(13.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Současné důchody. Nedochází ke snižování současných důchodů. Moje ctěná kolegyně to tady zmínila, je tam to jednoznačné oloupení penzistů o těch 1 000 korun minimálně v průměru snížení té valorizace.

Neodpustil jste si tady samozřejmě Agrofert a Babiš, to když tady nezazní aspoň jednou za den z úst nějakých koaličních poslanců, tak to jako kdyby nebyla ta schůze. Takže obsese naším panem předsedou a Agrofertem, který je ve svěřenském fondu.

Pak jste tady říkal, že deficit určitě bude 250 až 290 miliard korun. Včera jsem zaznamenával ekonomy, kteří říkají, že když se dostanete na 320 nebo na 340 miliard, že budete rádi, takže vůbec nevím, kde berete to, že to bude mít dokonce míň o 250 miliard. (Předsedající: Váš čas vypršel.) Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Mašek, následuje paní poslankyně Peštová, s faktickými poznámkami. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, pan ministr se ve své úvodní řeči zmiňoval o tom, že jedním z hlavních úkolů vlády je narovnat veřejné finance. Je to ohromný úkol a ten se dá řešit mnoha způsoby. Je potřeba samozřejmě někde šetřit - a my jsme si vybrali ten způsob úplně nejhorší a šetříme primárně na důchodcích, kteří se nemohou bránit.

Což takhle omezit třeba stavbu dálnic? No to by byla velká hloupost, protože my jsme vám ty stavby připravili, vy to máte v podstatě v mašličkách, takže na ty stavby dálnic si půjčíme. Omezit školství - tam tuším je díra asi 29 miliard, ale na to si zřejmě také půjčíme. Omezit zbrojení v současné době - skutečně, to, co se děje na východě Ukrajiny, je problém, nicméně my těch 48 miliard, co tam posíláme už na příští rok, abychom se dostali na 2 % HDP naší účasti, tak jsme je tam posílat měli až v roce 2025. Takže to už je docela diskutabilní záležitost.

A já bych chtěl připomenout, protože využiji toho, že tady sedí paní ministryně obrany, že plánovaný nákup F35 jenom v samotném nákupu a zaškolení a těch bazálních povinnostech s tím spojených je odhadován na 100 miliard. Nebudu tady zmiňovat, za kolik to nakupují Izraelci, tam vím, že jsou jiné argumenty. Nicméně zároveň unikla informace, že pronájem gripenů nás stojí ročně 1,7 miliardy a to v jednoduchém přepočtu znamená, že ty gripeny bychom mohli mít půjčeny za stávajících podmínek dalších 60 let - a ony nám docela dobře slouží. Takže můj dotaz je, při tom, když se provozování těch F35 na dobu 40 let ještě blíží dalšímu čtyřnásobku, to znamená dalších 300 až 400 miliard, jestli je to ta správná cesta a jestli bychom neměli šetřit právě tady, a ne šetřit na našich důchodcích. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová. A to je asi poslední poznámka, která se stihne. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Pane ministře, jsem ráda, že jste dorazil. Já nebudu opakovat to, co jsem řekla, určitě jste to slyšel, ale co se týče té důchodové reformy, jak jste tedy řekl, spíše je to změna parametrů. Mě tam zarazily některé věci. Vy jste tady - a to už řekla moje předřečnice ohledně těch důchodů, že je nesnižujete, že se snažíte ty nůžky, které se rozevíraly, zpátky dát k sobě, to znamená, že důchodce jste obrali jednou o valorizaci - my říkáme protiústavně - což tady prošlo na sílu, teď je obíráte podruhé.

Ale co mi tam chybí? Chybí mi tam ta prorodinná politika. Vy jste se jednou na sociálních sítích nazval, že jste Husákovo dítě. Nejste Husákovo dítě. Já jsem vám vysvětlila, že váš ročník to nebyl, to byl můj ročník a do nějakého roku 1970, 1974... ale v každém případě tenkrát ta politika byla prorodinná, to znamená, aby porodnost se zvedla. A to tam prostě chybí, to tam není, to znamená nastartovat mladé lidi k tomu, aby právě děti se rodily víc. To se stalo právě v roce 1970, 1974, kdy byly, já nevím, půjčky novomanželské a další a další věci, které s tím byly spojené, a proto porodnost stoupala. Vy to vlastně stavíte pouze na tom, že odrbete důchodce, ti, co chtějí jít do předčasného důchodu, se skoro do něj nepodívají, protože ti budou vlastně dvakrát potrestáni. Jednou budou potrestáni za to, že tam chtějí jít, budou spolu splňovat těch 40 let odpracovaných, můžou maximálně tři roky předem, no a pak je potrestáte ještě jednou, že jim nedáte valorizaci, která by následovala.

Takže mně tam spousta věcí chybí. Takže buď říkejte, že to je pouze změna parametrů, ale neříkejte, že to je důchodová reforma.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. A vzhledem k tomu, že se blíží čtrnáctá hodina a máme od 14 hodin další schůzi, tak pak následující faktické poznámky dostanou řadu až na příští den, jednací den této schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych také chtěla reagovat na pana ministra práce a sociálních věcí, na pana Mariana Jurečku, a chtěla bych mu říct, že je ministr práce a sociálních věcí, že už není v opozičních lavicích. To, co tady opět předvedl, bylo opravdu za velkou hranou. Pane ministře, vy nejste žádný nadčlověk, jste jeden z občanů České republiky, který byl zvolen, a máte tady hájit zájmy občanů. Říkat - já nevím tedy, téma Andrej Babiš, jak dlouho vám ještě bude fungovat, když už dneska si z toho lidi dělají vtipy, že za všechno může Andrej Babiš. Myslím si, že už je to především velmi trapné.

A já bych vám, pane ministře, doporučovala neříkat tady u tohoto mikrofonu, že důchodová reforma byla v minulém funkčním období připravená.

Takže vy mi chcete říct, že Jana Maláčová za sociální demokracii předkládala návrh, aby se brala seniorům mimořádná a řádná valorizace? Toto mi chcete říct, že předkládala Jana Maláčová? Mám vám tady definovat tuto chvíli - a vy moc dobře víte, kdo byl předsedkyní této komise. Paní Nerudová, s kterou je z roku 2021 jasný rozhovor, v kterém jasně říká, co by měli lidé od politiků ve vztahu k důchodům vyžadovat. Zásadní věc, na které by měli trvat, je, že systém musí výrazně zjednodušit a že mají všichni právo vědět, jaký budou mít důchod ve vztahu s tím, že platí řádně sociální zabezpečení. A víte, co další by měli? Měli by chtít garanci, že důchody neklesnou. Tyto věci by měli od politiků žádat. Já si v žádném případě nemyslím, že vy tady předkládáte návrh, který jde absolutně v rozporu s tím, s čím přišla minulá důchodová komise. Anebo pak tedy paní předsedkyně říkala úplně - myslím tím Nerudovou - úplně něco jiného. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní už tedy není možnost pro vystoupení dalších faktických poznámek, byť jsou tady další přihlášení, protože se blíží čtrnáctá hodina a my máme na čtrnáctou hodinu svolanou další schůzi, proto se na všechny přihlášené, včetně faktických, dostane při pokračování tohoto bodu a této schůze. Proto, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, přerušuji 71. schůzi Poslanecké sněmovny, ve které budeme pokračovat v pátek 21. července v 9 hodin.

A nyní připomínám, že asi za pět minut by měla být zahájena schůze 72. S přednostním právem ještě před zahájením té schůze se přihlásil Andrej Babiš. Já jenom poprosím, aby mohlo dojít k tomu, že budou všechny technické náležitosti připraveny, aby byl připraven až zhruba na tu čtrnáctou hodinu.

 

(Schůze přerušena v 13.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP