší dezinformátor v České republice je Petr Fiala. Takže ten by měl být, ten by měl být přece jako jmenován, já nevím, já nevím, co dělá, no tak to je marný se ptát, co dělá ministr vnitra Vít Rakušan, ale samozřejmě s tím byste si měli přece promluvit, ať nešíří dezinformace. To je ten problém.

A vím, že to budeme mít my v SPD v předvolební kampani těžké. Protože už se mi doslýchají tamtamy, jak právě Fialova vláda, ministr vnitra Vít Rakušan, jak chystá neférové podpásové předvolební metody vůči opozici. Včetně těch nejhorších možných. To znamená zneužívání státní správy, a u tohoto nechám zatím, zneužívání i orgánů státní správy politickém boji proti opozici. Takže se mám na co prý těšit. To jsou metody. To jsou metody, které nás čekají. Ale my to nevzdáme. My to nevzdáme, ale už o tom mluvím radši předem, už o tom mluvím radši předem, co se chystá. Ale u toho to zatím nechám. Necháme se překvapit. Necháme se překvapit, jenom abyste o tom věděli. Protože já myslím, že mnozí vládní poslanci o tom ani nevědí, co se chystá, co se má chystat a co se děje v tomto ohledu. Myslím, že většina z vás by možná, protože sice máme jiný názor, ale většině z vás by asi zatrnulo, protože to jsou opravdu, co se tak doslýchám, tak jsou to opravdu metody jak z padesátých let úplně, takže to je prostě politický boj. Já takové metody nemám, nedělám je, ale co jsem slyšel, tak je to skutečně bezskrupulózní úplně. Takže takhle to prostě se tady chystá. Takže to má samozřejmě k nějaké demokracii daleko.

Dnes se mě média ptala, a to jsem rád, ohledně toho návrhu SPD, tuším, že někde nám to vyskočilo, informovali mě, informovali mě kolegové, že by snad vláda měla tento týden, dneska, projednávat návrh SPD. My jsme podali novelu ústavy na zakotvení práva na platbu v hotovosti. A to si myslím, že je taky docela důležité, protože zakotvení práva na platbu v hotovosti je podle názoru SPD potřebné za účelem zajištění práva na ochranu soukromí našich občanů, které je samo o sobě základním lidským právem zakotveným v Listině základních práv a svobod. A dalším důvodem toho našeho podání je obava řady našich občanů o to, že se bezhotovostní platby brzy stanou povinnými nebo že papírové peníze mohou být zcela zrušeny. Zároveň zachováme právo státu přijmout nezbytná opatření k boji proti financování terorismu, daňovým únikům nebo ke snižování rizika korupce.

Myslíme si, že vývoj v EU směřující k dalšímu omezování, či dokonce k úplnému zákazu hotovostních plateb by představoval významný zásah do osobních svobod a podstatně by zvýšil riziko zneužívání velkého množství informací souvisejících s nárůstem bezhotovostních plateb, a to ať již přímo ze strany příslušných bankovních institucí shromažďujících informace o bezhotovostních platbách, tak zprostředkovaně ze strany státních institucí či potenciálně i dalších třetích osob. Takže to jsem chtěl tady jenom připomenout, že my jsme podali ten návrh ústavního zákona na zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mimochodem Slováci už to mají v ústavě. Slováci už to v ústavě mají a uvažují o tom i Rakušani. Už i na vládní úrovni se o tom hovoří od roku 2019. Ještě jsem nestačil tedy dohledat, jestli už to přijali, nebo ne, ale je to skutečně vážná věc a jsem rád, že si toho tady všímají i v okolních zemích. Já už jsem to prosazoval i v minulém volebním období. A myslím, že je to skutečně důležité, aby občané měli tu volbu, aby občané měli volbu, a je to myslím součástí té svobody, aby občan si mohl zvolit, ten, který prostě chce mít tu svobodnou, nechce být kontrolován, chce mít zachováno právo na soukromí a tak dále. Takže to jsem chtěl jenom poznamenat, že to je takové, že to bylo dnešní téma. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP